Tanin (Catechinele) - Taninul da ceaiului verde aroma astringenta. El are proprietati antibacteriene si antioxidante, si, de asemenea, actioneaza ca detoxifiant.
Cafeina - Un ingredient amar. Pe langa faptul ca este un stimulent, cofeina din ceaiul verde actioneaza in eliminarea stresului.
Vitaminele B - Ceaiul verde contine B1, B2, niacina si acid pantotenic. Vitaminele B ajuta metabolismul glucidic. Ele promoveaza, de asemenea, secretia de fluide digestive si protejeaza membranele mucoase.
Vitamina C - Ceaiul verde contine cantitati mari de vitamina C, care este rezistenta la caldura. Cinci sau sase cesti de ceai verde pe zi, ofera organismului toata vitamina C de care are nevoie. Vitamina C previne, de asemenea, formarea de melanina, inhiba oxidarea, si creste rezistenta organismului la boli.
Teanina - Un aminoacid care produce un gust placut. Daca ceaiul are un gust bun, inseamna ca are mai multa teanina.
Pigmenti de plante - Printre altele, ceaiul verde contine clorofila verde si compusi flavonici galbeni.
Alcalinitate - Ceaiul verde contine potasiu, calciu, zinc, nichel, si molibden.
Fluor - Ceaiul verde contine cel mai mult fluor in comparatie cu orice mancare sau bautura.
Saponine - Un ingredient special din ceaiul verde, care are proprietati anti-inflamatorii.
Beneficii
Mentinerea sanatatii
Atunci cand organismul este sanatos, sangele este usor alcalin. Consumul de ceai verde, ca parte a unui regim alimentar de zi cu zi, care contine carne, peste, orez, precum si alte alimente acide, poate echilibra dieta, mentine sanatatea si ajuta organismul sa functioneze fara probleme.
Mahmureala
Cofeina din ceaiul verde stimuleaza sistemul nervos central, imbunatateste vigilenta si, actioneaza ca un diuretic cardiotonic, care expulzeaza repede alcoolul din organism. Ceaiul verde poate atenua efectul de mahmureala, datorita vitaminei C care lucreaza pentru a consolida ficatul, lucru care faciliteaza descompunerea alcoolului.
Prevenirea bolilor
Consumul de cantitati excesive de grasimi animale provoaca nivelul colesterolului din sange sa creasca, ceea ce poate duce la hipertensiune arteriala si alte boli cauzate de stilul de viata. Taninul din uimitorul ceai verde suprima cresterea colesterolului rau, si este eficient in prevenirea acestor tipuri de boli.
Constipatia
Consumul de ceai verde zilnic poate ajuta la ameliorarea cronica si obisnuita a constipatiei, prin activarea intestinului subtire, incurajand miscarile intestinale regulate.
Oboseala
Cofeina din ceaiul verde actioneaza asupra sistemului nervos central, pentru a imbunatati capacitatea cognitiva, si de a usura tensiunea nervoasa si stresul. Aceasta stimuleaza, de asemenea, actiunea cardiaca, imbunatatind functia cardiaca, si cresterea de sange in rinichi, care promoveaza urinarea.
Respiratie urat mirositoare si prevenirea cariilor
Taninul din ceaiul verde, previne inmultirea germenilor si mirosurile neplacute. Fluorul s-a dovedit a fi de ajutor in mentinerea unor dinti puternici, rezistenti la carii.
Prevenirea cancerului
Exista un numar mare de cercetari care sugereaza ca efectele combinate ale taninului, saponinelor, si alte medicamente care scad mutatia, pot preveni cancerul. Este de asemenea cunoscut faptul ca incidenta de deces prin cancer la stomac, este mai mica in zonele producatoare de ceai verde.
Reducerea efectelor fumatului
Fumul de tigara reduce cantitatea de vitamina C din sange, si nicotina afecteaza circulatia. Taninul si vitamina C din ceaiul verde reduc aceste efecte nocive.
Majoritatea beneficiilor descrise mai sus nu sunt eficiente imediat. Consumul unor cantitati mari de ceai verde, intr-un timp scurt, in speranta de a primi aceste beneficii, nu este recomandat. Catechinele, de exemplu, irita stomacul in acelasi mod ca si cofeina. Se recomanda ca ceaiul verde sa se consume zilnic, ca parte a unei diete sanatoase. Aceste efecte sunt sustinute din punct de vedere medical si nutritional, dar sunt furnizate numai in scopuri informative. Consultati-va medicul daca aveti probleme de sanatate.