Aceasta imagine este inerenta iar aspectul legat de masculinitate sau feminitate este dat de comparatia inerenta dintre cele doua. Daca vorbim de un cuplu in care el are o relatie extraconjugala, am depasi sfera geloziei si ne-am situa in alt context – cea a infidelitatii.
Dar sa vedem despre ce e vorba cand vorbim de feminitate in momentul geloziei. Mergand pe aceasta imagine am presupune ca apare o comparatie intre propria persoana si "amanta". Ca urmare, cea inselata va ajunge sa isi pune intrebari privind propria feminitate. Se va intreba cum este ea, ce caracteristici are. Dar dincolo de aceste lucruri am putea spune ca se semnaleaza o dificultate privind propria identitate feminina. Similar ar sta lucrurile si in cazul unui barbat. Aici tema geloziei ar deveni un temei al intrebarilor privind propria forta, masculinitate, putere, etc.
Terapia individuala ar avea atunci in vedere cum este feminitatea sau masculinitatea persoanei respective. Faptul ca resimte o imagine negativa, umbrita, indoielnica asupra propriei feminitati sau masculinitati devine o tema importanta a psihoterapiei respective. Iar aceasta ne duce in aria formarii sale. Ori diferentierea masculin – feminin este o descoperire timpurie a copilului precum si relatia cu mama si tata. O terapie de cuplu ar fi complet diferita si s-ar referi la cum este relatia lor in acest moment si cum o influenteaza gelozia.
Ar trebui, din aceasta perspectiva, sa facem o distinctie clara intre infidelitate si gelozie. Desi aparent sunt teme care interfereaza, in fapt, sunt doua situatii foarte diferite. Gelozia este pre-conflictuala, ea preexista cuplului in timp ce infidelitatea este post-conflictuala, adica se intampla dupa ce un cuplu a ajuns in criza. Daca gelozia este timpurie si poate sa fie sesizata inca de la inceputul relatiei, infidelitatea este tarzie si apare ca un moment in care criza latenta este puternica. Daca gelozia devine o componenta a functionarii cuplului, infidelitatea arata un esec al functionarii cuplului. Gelozia este preponderent un act psihic, infidelitatea preponderent un gest disperat al cuplului de a iesi din criza.
Dar din perspectiva propriei identitati sexuale, am putea spune ca gelozia vorbeste despre o problema majora a identitatii sexuale care are radacini profunde si istorice, in timp ce infidelitatea pune mai curand problema functionarii sexuale. Sa amintim ca prin infidelitate intelegem acele cupluri care se mentin in paralel cu o relatie extraconjugala. Daca cuplul se desparte nu mai vorbim despre o infidelitate ci de despartirea unui cuplu si crearea altuia, care este o situatie complet diferita de infidelitate.
Gelozia are loc in relatie cu un obiect imaginat ca fiind mai interesant decat propria persoana ceea ce presupune ca problematica psihica este vasta. In infidelitate avem de-a face cu o problema privind schimbarea modului de vedere de pana atunci. Infidelitate mai inseamna ca spatiul de comunicare al cuplului a esuat si ca acesta este de ceva timp in criza, din moment ce unul din ei a avut nevoie de celalalt.
Scopul acestui articol nu este sa vindece ceva ci sa atraga atentia asupra unor nuante care, de multe ori, se impiedica reciproc. Adica, daca o persoana este prinsa intr-o stare de gelozie, „speranta” sa in infidelitate ar fi o garantie ca lucrurile asa se desfasoara si ca este prinsa in realitatea curenta. De multe ori o persoana geloasa este linistita de un act de infidelitate. Dar aceasta linistire este nepermisa si atunci „se supara”. Mai ales barbatii ale caror femei ii insala, au o mare tendinta de a cunoaste pe celalalt si chiar, de a avea relatii bune cu acest „concurent”. Sunt multe aspecte care pot parea paradoxale la prima vedere insa ele au o logica simpla si comuna daca avem starea de a le urmari. Pentru asta ar trebui sa evitam enervarea si punctul de vedere moral, acesta din urma util social dar care, psihologic, este o piedica in intelegerea fenomenului.