Un nou studiu a demonstrat că injecțiile experimentale au redus cu jumătate riscul de intoxicație cu alcool la persoanele dependente. Mai mult, cercetătorii au descoperit că utilizarea acestor medicamente în moduri neconvenționale ar putea fi o soluție promițătoare și pentru tratarea dependenței de opiacee.
Un studiu recent efectuat, publicat în revista științifică Addiction, a arătat că medicamente precum Ozempic (un agonist al receptorului peptidei-1 de tip glucagon, sau GLP-1 RA pe scurt) și Mounjaro (un agonist al peptidei insulinotropice dependente de glucoză, sau GIP) ar putea fi utile în tratarea dependențelor.
Experții susțin că aceste medicamente nu doar reduc pofta de mâncare, ci influențează și zonele creierului responsabile pentru comportamentele compulsive, precum cele legate de dependență.
Analizând un eșantion vast de peste 800.000 de persoane cu antecedente de consum problematic de alcool, cercetătorii au constatat că cei care luau medicamente din clasa GLP-1 RA sau GIP, cum ar fi Ozempic și Mounjaro, prezentau o probabilitate cu 50% mai mică de a experimenta episoade de intoxicație acută cu alcool, comparativ cu grupul de control, indicând o posibilă legătură între aceste medicamente și reducerea comportamentelor de consum excesiv.
Studiul derulat de Universitatea Loyola din Chicago a implicat o analiză retrospectivă a datelor a peste 500.000 de persoane cu istoric de consum de opioide, dintre care un subgrup de 8.103 pacienți a fost identificat ca utilizatori ai medicamentelor GLP-1 RA sau GIP, oferind astfel o oportunitate de a explora asocierea dintre aceste medicamente și rezultatele clinice în această populație specifică.
Cercetătorii au descoperit că pacienții cu dependență de opioide care au fost tratați cu aceste medicamente au prezentat o reducere semnificativă, de 40%, a probabilității de a experimenta o supradoză fatală, comparativ cu cei care nu au primit acest tratament.
Rezultatele au arătat că medicamentele „ar trebui investigate ca o nouă opţiune de tratament farmacoterapeutic” pentru persoanele cu „dependenţă de alcool şi opioide”, au declarat autorii studiului. Deși rezultatele preliminare sunt încurajatoare, autorii studiului subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare, mai ample și mai aprofundate pentru a evalua pe deplin eficacitatea și siguranța pe termen lung a acestor medicamente în tratamentul dependenței de alcool și opioide.ax