Infertilitatea nu este o boala a dumneavoastra doamnelor, ci este o boala a cuplului! Stiati ca in sase cazuri din zece, barbatul este cel care are probleme de fertilitate? De aceea, atunci cand sunteti diagnosticate cu infertilitate nu trebuie sa disperati si sa va panicati, ci trebuie sa va luati partenerul si sa apelati la ajutorul unui specialist. Primul care trebuie investigat este partenerul, deoarece spermograma – testul de fertilitate a barbatului, este noninvaziva.
In trecutul umanitatii si continuand pana in zilele noastre, daca un cuplu era infertil, de obicei cea blamata era femeia. In consecinta, femeile incapabile de a ramane insarcinate erau privite cu indignare si o oarecare reticenta. In ultimile decenii, odata cu avantul fara precedent luat de catre stiinte fundamentale precum genetica, biologia celulara sau imunologia, conceptia asupra cauzelor infertilitatii unui cuplu s-a schimbat radical.
Infertilitatea este o problema de sanatate care afecteaza un numar surprinzator de mare de cupluri - cel putin unul din zece cupluri se confrunta cu aceasta problema. Dincolo de aspectele fizice, care uneori produc disconfort (de exemplu durerea cauzata de endometrioza), infertilitatea produce o imensa suferinta pe plan psihologic, emotional si spiritual, comparabila cu suferinta cauzata de bolile terminale.
Cresterea incidentei bolilor cu transmitere sexuala, varsta tot mai inaintata de concepere a unui copil, comportamentul alimentar nepotrivit si schimbarile de comportament social sunt doar cateva dintre cauzele ratei crescute a infertilitatii masculine si feminine.
In conditiile in care unul din sase cupluri sufera de infertilitate, fertilizarea in vitro este o practica ce a castigat tot mai mult teren. Fertilizarea in vitro este o tehnica de reproducere umana asistata, ce a cunoscut o larga raspandire in ultimii 20 de ani. Ea se adreseaza, in principal, cuplurilor care au avut mai mult de un an de incercari esuate de a concepe un copil. Multe dintre cuplurile care vin in clinica aleg sa devina parinti dupa varsta de 30 de ani. Insa, sansele femeii de a ramane insarcinata dupa aceasta varsta scad simtitor. Statisticile arata ca unei femei cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani ii scade fertilitatea cu un sfert din capacitatea maxima. In aceste conditii fertilizarea in vitro este din ce in ce mai utilizata.
Procedura fertilizarii in vitro este simpla: dupa stimularea hormonala a ovarelor, ovocitele sunt extrase si se pun in contact cu spermatozoizii partenerului intr-un recipient. Spermatozoizii vor fecunda ovocitele si astfel se vor obtine embrioni care vor fi introdusi in uterul viitoarei mame, unde acestia vor continua sa se dezvolte.
De obicei, se recomanda fertilizarea in vitro dupa ce toate tratamentele clasice au esuat, sau in cazuri de infertilitate mai grave. Rata de sarcini este dependenta de cauzele care determina sterilitatea si de varsta femeii. Printre avantajele fertilizarii in vitro se numara, mai nou, si detectarea embrionilor la care s-a transmis o boala genetica, permitandu-se astfel alegerea acelor embrioni la care anomalia nu s-a transmis. Datorita aparaturii moderne pentru diagnosticarea si tratarea infertilitatii, astazi se poate realiza inclusiv injectarea intracitoplasmatica a spermei, metoda eficienta in cazuri severe de infertilitate la barbati.