Lucrul acesta nu ii face pe ce mici decat sa isi rafineze arta strigaturii. Tu vrei de fapt alta solutie: te intereseaza cum ii poti calma, fara compromisuri majore.
Ei bine, exista cateva strategii verificate:
Distrage-i atentia. Daca un anumit lucru sau o anumita situatie il face pe cel mic sa planga, elimina lucrul acela din peisaj, extrage-l pe cel mic din situatia care il afecteaza si da-i rapid alta preocupare. O idee ar fi sa ai o abordare plina de umor. Rasetele nu doar ca ii distrag atentia si-l fac sa uite ce l-a suparat, dar ajuta la construirea unei complicitati benefice intre voi. Alta idee ar fi sa ii citesti ceva, o carte cu poze. Asta il va face sa se concentreze asupra unui alt obiect de interes.
Stabileste un sistem de disciplinare. Foarte la moda acum e “scaunul railor”. Cine face o prostie, cine e galagios si turbulent este trimis acolo pana se calmeaza. Povestile bunicilor numeau asta “la colt, pe coji de nuca”. Duritatea pedepsei s-a mai atenuat. Miza este una pur psihologica, iar prin acest gen de abordare il lasi nu doar sa se descarce, ci si sa isi regaseasca singur echilibrul. Cand reuseste sa faca asta mai repede decat te-ai fi asteptat, rasplateste-l cu ceva simbolic. O steluta din staniol bunaoara, facuta dintr-un capac de iaurt.
Nu-l lasa sa oboseasca. Un pui frant, e un pui zgomotos si plangacios. Nu-l lasa sa stea treaz pana tarziu. Cu cat va fi mai obosit, cu atat se va dovedi mai agitat. Cu cat se va agita mai tare, cu atat va adormi mai greu. Cu cat va adormi mai greu, cu atat va fi mai obosit. Pentru a rupe acest cerc vicios, fixeaza-i in program un somn de dupa-amiaza. Face minuni. Si pentru tine sau pentru cel care il are in grija atunci.