Invitatia de a tine un blog pe un site pentru doamne si domnisoare destepte si active mi-a placut imediat, pentru ca este o mare sansa sa le spun cat de importanta e miscarea si de ce este asa. De aceea, ideea celor de la Feminis e grozava si le doresc mult succes!
Eu am facut atletism, miscarea sistematica a fost pentru mine a doua natura timp de 20 de ani. Sigur, pentru mine era o profesie, era “sport de performanta”. Acum ma preocupa mai mult sa le spun oamenilor ca sportul nu e un moft si nici o activitate aditionala vietii cotidiene, ci o nevoie reala a corpului si a mintii noastre. Prea putini sunt cei ce înteleg acest lucru, chiar daca efectele sunt vizibile la nivelul starii de sanatate si a tonusului general.
In fond, viata in sine e ca un sport de performanta si pentru a ajunge cu bine la linia de sosire, trebuie sa ne dozam eforturile si sa ne antrenam constant.
Poate vi se pare ca suna ca un slogan, dar e adevarat. Prin tot ceea ce fac la Federatia Romana de Atletism, unde sunt director de marketing, promovez aceasta idee, am initiat chiar o campanie sociala care se numeste “Sport pentru Viata”. Campania se adreseaza copiilor, la care eu tin foarte mult, si pe care dorim sa ii obisnuim cu ideea ca sportul trebuie sa devina ceva obisnuit, ca spalatul pe dinti. Exista prea putine ocazii in care copiii sunt incurajati sa faca sport. La scoala, sportul e intotdeauna pe ultimul loc in lista prioritatilor, “am luat zece la sport” suna ca o gluma, pentru ca e urmata aproape invariabil de replica: “lasa sportul, cum stai cu matematica?”
Departe de mine intentia sa pretind ca matematica nu e importanta! Ce vreau insa sa subliniez este ca sportul e si el important, iar parintii trebuie sa inteleaga, de dragul copiilor lor macar, ca miscarea trebuie sa faca parte din stilul de viata al oricarui om care doreste sa aiba cat mai putine probleme de sanatate. Si cine vrea sa fie bolnav??
Sedentarismul este, însa, o mare problema, cu efecte puternice nu doar asupra sanatatii fizice, dar si asupra celei psihice, a tonusului, a eficientei in munca. Corpul uman este creat pentru miscare si, in lipsa acesteia, procesele fiziologice normale sunt tulburate, uneori pana la dereglarea totala.
In schimb, cei mai multi ignora inca acest aspect si elimina complet miscarea din viata lor, chiar si din cele mai simple actiuni – chiar si un singur etaj este urcat cu liftul, o statie de autobuz nu este decat foarte rar parcursa pe jos, plimbarile in parc sunt scurte si rare.
Sedentarismul este o problema ce ne afecteaza pe toti, la nivel mondial. Copiii reprezinta cel mai activ segment al populatiei, dar doar 60% dintre tinerii de 15-24 de ani practica sport o data pe saptamana, si doar 41% dintre adultii intre 25-39 de ani. Incepand cu varsta de 12 ani, activitatea fizica se reduce treptat, cu 3% pe an la baieti si cu 7% pe an la fete. Aceste date sunt preluate din eurobarometre, dar în Romania nu exista o cercetare pe acest subiect, astfel incat nu putem afla exact nivelul sedentarismului….
Va las deocamdata, ma duc sa ma antrenez…. Sigur, nu ca pentru campionate mondiale, cand alergam cate opt ore pe zi, pe zapada, ploaie, calduri de 40 de grade, in fiecare zi, inclusiv duminica, de Pasti si de Craciun, dar continui sa fac miscare. Si mi-ar placea sa imi puneti intrebari, sa lansati teme de discutie. Sa nu uitati insa ca tema acestui blog este… viata ca sport de performanta. Spor la antrenament!