Din dorinta de a crea produse cosmetice cu un termen de valabilitate cat mai lung si preferabil cu un cost minim, multi producatori de produse cosmetice folosesc ingrediente care sa satisfaca aceste cerinte, dar care se pot dovedi toxice si astfel ne deterioreaza nu doar frumusetea, dar si sanatatea.
Studiile cercetatorilor americani arata ca unul din opt, din cele 82.000 de ingrediente folosite pentru produsele cosmetice, este o substanta chimica, pestiicide si alte toxine daunatoare.
Verifica asadar de acum incolo eticheta produselor si ai grija sa le eviti pe urmatoarele:
BHA si BHT
Butylated hydroxyanisole si butylated hydroxytoluene, sunt antioxidanti sintetici si se regasesc frecvent in rujuri si cremele hidratante pe post de conservanti.
Ceea ce nu se stie insa este ca BHA si BHT pot starni reactii alergice si, potrivit The International Agency for Research on Cancer, BHA a fost clasificat ca posibil factor cancerigen, deoarece interfereaza cu buna functionare hormonala. Studiile de specailitate realizate pe rozatoare, arata ca o expunere indelungata la BHT cauzeaza probeleme cu rinichii si glanda tiroida, afecteaza plamanii si procesul de coagulare a sangelui.
DEA
Dietanolamina si compusii sunt folosite in cosmetica pentru a da o textura cremoasa produselor, dar se gasesc totodata si in detergenti. DEA se gaseste in cremele hidratante si lotiunile solare, in timp ce cocamide si lauramide DEA sunt folosite in sapun si sampon.
Aceste substante cauzeaza iritatii ale pielii si ale ochiului de nivel mic si moderat, iar o expunere la o doza ridicata poate cauza cancer de ficat si schimbari precanceroase la nivelul pielii si ale glandei tiroide.
Dibutil ftalat
Prescurtat DBP, aceasta substanta este folosita in oja ca solvent pentru vopsea si ca un plastifiant care previne lacul de unghii sa devina casant. Se mai gaseste si in parfum, dar nu este listat pe eticheta, dat fiind ca producatorii de parfum nu sunt obligati sa dezvaluie ingredientele.
DBP este absorbit in piele si sporeste proprietetile altor substante provocand astfel mutantii genetice. Experimentele de laborator au aratat ca poate provoca defecte de dezvoltare si poate chiar reduce calitatea materiei seminale. Potrivit normelor Uniunii Europene, DBP a fost clasificat drept disruptor endocrin si interfereaza cu hormonii si este considerat toxic pentru sarcina, poate dauna fatului si afecteaza fertilitatea.
Parabeni
Sunt conservantii cei mai folositi in produsele cosmetice si se gasesc si in compozitia parfumurilor, dar nu sunt
specificati pe lista de ingrediente.
Parbenii patrund rapid in piele si European Commission on Endocrine Disruption a inclus aceste substante in categoria numarul 1 de prioritate pentru ca interfereaza cu functionarea hormonilor, in special cu estrogenul. Au fost depistati in tesutul de cancer de san, sugerand astfel o posibila asociere intre parabeni si cancer. Cand se aplica pe piele produsele care contin parabeni, acestia recationeaza cu razele UVB si accelereaza procesul de deteriorare a pielii si a materialului ADN.
Desi se gasesc si in alimente, ingerati, parabenii sunt metabolizati, ceea ce le reduce efectul daunator, insa aplicati pe piele, sunt absorbiti si patrund in sange si organe. Studiile arata ca o femeie este expusa zilnic la 50 mg de parabeni proveniti din produsele cosmetice.
Petrolatum
Este un ulei care se foloseste in produsele cosmetice pentru a impiedica pierderea hidratarii, de aceea se regaseste in compozitia multor creme hidratante, dar si in produsele de ingrijire a parului pentru a-i da stralucire.
Studiile arata ca produsele care au ca ingredient petrolatum pot fi contaminate cu polycyclic aromatic hydrocarbons, iar studiile arata ca o expunere indelungata la PAH este asociata cu cancer. Mai poate provoca de asemenea si iritatii si alergii.
Siloxane
Sunt compusi pe baza de silicon care sunt folositi in industria cosmeticelor pentru a netezi si a inmuia. Au rolul de a face produsele pentru par sa se usuce mai repede si cremele sa fie mai usor de aplicat, alunecand mai usor pe piele. Sunt folositi in cremele hidratante si tratamentele faciale in mod frecvent.
Cyclotetrasiloxane si cylcopentasiloxane au fost catalogate ca fiind toxice, iar potrivit normelor Uniunii Europene, cyclotetrasiloxane interfereaza cu buna functionare a hormonilor si este considerat toxic pentru fertilitate. In urma experimentelor facute in laborator, o expunere la un nivel inalt de cylcopentasiloxane poate cauza tumori uterine si afecteaza sistemul imunitar si reproducator.
Sulfat de sodiu lauret
Este folosit in produsele cosmetice ca detergent si totodata pentru ca samponul sa faca spuma si bule. Este gasit in sampon, gel de dus si gelul de curatare faciala. Este intalnit si printre ingrediente produsleor de uz casnic, precum detergentul de vase.
In functie de procesele de fabricatie, acaesta substanta poate fi contaminata cu canitati semnificative de oxid de etilena si de 1,4 dioxan. Potrivit The International Agency for Research on Cancer, oxidul de etilena este cunoscut drept un factor cancerigen, in timp ce 1,4 dioxant ca un posibil factor cancerigen. Oxidul de etilena poate afecta sistemul nervos si potrivit California Environmental Protection Agency, afecteaza dezvoltarea umana.
Sulfatul de sodiu lauret duce la iritatii ale pielii si ochilor.
Triclosan
Este folosit in mare parte in antiperspirante, geluri de curatare si cele antibacteriene pentru curatarea mainilor ca un conservant si un agent antibacterian. Este folosit si in detergentii de rufe, ca antiseptic pentru rani si conservant care sa combata mucegaiul, ciupercile si mirosurile neplacute, in produse precum saci de gunooi, lenjerie de pat, mobilier si vopsea.
Triclosan patrunde prin piele si cauzeaza tulburari endocrine, fiind suspectat ca interfereaza cu functionarea hormonilor. Irita pielea si ochii si este considerat toxic pentru organismele acvatice. O utilizare indelugata a produselor de consum care contin aceasta substanta poate contribui la dezvoltarea de bacterii rezistente la antibiotice.