Astfel, un produs care sa ne protejeze de radiatiile solare (prima si cea mai care cauza a imbatranirii premature a pielii) este un must-have...dar asta nu inseamna ca acesta trebuie sa fie o lama cu doua taisuri, care sa ne protejeze de soare pe de-o parte si sa ne intoxice cu ingrediente sintetice si nocive pe de alta parte. Iar alternative naturale exista, slava Domnului...
Mai intai avem categoria unturilor vegetale, care au factor de protectie solara natural, destul de mic e-adevarat, intre 2 si 10. Desi nu sunt in masura sa ne protejeze foarte bine, ele pot fi incluse in produsele de protectie solara, aducand nenumarate beneficii pielii, precum hidratare intensa si elasticizare, pentru a impiedica soarele sa ne fure supletea pielii si sa ne duca astfel un pas mai aproape de imbatranirea prematura. In aceasta categorie intra binecunoscutul unt de cacao (este folosit in majoritatea produselor de protectie solara), care are capacitatea de a asigura un bronz uniform, rapid, natural si de lunga durata, si untul de shea care repara si hraneste excelent pielea uscata, avand si acesta factor de protectie solara.
Dintre uleiurile vegetale, va recoman cu cea mai mare caldura uleiul de catina. Aplicat pur pe piele poate proteja de radiatiile UV fara nici un fel de alt ajutor, insa, cum este destul de scump ca sa ne permitem asa ceva, si cum are o culoare portocalie-intensa care pateaza pielea, va recomand sa il incorporati in compozitii in proportie de 5-10%. Tot aici, nu este de neglijat nici uleiul de susan.
Daca adaugati potiunii voastre si niste vitamina E, ii aduceti un plus de antioxidanti.
Piesa de rezistenta a unei creme de protectie solara este un filtru pentru radiatiile UV. Oxidul de zinc este un filtru UV fizic (mai sunt si filtre chimice), adica reflecta radiatiile, care este si relativ usor de gasit in farmacii. Pe acesta puteti sa il adaugati in crema in procent de pana la 20%.
Prepararea unei creme cu aceste ingrediente este cat se poate de facila. Unturile vegetale se topesc pe baie de abur, se amesteca cu uleiurile si apoi cu oxidul de zinc, se omogenizeaza si apoi se depoziteaza in cutii.
Iata un exemplu de reteta pentru o crema cu SPF:
-15% unt de cacao
-45% unt de shea
-15% ulei de susan
-5 % ulei de catina
-18% oxid de zinc
-2% vitamina E
Puteti sa adaugati cremei si uleiuri esentiale pentru a o parfuma dupa propriul gust, insa aveti grija sa nu alegeti uleiuri esentiale de citrice, care sunt fototoxice, deci de evitat inainte de expunerea la soare.
Inzestrate cu o astfel de crema, nu pot sa va urez decat distractie placuta la plaja!