Un studiu realizat de un grup de cercetatori americani si canadieni arata ca folosirea uleiului de rapita la gatit scade grasimea abdominala, relateaza medical Daily.
"Grasimile monosaturate care se gasesc in uleiul de rapita reduc grasimea abdominala si asta amelioreaza totodata factorii de risc ai sindromului metabolic care pot duce la afectiuni de inima, infarct si diabet de tip 2.", a declarat Penny Kris-Etherton, profesor in cadrul Penn State.
La studiu au participat 121 de persoane care prezentau factorii de risc pentru sindromul metabolic, precum grasime abdominala, un nivel ridicat al trigliceridelor, tensiune arteriala crescuta si nivel ridicat de zahar in sange.
Li s-a impus o alimentatie sanatoasa timp de 4 saptmani, avand un aport zilnic de 2.000 de calorii si li s-a cerut sa bea zilnic un smoothie in care s-a adaugat 40 de grame din unul dintre cinci tipuri de ulei: ulei de rapita, ulei de rapita bogat in acid oleic, ulei de sofranas si in, ulei de porumb si ulei de rapita imbogatit cu acizi grasi omega-3.
Rezultatele au aratat ca participantii carora li s-a dat ulei de rapita sau ulei de rapita bogat in acid oleic au prezentat o reducere a nivelului de grasimii cu pana la 1.6% comparativ cu cei care au consumat celelalte tipuri de ulei.
Uleiul de rapita este o sursa bogat de grasimi monosaturate, acestea avand ca efect reducerea colesterolului rau si are o serie de beneficii sanatoase pentru inima.
Alte surse de grasimi monosaturate sunt: ulei de masline, avocado, ulei de susan, unt de arahide, nuci si seminte.