Ce inseamna abuzul emotional?
Abuzul emotional presupune un comportament care induce o trauma psihica unei alte persoane. De exemplu amenintari, injurii verbale, tonalitate ridicata, critici care dau nastere unor sentimente negative... acestea reprezinta un abuz emotional. Poate aparea in orice relatie interumana: cuplu, colegi, parinti-copii, sef-subaltern. De multe ori sefii pot recurge la diferite modalitati de coercitie emotionala fata de angajati. De asemenea, parintii pot manifesta fata de copii atitudini si comportamente care sa aiba ca rezultat sentimente de inferioritate, complexe, etc. Daca abuzul fizic este clar din punct de vedere obiectiv (aparitia ranilor fizice), abuzul emotional depinde de fiecare persoana in parte si de modalitatea de interpretare a evenimentelor de viata. Doua persoane pot reactiona diferit, de exemplu, in fata unui comportament de amenintare verbala: una poate sa isi ceara drepturile si sa lupte iar cealalta sa se simta umilita si lipsita de optiuni.
Cat de des este intalnit in Romania?
Poporul roman a suferit in timpul regimului comunist numeroase abuzuri emotionale. Nu suntem obisnuiti sa ne cerem drepturile si sa ne aparam propriile interese si de aceea, acum, de cele mai multe ori suntem agresivi in reactii. Abuzul emotional inca mai exista in Romania destul de des si inca mai avem tendinta sa acceptam ceea ce ni se intampla cu resemnare. De cele mai multe ori in fata sefilor, a functionarilor, a organelor publice plecam capul desi ne simtim frustrati sau nedreptatiti deoarece consideram ca numai ei au puterea.
Abuz emotional = Santaj emotional?
Santajul emotional reprezinta o forma de abuz. Se incalca drepturile omului si slabiciunile sunt folosite drept arma impotriva unei persoane. Santajul duce la stres, tulburari psihice precum si tulburari de comportament. Santajul emotional poate fi de asemenea si extrem de subtil ca in cazul relatiei parinte copil sau in relatiile de cuplu. Acelasi comportament al unei persoane realizat conditionat poate induce un sentiment de frica si teama: de exemplu un parinte poate induce un sentiment de vinovatie copilului pentru a obtine o anumita reactie sau poate aduce critici extrem de severe in acelasi scop.
Care sunt cauzele acestui fenomen?
Orice abuz presupune o inegalitate intre nivelurile de putere. Persoana care isi exercita influenta in mod negativ asupra altei persoane are diferite beneficii: doreste sa obtina informatii, servicii sau pur si simplu o satisfactie emotionala. Exista numeroase cauze care duc la aceste situatii dar de cele mai multe ori abuzul emotional are la baza o serie de frustrari si temeri ascunse de manifestari de putere. De partea cealalta, persoana abuzata poate avea sentimente de inferioritate, temeri si o lipsa de incredere in propria valoare, emotiile negative dispunand astfel de un teren vast.
In ce masura sunt femeile mai predispuse la asa ceva decat barbatii?
Egalitatea intre sexe nu poate fi atinsa in totalitate datorita istoriei umane. Suntem invatati de mici ca femeia are nevoie de protectie, ca este mai slaba si poate fi ranita mai usor. In principal femeia prezinta o emotionalitate mai accentuata si abuzurile emotionale si fizice sunt mai des intalnite la acestea cat si la copii. Nevoia femeii primordiala de protectie si cerintele mediului actual de perfectiune acasa, la locul de munca, in diferite roluri de mama, sotie, femeie fac sexul feminin mai predispus la orice fel de abuzuri atat fizice precum si emotionale.
Unde poate apela o femeie abuzata emotional?
Orice persoana care sufera un abuz emotional poate apela la un psiholog pentru a gasi solutii atat pentru situatia prezenta precum si pentru a preveni astfel de evenimente. In sedintele de terapie se creste increderea in sine, se realizeaza o imagine a propriei persoane in concordanta cu realitatea, se constientizeaza si se accepta atat calitatile cat si defectele. In momentul in care suntem constienti de propriile noastre puteri suntem capabili sa reactionam la ceea ce ni se intampla in mod corespunzator. Nu ne mai lasam abuzati si influentati de interesele sau frustrarile persoanelor din jur. Exista diverse asociatii care se ocupa cu consilierea juridica si psihologica a femeilor abuzate fizic si emotioanal.Cum se manifesta abuzul emotional?
Abuzul emotioanal se manifesta printr-un comportament care induce o stare de tensiune psihica altei persoane: amenintare verbala, umilire, izolare, respingere, conditionare, etc. Se poate intampla ca o persoana sa nu isi dea seama de efectele comportamentului sau: un parinte nu realizeaza ca din cauza tonului ridicat si a nervozitatii sale copilul este mai retras si se considera inferior colegilor de scoala.
Care sunt urmarile sale?
In urma unui abuz emotional se pot naste sentimente de inferioritate, culpabilitate, frustrare, care pe termen lung dau nastere la iritabilitate, anxietate, stres, stari depresive, furie etc. De cele mai multe ori repercusiunile din viata de zi cu zi pot sa ne atraga atentia asupra a ceea ce se intampla: lipsa de concentrare, lipsa contactelor sociale, a prietenilor, a unui partener etc.
Sfaturi utile
Mai devreme sau mai tarziu fiecare a fost pus in situatia de a resimti teama, frustrare, inferioritate in fata unui alt comportament. De aceea este bine sa facem o autoanaliza a gandurilor si comportamentelor personale din trecut: ce am facut, ce am gandit, cum m-am simtit, ce as fi vrut sa fac, ce as fi vrut sa simt. Este de preferat sa notam aceste lucruri pentru a le constientiza mai bine. Apoi ne confruntam temerile cu realitatea: „oare cat de adevarat este ca nu am nici o optiune, chiar sunt vinovata de ceva, chiar sunt lipsit de valoare?". Este bine sa cereti ajutorul celor din jur daca nu reusiti singure, cel mai adesea unui psiholog care va poate oferi o alternativa obiectiva. Ganditi-va la calitatile personale, la realizarile dumneavoastra, la prietenii pe care ii aveti ca ancore ale propriei valori.
Imi amintesc de un caz in care o mama, desi isi iubea foarte mult copilul si declara acest lucru in mod frecvent nu il lasa sa faca nimic. Verbal il desconsidera, il umilea in fata prietenilor comparandu-l constant cu acestia, nu avea voie sa se duca sigur sa cumpere ceva ca nu se va descurca. In momentul in care i-a reprosat acest lucru mamei aceasta a recurs la un mic santaj emotional, invocand toate eforturile si sacrificiile facute pentru el. Astfel baiatul avea un sentiment de culpabilitate ca isi acuzase mama si avea si un sentiment de inferioritate deoarece in majoritatea situatiilor fusese criticat si desconsiderat de mama.
Acum stim destul de multe lucruri despre tot ce inseamna abuzul emotional, asa ca tot ce ne ramane este sa avem grija de noi insene si sa nu ne lasam niciodata supuse unui astfel de santaj. Cunoaste-ti valoarea si fii puternica, nici un alt om nu are dreptul sa iti provoace teama sau suferinta si nu o va putea face decat daca tu ii vei ingadui acest lucru