Organizeaza-ti timpul
Lipsa de somn te face mai irascibila. Daca esti obosita si trebuie sa te urci la volan, apeleaza la cateva trucuri care stii ca te relaxeaza si te invioreaza. In momentele grele, fiecare dintre noi isi gaseste propriul mod de a se echilibra. Astfel, „te poti izola fonic prin ridicarea geamurilor de la masina pentru a te proteja de stimulii din afara, poti evita stresul termic daca in masina ta exista o temperatura optima si poti asculta o muzica relaxanta”, este de parere Celestina Boldi. Nu spun ca daca asculti rock devii mai agresiva, dar in felul acesta vei fi mai putin dispusa la actiune si vei uita de zgomotul din trafic.
Cu siguranta, de cele mai multe ori, conduci cu imprudenta, incercand sa ajungi cat mai repede la o intalnire, sau la serviciu. Atunci risti sa-ti pierzi firea. Daca pleci cu zece minute mai devreme, vei putea chiar sa te opresti in drum sa-ti umpli rezervorul. Nu uita: daca ai timp, esti mai pasnica.
Poate ca iti place sa te identifici cu masina ta, „atunci devii o fiinta de metal, care prinde o viteza de peste 100km/h si care poate parea invincibila”, opineaza psihologul Celestina Boldi. Dar, de cele mai multe ori, iei acest lucru prea in serios. Daca ai probleme acasa, ori la serviciu, incearca sa nu-ti exprimi nemultumirea in timp ce conduci pe arterele principale. Elibereaza-ti, eventual, energia negativa, pe drumuri mai laturalnice. Nu conteaza cat de puternica este, masina ta e doar un mijloc de transport, nu o arma. Exista “o anumita ‚depersonalizare’ care apare in cadrul sofatului, pentru ca pe strada, in trafic, nu te confrunti cu omul concret X, ci cu o masina X, care ti-a ‚luat fata’ sau nu a semnalizat”, afirma Celestina Boldi.
Respira. Daca observi ca ai apucat volanul cu inversunare, incearca sa te relaxezi. Poti controla masina chiar daca esti mai destinsa. Incearca sa te concentrezi pe contactul dintre talpi si pedale. Astfel, energia negativa este redirectionata in jos, iar tu te vei simti mult mai bine. Daca ai un drum lung de parcurs, nu ar trebui sa conduci mai mult de trei ore fara oprire. Un factor in plus de stres este un parbriz murdar. Ia o pauza si curata-l. Din cand in cand, deschide geamul si trage aer in piept.
Efectele ostilitatii
Cel din fata ta franeaza fara motiv? Inainte sa te enervezi, gandeste-te ca poate e incepator sau doar neglijent. Poate ca are in masina un bebelus care plange, sau poate ca i-a aparut un caine in fata. Poate vorbea la telefon. Ideea este ca nu trebuie sa o iei personal.
Ostilitatea este daunatoare si riscanta. Persoanele care se infurie repede sunt mult mai predispuse atacurilor de cord decat cele calme. Alte riscuri sunt obezitatea, depresia, palpitatiile. Fii calma! Mai bine sa ai o inima sanatoasa. Fii politicoasa. Daca esti intr-un loc aglomerat si cineva isi face loc cu coatele, incerci sa te porti civilizat si sa nu ripostezi. Chiar daca in masina te simti protejata, pastreaza-ti bunele maniere. Este posibil ca, in functie de dispozitia ta interioara sa devii agresiva atunci cand te confrunti cu ostilitate din partea pietonilor sau a celorlalti conducatori auto. Daca iti pastrezi un echilibru interior si o atitudine pozitiva, vei putea sa eviti astfel de probleme.
Raspunde cu „nu”
Fa un test. Daca raspunzi cu „da” la una din urmatoarele intrebari, inseamna ca esti agresiva la volan.
- De cele mai multe ori depasesti viteza legala ca sa ajungi la timp la serviciu?
- Aprinzi farurile si claxonezi ca sa le dai de inteles celorlati ca te deranjeaza?
- Folosesti un vocabular agresiv chair daca ceilalti soferi te aud sau nu?
- Depasesti frecvent celelalte masini ca sa ajungi mai in fata?
- Simti nevoia sa atragi atentia daca cineva nu a respectat regulile de circulatie?
Daca ti se pare prea mult ce am spus pana acum, retine trei lucruri. Nu te enerva. Pastreaza-ti calmul. Nu merita sa-ti pui viata in pericol.