Fericirea e incapatanata; greu de gasit, si mai greu de pastrat. Nu tine cont de circumstantele pe care le putem controla (mediul in care lucram, educatia primita, banii pe care ii castigam) decat in 10-15% din cazuri, iar atunci e vorba despre ceea ce statisticile numesc calitatea vietii, altfel spus „bunastare”. Putem insa pune semnul = intre bunastare si fericire? Nu. Psihologii spun ca fericirea depinde de temperamentul cu care ne-am nascut si de trasaturile de caracter pe care ni le-am insusit; nu se masoara in suisurile si coborasurile vietii si ca, de fapt, lumea de afara rareori o poate influenta.
Nu cautam unde trebuie
Lucrurile care iti fac placere nu sunt intotdeauna si cele care te fac fericit. Psihologilor le place sa-l numeasca „paradoxul placerii”. Ce poate fi mai cool decat sa ai tonusul de la 20 de ani, mintea de la 30 si o pensie frumusica care sa culmineze o cariera de succes? David Lee Roth, frontman-ul de la Van Halen si unul dintre capetele de afis ale celei mai decadente decade – anii '80 – declara nonsalant ca „banii nu aduc fericirea, dar iti pot cumpara un yacht care sa te poarte oricand, 24 din 7, catre ea”. De acord, dar pentru cat timp? Odata ce ajungi sa castigi cat sa-ti permiti o casa pe pamant (visul oricarui roman frustrat de febra imobiliarelor, nu-i asa?) si una sau doua masini bunicele, tot ce-ti mai poti dori e sa ai un job care sa-ti permita sa practici meseria la care ai visat si pentru care ai trudit pe banicile facultatii si disponibilitatea de a-ti lua toate zilele de concediu. Odata ajuns in acel punct, banii nu iti vor mai aduce fericirea. Iti vor putea aduce un yacht, un elicopter si o pozitie de varf in clasametele celor mai influenti, celor mai bogati, celor mai... dar cu ce pret? Ca sa fii fericit ai nevoie de timp: timp pe care sa-l petreci alaturi de cei dragi, timp pe care sa-l acorzi lucrurilor si gesturilor mici care te definesc, timp pentru a fi tu insati.
Potrivit statisticilor conduse de sociologi, reprezentantii clasei de mijloc se declara cei mai fericiti pentru ca duc un o viata echilibrata. Isi fac timp pentru sport, pentru intalnirile cu prietenii, pentru a pleca in concediu nu un weekend, ci doua saptamani, pentru a avea un hobby. Activitatile care ne ocupa timpul liber sunt cele care ne definesc, cele care ne pot face fericiti.
Ingrediente pentru fericire
Daca ar fi sa faci o lista cu lucrurile care te fac fericita, care ar fi acestea? Iata cele mai frecvente raspunsuri si felul in care le interpreteaza psihologii. Pana la urma, care contribuie cu adevarat la pacea noastra sufleteasca si care nu?
1. Frumusetea
Un fizic placut te va ajuta sa te integrezi mai bine in societate si, prin extensie, iti va scoate in cale mai multe oportunitati. De aici si pana la a crede in reclame la pasta de dinti care iti promit ca un zambet mai alb este calea sigura catre un job mai bun e cale lunga. Nemaivorbind de faptul ca in societatea meschina in care traim, frumusetea poate fi si un dezavantaj. Cate femei frumoase reusesc sa fie luate in serios? Putine. Frumusetea trebuie sa fie acompaniata si de alte valori.
2. Banii
Daca esti sarac lipit, banii cu siguranta iti vor aduce fericirea. Daca ai un trai decent, concentreaza-te insa asupra timpului liber. Sunt insa oameni care nu se vor simti niciodata bine in preajma unui vecin, prieten sau de ce nu, iubit, care castiga mai bine decat ei.
3. Tineretea
Cu cat suntem mai tineri, cu atat ne cramponam mai tare de lucrurile urate. Potrivit studiilor, tinerii sunt mai sensibili la emotiile negative decat batranii, acestia din urma – in ciuda sanatatii subrede – concentrandu-se asupra jumatatii pline a paharului.
Inteligenta
4. Inteligenta
Circumvolutiunile nu influenteaza dreptul la fericire. Oamenii inteligenti isi fac adesea sperante desarte, in urma carora raman nesatisfacuti.
5. Educatia
Daca cu ani in urma studiile superioare iti deschideau usa catre un stil de viata mai bun, in prezent acest lucru nu mai este intrutotul valabil. Educatia iti deschide orizontul, oferindu-ti mai multe oportunitati in cariera. In acelasi timp, te incurajeaza sa-ti fixezi teluri inalte pe care nu tot timpul le poti atinge.
6. Religia
Credinta – indiferent de Dumnezeul in care crezi – favorizeaza stabilirea relatiilor in cadrul unei comunitati. Omul este inainte de toate o fiinta sociala.
7. Narcisismul
Oamenii care se respecta pe sine insisi suporta mai usor socurile psihologice. Nici nu stii ce minuni poate face un pic de narcisism pentru moralul tau!
8. Simtul umorului
Persoanele care nu iau totul in serios stiu sa se bucure de viata. Mai mult, ii fac pe cei din jura sa se simta mai bine.
9. Timpul liber
Care se masoara nu in calitate, nu in cantitate. Nu-l invidia pe vecinul tau somer, care are timp sa se uite pe nesaturate la televizor. Satisfactiile si bucuria de viata sunt apanajul oamenilor activi, nu al celor pasivi. Invata sa pretuiesti timpul liber!
10. Abilitatile sociale
Prietenia poate fi una dintre marile bucurii ale vietii. Timpul petrecut cu prietenii e mai revigorant decat cel petrecut alaturi de familie. Abilitatile de a comunica cu persoane de sexul opus sunt de asemenea o sursa nesecata de fericire.
11. Spiritul voluntar
Daca ne luam dupa rezultatele celor mai recente studii, implicarea in activitati de voluntariat este a doua cea mai importanta sursa generatoare de fericire si buna dispozitie dupa dansurile latino-americane. Nimic nu se compara cu sentimentul ca ai facut ceva bun, ca ai putut sa ajuti pe cineva si ai facut-o.
Concluzia? Credem ca fericirea inseamna sa ai ce-i mai bun de la viata. In viata, insa, lucrurile care conteaza nu costa nimic. Fericirea este destul de prozaica.