Omul de Otel
Titlu original: Iron Man
Premiera: 2 mai 2008
Regia: Jon Favreau, acelasi care a regizat si „Elf”, ingenioasa comedie cu Will Ferrell in rol de spiridus din Laponia, in 2003.
Distributia: Robert Downey Jr., Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow si Terrence Howard, un actor relativ nou, foarte talentat.
Ecranizare a benzilor desenate Marvel, "Iron Man" este povestea unui industrias milionar si inventator genial, Tony Stark, a carui companie, Stark Industries, este cel mai mare furnizor de arme al Guvernului SUA. Rapit de o grupare terorista condusa de Raza, un musulman extremist, Stark este fortat de acestia sa le construiasca o arma revolutionara de distrugere in masa. Ceea ce nu stiu teroristii e ca, in tot acest timp, Stark isi foloseste ingeniozitatea pentru a-si construi un costum-armura high-tech care sa-l ajute sa scape. Odata scapat si intors in lumea civilizata, jura sa renunte la traiul de playboy si sa-si puna costumul de fier in slujba apararii planetei. Astfel ia nastere un nou super-erou (fara puteri speciale dar dotat cu echipament ultra-super-performant), Omul de Otel.
De ce merita sa-l vezi:
- pentru Robert Downey Jr., dezintoxicat si dezalcoolizat, proaspat insurat si plin de muschi (nu ca Brad Pitt in „Troia”, dar totusi...), intors sa ne arate ca poate fi la fel de capabil (si sexy!) si treaz. Personajul lui Tony Stark/Iron Man este savuros!
- pentru replicile inteligente, amuzante. Povestea bine inchegata, captivanta, care te tine cu sufletul la gura.
- pentru coloana sonora, cu Black Sabbath („Iron Man”) si AC/DC („Back in Black”) cap de playlist.
Ce te-ar retine: reclamele agresive la Audi. Un film mare are nevoie de sponsori, nimic de zis, dar puteau sa fie mai discreti. In orice caz, daca le-ai sesizat, inseamna ca deja ai vazut filmul.
Daca ti-a placut, vezi si:
- "Transformers" (2007), ca termen de comparatie. Regizat de Michael Bay („Pearl Harbor”), are toate ingredientele pentru a fi vazut ca garnitura la popcorn: roboti , explozii, efecte. Muncit, dar fara suflet.
- "The Incredibles" (2004), povestea unei familii de supereroi care traieste intr-un orasel in care legea le interzice sa-si foloseasca puterile speciale. Animatie de Oscar, in regia lui Brad Bird („Ratatouille”).
Cu cine mergi: cu iubitul, chiar daca a trecut ziua barbatului.
Indiana Jones: Regatul Craniului de Cristal
Titlu original: Indiana Jones: The Kingdom Of The Crystal Skull
Premiera: 23 mai 2008
Regia: Steven Spielberg
Distributia: Harrison Ford, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Karen Allen, Ray Winstone
Trio-ul de aur - Ford, Spielberg si Lucas - se reuneste dupa aproape 20 de ani de la ultimul film. Indiana Jones - intruchipat de un Harrison Ford mai batraior dar la fel sarmant - porneste in cautarea unui misterios craniu de cristal. De aceasta data are de tinut piept nu nazistilor, ci armatei sovietice, care (bineinteles), vaneaza acelasi artefact antic. Conducatorii armatei il obliga pe Dr. Jones sa-l descopere, apeland la metode de convingere deloc ortodoxe, rapindu-i si sechestrandu-i fosta iubita nimeni alta decat Marion (simpatica Karen Allen). Urmeaza o calatorie luuunga si foarte palpitanta, cu opriri pe minim trei continente, cu pericole care pandesc la toate colturile si una bucata spioana sovietica irezistibila, portretizata de Cate Blanchett in varianta cu tunsoare bob, bruneta.
De ce merita sa-l vezi:
- pentru ca nu sunt multe filme de aventuri despre care sa spui ca sunt formidabile, ca despre Indiana Jones. Star Wars, Lord Of The Rings....cam astea sunt! Macar pentru cultura ta generala, daca nu pentru truda lui Spielberg, si tot trebuie vazut.
- pentru scenariul care poarta parafa lui George Lucas (Star Wars)
- pentru Harrison Ford, exclusiv.
Ce te-ar retine: aglomeratia de la avanpremiera; sunt toate sansele sa fie bataie! In rest, niciun contraargument.
De vazut, de asemenea: neaparat, restul seriei Indiana Jones: „Riders of The Lost Ark” (1981), „The Temple of Doom” (1984) si „The Last Crusade” (1989). De preferat ar fi ca (re)vizionarea sa aiba loc inainte de premiera de la cinematograf.
Cu cine mergi: cu oricine, atata timp cat nu se declara vehement impotriva filmelor americane cu buget mare.
Mariaj de Vegas
Titlu Original: What Happens in Vegas
Premiera: 30 mai 2008
Regia: Tom Vaughan
Distributie: Cameron Diaz, Ashton Kutcher, Queen Latifah
Joy (Cameron Diaz) si Jack (Ashton Kutcher) au petrecut pana n-au mai stiut de ei, in stilul caracteristic Las Vegas iar a doua zi se trezesc nu doar cumplit de mahmuri, ci casatoriti. Mai mult, cei doi isi dau seama ca au castigat o imensa suma de bani intr-un cazino. Cum fiecare vrea sa-si vada mai departe de viata lui, singuri, si, vorba titlului original, sa lase Vegasului ce-i al Vegasului (a se citi „anularea certificatului de casatorie”), se vad nevoiti sa imparta frateste banii castigati. Lucru deloc simplu de realizat...
De ce merita sa-l vezi: pentru Diaz si Kutcher, care impreuna fac o echipa de zile mari. Amandoi frumosi, amandoi pusi pe sotii...mai-mai ca te gandesti la suspiciunile care o incercau pe Demi Moore la vizionarea premierei.
Ce te-ar retine: faptul ca e o comedie romantica. Asteapta-te, deci, la ceva clisee, cateva poante pe care poate ca le-ai mai auzit. Daca vrei comedie romantica in esenta ceva mai tare, orienteaza-te catre altceva.
Merita vazut si: „Intolerrable Cruelty” (2003) al fratilor Coen, cu George Clooney si Catherine Zeta Jones in rolurile principale.
Cu cine mergi: clar, cu fetele! Preferabil intr-o dimineata de weekend, la matineu.
Iubire cu gust de afine
Titlu original: My Blueberry Nights
Premiera: 30 mai 2008
Regia: Wong Kar Wai
Distributie: Norah Jones, Jude Law, Natalie Portman, Rachel Weisz, Tim Roth
Parasita de curand de un iubit (al carui nume nu-l stim si nici nu-l vom afla pe durata filmului), Elizabeth – interpretata adorabil de stangagi de cantareata Norah Jones – pleaca intr-o calatorie prin SUA cu scopul de a-si limpezi gandurile. Calatoria se dovedeste a fi una initiatica, Elizabeth intalnind fel de fel de personaje excentrice si lamurindu-se intr-un final, ca dragostea „pandeste” la fiecare colt, in cazul ei, dupa tejgheaua unui barman caruia i se confezeaza seara de seara, la o placinta de afine – Jude Law.
De ce merita sa-l vezi:
- Pentru fiecare cadru in parte. Culorile, luminile, atmosfera sunt de vis!
- Pentru curajul marelui cineast Wong Kar Wai de a o alege pentru rolul principal pe Noraj Jones. De fapt, intreaga distributie e incitanta.
- Pentru simplul fapt ca e un road movie sentimental, nu feminist („Thelma & Louise”), nu sangeros („No Country For Old Men”).
- Pentru ca din noiembrie distribuitorii ne tot ameninta ca-l aduc in cinematografe. Macar sa vedem daca a meritat asteptarea.
Ce te-ar retine: pentru ca e usor siropos, usor nehotarat. A spus-o si juriul de la Cannes, anul trecut. Clar nu se ridica la inaltimea creatiilor precedente ale regizorului („In The Mood For Love”, „Eros”), dar pentru fanii e binevenit.
Daca ti-a placut, vezi si: „Across The Universe”, o poveste de dragoste pe muzica Beatles-ilor, cu Evan Rachel Wood si Jim Sturgess.
Cu cine mergi: cu tipul dupa care iti ard calcaiele. Scena cu sarutul il face numai bun pentru o prima intalnire.