Unii vor sa schimbe ceea ce este in jurul lor, vor sa schimbe realitatea. Daca copilul este intr-un fel care nu le place, ei vor sa il faca altfel. Sau femeia care isi propune sa schimbe modul de a fi al barbatului si care pleaca de la ideea ca lucrul acesta este posibil.
Imaginea sa este urmatoarea – daca va reusi sa il faca sa fie diferit, atunci viata sa si a lor va fi mult mai buna. Acesti oameni considera ca din cauza realitatii se gasesc in ipostaza de a fi mereu nemultumiti. Daca ar avea mai multi bani, daca ar reusi sa promoveze, daca ar avea o casa mai incapatoare, atunci ei vor fi, in sfarsit multumiti. Viata lor este bogata in proiecte, in actiuni, in fapte prin care sa poata sa atinga scopurile vizate.
Unii vor sa se shimbe, in lipsa de alt cuvant, pe ei insisi. Ei considera ca ceva din lumea lor interna este neplacut si nemultumitor. Se simt frustrati de ceea ce nu reusesc sa faca, considera ca ei sunt autorii lucrurilor pe care le fac si, implicit, nivelul de multumire sau nemultumire depinde de ei. Lumea lor interna este bogata si ei cred cu tarie in cauza lor. Isi doresc de multe ori libertatea, dar in acelasi timp o leaga de o stare interzisa de nebunie. Sunt preocupati de ceea ce gandesc, simt, cred, spera, incearca sa isi invinga anxietatea si tot ceea ce ei isi doresc.
De cele mai multe ori insa lucrurile nu sunt atat de simple si de clare. Exista mereu un amestec intre o dorinta de a schimba lumea reala, exterioara, sociala si lumea lor interna cu limitele ei si anxietatile proprii. Dar, daca plecam de la ideea unei accentuari a uneia sau alteia vom vedea ca lucrurile se complica foarte mult. Cel mai mult se complica atunci cand e vorba de un esec. Cine este vinovat pentru ca nu a promovat? Seful care o persecuta sau propria persoana care nu a reusit sa convinga? Situatiile vor fi mereu amestecate dar un discurs este mereu orientat intr-o directie sau alta.
Exista o zicala in care se spune ca daca mai multi oameni iti spun ca esti beat, atunci sa te duci sa te culci. In aceasta situatie vom considera in prima varianta ca este un complot al acestora si ca ei „vor avea ceva cu tine” iar tu stii prea bine adevarul si nu are rost sa faci ceva pentru ca esti perfect treaz. Pe de alta parte, daca consideri ca lumea ta interna este mai importanta le vei da crezare chiar daca nu esti beat. Ce stim cu adevarat este ca intre propria perceptie si cea a celorlalti exista o tensiune pe care o putem considera cumva. Acest lucru l-am putea deduce din aceasta zicala cu siguranta. Sa vedem ce solutii avem.
Daca vrei sa fii multumita incercand sa schimbi lumea reala, externa atunci ar prinde bine o retrospectiva. Poate iti vei putea aduce aminte ca in multe cazuri ai realizat tot felul de lucruri, ai reusit sa termini liceul printre primii, ai absolvit o facultate, ti-ai construit o casa, ai facut un copil si mereu ai sperat ca va fi bine pentru tine, ca te vei simti in sfarsit multumita. Poate ca lucrurile au stat asa sau nu. Dar ceea ce e cert este ca ai exclus o varianta importanta – lumea ta interna.
Daca tu esti cauza tuturor lucrurilor atunci iti poti evalua performantele realizate pana in prezent in lumea reala. Vei constata ca ele pot sa fie foarte bune sau foarte proaste sau oricare alt criteriu dintre F.B. si Nesatisfacator. Este posibil sa constati ca, de fapt, pe tine nu te intereseaza lumea reala, sociala si performantele economice, ca tu ai alt tip de bucurii si de placeri decat realizarea ta exterioara.
Oricum ar fi poate este bine sa dai atentie partii celeilalte din tine, cea pe care incerci mereu sa o excluzi. Oare de ce?