Spre deosebire de durerile obisnuite de cap, migrenele dau o stare generala de rau, sensibilitate la lumina si pot avea consecinte precum tulburari de vedere, de vorbire sau chiar amorteala.
Migrena cronica este un adevarat impediment, intrucat oamenii nu isi pot desfasura cum trebuie activitatea profesionala si ajung sa nu se mai inteleaga nici macar cu membrii familiei din cauza afectiunii care ii face sensibili la orice sursa de zgomot.
Migrena poate destrama familii, iar femeile sunt mult mai des afectate de aceasta afectiune decat barbatii, fiindca poate uneori sa fie declansata pe fond hormonal. Problema consta in faptul ca medicii nu stiu cu siguranta ce anume le cauzeaza.
Sentinta fara tratament
Exista o teorie potrivit careia vasele de sange se dilata si apasa pe nervi, transmitand semnalul de durere creierului sau ca pur si simplu creierul trimite semnale gresite, cauzand senzatia de durere.
Se poate, de asemenea, ca oamenii care sufera de migrena sa fie pur si simplu mai sensibili la factori declansatori din viata de zi cu zi, precum stresul, oboseala sau regimul alimentar necorespunzator.
Fiindca tratamentul pentru migrena, bazat pe codeina, cofeina sau barbiturice, este eficient pana cand organismul refuza sa mai raspunda, fiind nevoie de doze din ce in ce mai mari, ceea ce poate cauza dureri de cap datorate supradozajului.
Exista si alte medicamente, insa nu toti pacientii le pot folosi, intrucat au efecte secundare imposibil de tolerat, precum caderea parului sau ingrasarea excesiva.
In urma cu 20 de ani s-au constatat unele cazuri in care toxina botulinica a avut un efect asupra migrenei, fapt pentru care s-a realizat un amplu studiu pentru a vedea daca se pot obtine rezultate multumitoare in cazul pacientilor cu migrena cronica.
Desi nu se stie exact cum functioneaza, injectiile cu Botox par sa reduca semnalele de durere transmise de anumiti receptori spre creier. Astfel, in jur de 50% dintre pacientii cu migrena cronica au raportat o reducere cu 50% a severitatii si a frecventei migrenelor dupa tratamentul cu Botox.
Procedura dureaza intre 10 minute si un sfert de ora, timp in care pacientul sta pe un scaun sau pe o canapea. Procedeul nu este mai dureros decat acupunctura si prin urmare nu este nevoie de anestezie. Se folosesc ace subtiri pentru a injecta Botox in zona capului si gatului, fiind nevoie de sapte injectii in zona fruntii, patru la tample, sase in zona din spate a capuluio si zece in muschii din zona gatului.
Dureaza cateva zile pentru a-si face efectul, insa dureaza intre patru si sase luni, dupa care pacientul poate repeta procedura.
Tratamentul costa intre 500 si 600 de lire. Ai plati aceasta suma pentru a scapa de suparatoarele migrene?
Un barbat din Timisoara a fost operat de migrena
A inceput sa vorbeasca cu accent chinezesc dupa o migrena severa