Infectiile urinare sunt generate de actiunea unor microorganisme asupra mucoasei aparatului urinar, fiind localizate fie in tractul urinar inferior: uretrite - infectia la nivelul uretrei si cistite - infectii la nivelul mucoasei vezicii urinare, fie la nivelul tractului urinar superior: pielite, pielonefrite, glomerulonefrite - infectii la nivelul rinichilor. Cel mai frecvent implicat microorganism patogen este Escherichia Coli, mai mult de 60 % din infectiile urinare fiind generate de E.Coli. Alte microorganisme implicate sunt Proteus, Klebsiela, Piocianic, Streptococus, Stafilococus. Principalii factori de risc la femei sunt igiena deficitara sau incorect aplicata, utilizarea diafragmei ca metoda contraceptiva si menopauza.
Semnele si simptomele aparitiei unei infectii urinare sunt: urinari dese, dureri si senzatie de arsura in timpul urinarii, nevoia acuta de a urina si incapacitatea de a “tine” urinarea, cu emisia unei mici cantitati de urina, urina tulbure, concentrata, cu miros intepator, uneori prezenta sangelui in urina (hematurie). In cazul uretritelor, pot aparea dureri si senzatie de arsura in timpul mictiunii (urinarii) sau secretie uretrala la barbati. In cazul cistitelor - urinarile sunt frecvente si dureroase, fiind insotite de senzatie de presiune la nivelul abdomenului inferior, mirosul intepator al urinei iar in cazul pielonefritelor sunt foarte des intalnite varsaturile, febra si frisoanele si durerile lombare (de spate, insuportabile si care nu trec indiferent de pozitia in care se aseaza bolnavul, insa sunt ameliorate de baile fierbinti si de aplicarea de obiecte calde pe zona dureroasa).
Inca de la primele simptome aparute - senzatia de usturime la mictiune, urinarile dese si repetate, aparitia falsei senzatii de a urina (tenesme vezicale), trebuie mers la medic. Este necesar sa realizam o examinare a urinei care se numeste urocultura, prin care putem depista ce tip de germeni sunt implicati in aparitia infectiei urinare, si care ne ajuta sa stabilim la ce tip de antibiotic sunt sensibili acei germeni, prin efectuarea antibiogramei. Pentru pacientii cu infectii urinare repetate sunt necesare investigatii suplimentare (radiografia renala simpla, ecografia renala, urografia), pentru a stabili cauzele care intretin infectia urinara la acele persoane.
Medicul poate prescrie un tratament alopat sau naturist. In cazul tratamentului alopat, se pot utiliza: medicamente antiinflamatorii, dezinfectante urinare, analgezice si chiar antibiotice (in functie de antibiograma) daca medicul decide aceasta. Tratamentul naturist se bazeaza pe administrarea remediilor din plante medicinale, pe langa acestea cresterea diurezei, precum si baile calde de sezut ocupa un loc important.
Ca tratament complementar in tratarea infectiilor urinare, formulele unice pe baza de plante care combina atat extracte standardizate din plante cu efect dezinfectant cat si plante cu efect diuretic, ajuta atat la eliminarea infectiilor urinare cat si la prevenirea recurentei infectiilor cu E. coli, Klebsiella, Enterobacter, Proteus, Pseudomonas, Mycobacterium tuberculosis, Chlamydia.