Un studiu norvegian arata ca femeile care se tem de durere si refuza sa coopereze din aceasta cauza vor avea un travaliu cu mult mai lung decat cele care nu manifesta aceasta teama.
Teama de momentul nasterii nu este un lucru iesit din comun, intrucat intre 5 si 20% dintre femei se confrunta cu asa ceva, fiind preponderent vorba despre femei tinere, eventual la prima sarcina, lipsite de sprijin din partea familiei sau pur si simplu cu traume legate de experiente neplacute cu personalul medical si spitalele in general.
Din cele peste 2.000 de viitoare mame chestionate in timpul studiului, 7.5% au inregistrat un scor crescut la testul menit sa masoare frica de nastere.
Astfel, femeile care sufereau de asa ceva au avut, in medie, un travaliu cu o ora si jumatate mai lung decat femeile care nu se confruntau cu aceasta teama. Astfel, de la o durata medie de aproape sapte ore de travaliu se ajungea la peste opt ore si jumatate.
Specialistii arata ca starea psihica a femeii inainte de nastere ar trebui supravegheata atent. "Frica de nastere este o problema in continua crestere iar medicii obstetricieni se confrunta cu tot mai multe paciente care sufera de asa ceva. Descoperirile recente sunt doar o mica piesa in acest puzzle aflat la intersectia dintre psihologie si ginecologie.", a declarat autoarea studiului, Samantha Salvesen, de la Universitatea din Oslo.
Nasterea pe cale naturala, interzisa femeilor cu miopie mare - Descopera sfaturile medicului
Caz uimitor! O femeie din Mexic este insarcinata cu noua bebelusi