Din acest motiv trebuie sa ne asiguram ca primim o educatie sexuala sanatoasa. Indiferent ca ai 16 ani sau 96 ani, la un momendat, cu siguranta, vei avea anumite intrebari sau nelamuriri legate de sex si meriti sa primesti raspunsuri care sa te ajute cu adevarat.
Toate acestea duc la o intrebare foarte importanta: in ce consta o educatie sexuala sanatoasa?
O educatie sexuala buna ofera informatii de acuratete, bazate pe probe
O educatie sexuala buna ofera informatia in context
Organizatia Mondiala a Sanatatii priveste sexualitatea ca pe o parte intrinseca a experientei umane. Educatia sexuala sanatoasa abordeaza sexualitatea in context. Poate ca nu reuseste sa acopere toate aspectele, insa nu separa sexul si nu il trateaza ca pe un fenomen total diferit de toate celelalte experiente.
O educatie sexuala buna se face in functie de varsta
Educatia sexuala nu este doar pentru adolescenti sau pentru tineri, toti avem nevoie de educatie sexuala pe parcursul vietii. O educatie sexuala buna tine cont de varsta si experientele fiecaruia. In timp ce pentru un adult interesat sa joace roluri este bine sa caute informatii sexuale despre aceasta, pentru un grup de adolescenti toate acestea nu-si au niciun rost. O educatie sexuala buna este fundamentata de intrebarea „pe cine incercam sa educam?”, toate celelalte informatii plecand de aici.
O educatie sexuala buna ne recunoste individualitatea
Sexualitatea poate fi subiectiva, iar o educatie sexuala sanatoasa trebuie sa accepte diversitatea careia incearca sa i se adreseze in mod activ. Educatia sexuala buna tine cont de faptul ca nu toti invatam in acelasi fel. O educatie sexuala sanatoasa accepta, de asemenea, ca nu toti provenim din acelasi mediu cultural si religios, avand fiecare propriile conceptii referitoare la sexualitate si la sexe. Totodata, aceasta va afirma ca identitatea in functie de sexe, identitatea sexuala, precum si orientarea sexuala nu se incadreaza totdeauna in normele sociale si ca de fapt acestea pot fi foarte diversificate si complexe, ci nu doar un singur lucru usor de explicat.
O educatie sexuala buna este anti-rasism si non-discriminatorie
In timp ce o educatie sexuala buna se va bucura de diversitate, aceasta, de asemenea, protejeaza dreptul fiecaruia de a fi lipsit de discriminare, avand o abordare anti-rasista si non-discriminatorie. Aseasta nu inseamna ca o educatie sexuala buna te forteaza sa iti schimbi conceptiile fundamentale, insa va fi nevoie sa gandesti mai presus de propriile conceptii si sa inveti sa comunici cu altii, intr-o maniera respectuasa, in legatura cu probleme legate de sex.
O educatie sexuala buna intervine la momentul potrivit
Educatia sexuala reprezinta un proces continuu pe toata durata vietii, iar o educatie sexuala buna nu isi propune sa impinga oamenii peste limite pe care nu sunt pregatiti sa le depaseasca si nici nu obliga pe nimeni sa incetineasca, atunci cand isi doreste sa invete mai mult. O educatie sexuala buna este special conceputa pentru persoana sau grupul de persoane careia i se adreseaza si iti respecta limitele in ceea ce priveste limbajul sau divulgarea informatiilor cu caracater personal. Daca ai impresia ca cineva te inchide intr-o cutie pentru a-si satisface nevoile inseamna ca nu ai parte de o educatie sexuala buna.
Educatia sexuala buna implica
Cea mai buna educatie sexuala este aceea care implica persoanele careia i se adreseaza. Te atrage si te face parte din lectie. O educatie sexuala sanatoasa ar trebui sa dea impresia unui grup de oameni care lucreaza imreuna, nu a unei singure persoane care tine o predica altora. De asemenea, educatia sexuala buna nu va prezenta sexul intr-o maniera tehnica. Aceasta va recunoste faptul ca sexualitatea poate reprezenta un motiv de bucurie si ca actul de a invata despre aceasta poate fi distractiv.
O educatie sexuala sanatoasa nu este influentata de interese comerciale
Chiar si daca platesti pentru un curs de educatie sexuala aceasta nu trebuie sa fie bazata pe vanzarea unui anumit produs. Educatia sexuala buna pune persoana pe primul loc, iar daca este sponsorizata de anumite interese comerciale, aceasta trebuie sa sublinieze deschis orice conflict de interese sau partinire. Orice informatie sexuala care este oferita in scopul de a ne face sa cumparam o carte, un videoclip sau o jucarie sexuala face parte din strategia de vanzare, iar o educatie sexuala buna este transparenta in privinta acestor intentii ale persoanelor care o ofera.
Un articol oferit de sex shop EroticStore.ro - vibratoare de lux.