Miriam era insarcinata in 4 luni atunci cand un soldat german a venit in lagarul de concentrare de la Auschwitz si a poftit toate femeile insarcinate sa faca un pas in fata pentru a li se mari ratia de mancare. Toate s-au inghesuit sa faca un pas in fata, chiar si unele femei care nu erau insarcinate. Toate, mai putin una: Miriam Rosenthal. Toate au fost duse in camera de gazare si ucise.
Miriam nu stie nici acum, la cei 91 de ani ai sai, de ce nu a facut un pas in fata. Este convinsa insa ca a tinut-o Dumnezeu. Sau poate chiar mama ei.
Lucra la fabrica Messerschmitt cand doi ofiteri nazisti au venit in hala in care se afla si au intrebat care este femeia insarcinata. Miriam s-a vazut nevoita sa recunoasca, de frica sa nu fie omorate si alte femei din cauza ei.
Miriam a fost luata de ofiteri si urcata intr-un tren cu destinatia Auschwitz. Isi aminteste cum o femeie, care se vedea ca nu are habar de nenorocirile care au loc in lagare, a intrebat-o daca vine de la un ospiciu pentru ca era tunsa scurt, murdara si imbracata in haine rupte si ponosite.
La scurt timp dupa ce i-a explicat femeii ca se duce la Auschwitz pentru a fi gazata, ofiterii germani au venit la ea si i-au spus ca este o evreica tare norocoasa intrucat lagarul s-a inchis.
Miriam a fost apoi dusa in lagarul de concentrare Dachau, situat la 20 de km de Munchen, acolo unde a intalnit alte 7 femei insarcinate. Bela, sotul ei, fusese trimis ca si sclav la munca in agricultura, deci compania acestora i-a prins extrem de bine.
Acolo a nascut, intr-un beci, asistata de un medic ginecolog al carui singur instrument era o oala cu apa clocotita.
Doua luni mai tarziu trupele americane au au eliberat evreii din lagarul de concentrare. Cosmarul se sfarsise. Miriam s-a vazut nevoita sa isi ia la revedere de la prietenele sale si sa plece acasa, in Cehoslovacia. Bela s-a aflat si el, din fericire, printre supravietuitori si a ajuns acasa la scurt timp dupa sotia sa. Au plans impreuna de fericire, si-au facut bagajele si au plecat in Canada.
Fiul lor, Leslie, nascut in lagarul de concentrare, este unul dintre cei mai tineri supravietuitori ai Holocaustului - 68 de ani.
Citeste si: