Femeile active din punct de vedere sexual care au luat parte la studiu si foloseau prezervativul ca forma de contraceptie prezentau colonii mai mari de bacterii benefice, comparativ cu femeile care foloseau alte modalitati de contraceptie.
Cercetatorii s-au concentrat pe lactobacillus, un grup de bacterii care domina flora vaginala naturala. Acestea produc acid lactic si peroxid de hidrogen, ajutand la echilibrarea pH-ului. Aceasta bariera acidica impiedica bacteriile nocive sa patrunda si sa provoace infectii.
Dintre participantele la studiu - 164 de femei maritate, cu varsta intre 18 si 45 de ani, care nu foloseau metode hormonale de contraceptie - 72 foloseau prezervative, 57 foloseau un dispozitiv intrauterin, iar 35 foloseau metoda calendarului. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca populatia de lactobacillus era semnificativ mai mare la femeile care foloseau prezervativul.
Activitatea sexuala poate afecta echilibrul florei vaginale, mai ales cand lichidul seminal, care are un pH mult mai mare, intra in ecuatie, potrivit specialistilor.
Rezultatele arata ca prezervativul poate ajuta vaginul sa isi pastreze intacta bariera acidica protectoare.
Acest nou studiu a fost publicat online in jurnalul PLOS One.
Citeste si:
Te lasi pacalita? 5 lucruri pe care barbatii le spun pentru a scapa de prezervativ