Stii sa porti centura de siguranta?
O femeie insarcinata, chiar daca a supravietuit unui accident de circulatie, nu este aparata de alte pericole majore si anume desprinderea placentei, completa sau partiala, de peretele uterin. Copilul nu va mai avea oxigen si nici hrana. In urma accidentului, impactul este transmis spre pantecele femeii, fie ca aceasta se loveste de volan sau de bord, fie ca centura de siguranta este purtata incorect (se afla prea sus), ori airbagul loveste cu o forta prea mare. Femeile insarcinate care nu poarta centura de siguranta si al caror abdomen lor se afla chiar langa airbag pericliteaza viata copilului in cel mai inalt grad. Studiile arata ca utilizarea corecta a centurii de siguranta aproape ca elimina o parte din riscurile create de accidente.
Iata ce ne sfatuieste Raluca Radulescu, PR Manager la Volvo: „Sectiunea diagonala a centurii trebuie sa treaca peste umar, apoi printre sani spre partea laterala a abdomenului. Portiunea pentru coapse a centurii trebuie intinsa peste articulatiile bazinului, cat mai jos sub abdomen. Centura nu trebuie lasata niciodata sa se deplaseze in sus peste abdomen. Inainte de a porni autoturismul este necesara tensionarea corecta a centurii si fixarea corespunzatoare pe corp, fara a permite rasucirea acesteia. Pe masura avansarii sarcinii, conducatoarele auto insarcinate trebuie sa regleze scaunul si volanul astfel incat sa poata mentine usor controlul autovehiculului in timpul conducerii acestuia prin actionarea usoara a pedalelor si a volanului. Este recomandata pozitionarea scaunului astfel incat abdomenul sa se afle cat mai departe posibil de volan si respectiv de airbagul frontal”.
Sfaturi pentru a reduce riscurile cand te afli la volan
• Muta scaunul cat mai departe posibil de volan si de airbaguri;
• Asigura-te ca sternul se afla la cel putin 25 cm distanta de volan;
• Pozitioneaza centura de siguranta sub abdomen si intre sani.
Companiile producatoare de masini au realizat un nou design care faciliteaza pozitionarea cat mai confortabila la volan si iti permit sa ajustezi volanul astfel incat sa te afli cat mai departe de airbag. Exista pe piata si unele accesorii prin care poti adapta centurile de siguranta, dar pe care producatorii autorizati nu le recomanda pentru ca pot diminua gradul de siguranta al centurilor in caz de accident.
Volanele ajustabile pot fi foarte folositoare mai ales pentru femeile care se afla in diverse stadii ale graviditatii. Exista si anumite dispozitive care te pot ajuta sa pozitionezi volanul cat mai corect. Pedalele ajustabile sunt disponibile la numeroase modele de masini si te pot ajuta, daca esti mai mica de statura, sa conduci masina fara sa te afli la o distanta prea apropiata de volan si airbaguri. Astfel de accesorii exista si pe piata. Dar si in cazul acestora exista unele avertismente, ca de altfel in cazul tuturor dispozitivelor de acest tip. Ele cresc gradul de siguranta daca sunt instalate de persoane autorizate.
Mai multa informatie – mai multa protectie
Producatorii de masini ne asigura ca isi testeaza modelele utilizand manechine reprezentand femei insarcinate. La companiile producatoare de masini lucreaza din ce in ce mai multe femei, prin urmare poti sta linistita: in viitor vom avea modele mai performante, care sa ne asigure un nivel mai inalt de siguranta.
Pentru a preveni riscurile de afectare a celui mai pretios bagaj pe care il porti, trebuie sa conduci cu grija. Evita accidentele purtand centura de siguranta corect. Acest lucru poate salva viata copilului tau si pe a ta.