Sigur ai vazut macar un episod din "The Mentalist" sau "Lie to Me", seriale ale caror personaje reusesc sa ghiceasca in doi timpi si trei miscari intentiile interlocutorilor cu o acuratete incredibila.
Din fericire, nu ai nevoie de capacitati paranormale pentru a reusi, ci doar un spirit de observatie ceva mai pronuntat si atentie in momentul in care individul se exprima fara a fi influentat de ceea ce numim conditionarea sociala, adica raspunsul pe care partenerul il ofera astfel incat sa se conformeze cu ideea de normal, etic si asa mai departe.
Pentru a reusi sa diseci reactiile partenerului de cuplu astfel incat sa afli adevarul, este bine sa ai in vedere cateva aspecte esentiale:
1. Totul depinde de context
Citirea microexpresiilor trebuie facuta in stransa legatura cu interactiunea in timpul conversatiei cu individul. Spre exemplu, o spranceana lasata si ochiul usor inchis, denota o examinare atenta.
Daca vrei sa cumperi ceva si partenerul crede ca este o idee proasta, aceasta expresie poate insemna ingrijorare, scepticism sau chiar un usor dispret. Insa daca tu esti ingrijorata in legatura cu o serie de probleme la locul de munca, s-ar putea ca expresia sa denote, de fapt, empatie.
Asadar, sunt detalii care ofera indicii cu privire la ceea ce se intampla si nu intreaga poveste, motiv pentru care trebuie interpretate cu atentie, tinand cont de context.
2. Cum il prinzi cu cioara vopsita
Cea mai greu de ascuns expresie este cea care dezvaluie mirarea. Daca vrei sa il prinzi pe picior gresit, formuleaza intrebarile sau exprima-ti ideile astfel incat sa il iei prin surprindere. Surpriza este tradata de o usoara ridicare a sprancenelor, ochii usor deschisi si uneori de incapacitatea de a controla maxilarul, care se lasa usor in jos.
Daca nu-i place ceea ce tocmai i-ai propus, urmareste-i nasul si colturile gurii! Daca acestea coboara impreuna cu o usoara contractare a nasului, e clar semn de dezgust. Aprobarea si entuziasmul sunt tradate de dilatarea pupilelor.
3. Buzele tradeaza un partener violent
Te temi ca intr-o zi vei deveni tinta violentelor partenerului de cuplu. Poti vedea daca isi ascunde furia si daca se abtine de la gesturi violente privindu-i buzele.
Un partener impulsiv isi va strange buzele ori de cate ori ii sare tadara. In plus, ai face bine sa urmaresti si semnele dispretului, fiindca este o emotie toxica pentru relatia de cuplu.
Daca il vezi adesea cu unul dintre colturile gurii ridicat, astfel incat aproape ca se formeaza o gropita, insotit de "datul ochilor peste cap", gest mult mai evident, partenerul nu te ia in serios si nu pune mare pret pe ceea ce crezi sau ceea ce ii spui.
Un partener nesincer este tradat tot de buze, gura lui fiind singura care afiseaza microexpresii, pe cand emotiile sincere sunt exprimate prin implicarea mai multor muschi ai fetei, in special cei ai ochilor, nasului si pometilor.
4. Nu vrea sa te piarda, dar nu ti-a spus-o niciodata?
Nu e nevoie sa obtii o declaratie de dragoste de la el! Spune-i ca ati incheiat-o si urmareste-i reactia. Sprancenele impreunate, formand riduri la baza nasului, cu pleoapele ridicate si buzele usor intinse orizontal si despartite tradeaza frica, in timp ce pleoapele usor lasate, colturile gurii lasate in jos si lipsa de concentrare la nivelul pupilelor sunt semn de tristete.
5. E fericit cu tine?
Nu ai nevoie de declaratii de dragoste, caci ochii lui iti spun totul! Un zambet sincer include riduri in zona ochilor si pometi ridicati, impreuna cu miscare sesizabila la nivelul muschilor din jurul ochilor.
6. Ascunde ceva?
Nu trebuie sa stai tot timpul cu ochii pe el pentru a vedea daca e sincer. Existe semne care tradeaza ca incearca sa te duca de nas, ascunzandu-si adevaratele emotii.
Limbajul trupului
Miscarile lui vor fi limitate si inflexibile, mai ales in ce priveste mainile. Daca nu e sincer, sunt slabe sanse sa duca mana deschisa in zona pieptului, a inimii.
Contradictii intre gesturi, cuvinte si expresii faciale
Momentul si durata unui gest il dau de gol. Daca minte si vrea sa te pacaleasca, va afisa microexpresia ceva mai tarziu, o va mentine mai mult decat o va face in mod normal si aceasta va disparea in mod brusc, evident.
Cuvintele nu se sincronizeaza cu microexpresiile? Te minte! Daca iti spune "E perfect!" cand primeste un cadou si abia apoi zambeste, in loc sa le faca pe ambele in acelasi timp, e clar ca nu asta gandeste.
De multe ori, concentrandu-se asupra cuvintelor pe care nu intentiona sa le spuna, partenerul uita de expresie. Asa se nasc momentele in care el iti spune ca te iubeste dar este incruntat, cand ar trebui sa manifeste cel mult teama ca sentimentul sa nu fie reciproc.
Ti s-a intamplat sa sesizezi neconcordante intre expresiile celor din jur si vorbele sau actiunile lor? Impartaseste-ne experienta ta!