In timp ce unul din trei adulti este afectat de insomnie la nivel global, nici copiii nu scapa de aceasta problema. Anumite suferinte de natura fizica, cosmaruri, traume emotionale, lipsa obiectului preferat, frica de intuneric, consumul pe inserate de alimente bogate in zahar, medicamente si stimulente neurotonice sunt principalii vinovati care disturba somnul copiilor.
Tulburarile de somn pot fi insotite la copii de anxietate, depresie, accese de furie, neliniste si iritabilitate. in cazul elevilor, o data cu diminuarea puterii de concentrare scad si performantele scolare.
Pentru a remedia acest inconvenient, parintii sunt sfatuiti sa isi trimita copiii la culcare in acelasi interval oral in fiecare seara. in caz ca cei mici nu au un program fix de odihna, dezvoltarea creierului este afectata, mai ales in randul fetelor, conform ultimelor cercetari.
Cum ne dam seama daca cel mic sufera de insomnie?
Copilul care se trezeste frecvent noaptea si se plange a doua zi ca se simte molesit trebuie observat in timpul somnului sau intrebat ce anume il framanta incat nu se odihneste suficient.
Este posibil ca un copil care a dormit pana de curand cu unul dintre parinti sa se acomodeze mai greu o data ce a ramas singur in camera.
Solutii de aplicat la ora de culcare:
- Cititi copilului o poveste inainte de culcare sau oferiti-i o jucarie, o perna favorita sau alt obiect preferat care il ajuta sa se simta in siguranta, in asa fel incat sa poata dormi linistit.
- Incercati sa lasati aprinsa o lampa de veghe daca refuza stingerea luminii.
- Garantati-i micutului ca nu exista bau-bau si nu il lasati la televizor atunci cand se difuzeaza stiri, filme sau alte programe violente care i se intiparesc in minte si ii perturba somnul.
- De asemenea, spuneti clar copilului ca trebuie sa mearga la culcare la ora stabilita, iar o data ce i-ati fixat un program de somn, nu faceti compromisuri.
- Oferiti-i masa de seara cu minim doua ore inainte de culcare, interzicand deserturile pline de zaharuri sau cofeina, dar si bauturile energizante.
- Daca aveti un copil agitat, picurati in apa din cada ulei de lavanda.
- Creati un ambient optim pentru odihna si aerisiti camera inainte de culcare.
- Schimbati lenjeria de pat a copilului saptamanal si mentineti camera curata.
- Evitati discutiile agitate, in special seara, cand copilul se pregateste sa se imbrace in pijama, se spala pe dinti inainte sa se urce in pat.
- De asemenea, nu santajati copilul emotional amenintandu-l ca nu va primi un anumit lucru daca nu adoarme la un moment dinainte stabilit. In schimb, propuneti copilului sa isi imagineze marea cu ale sale valuri spargandu-se la tarm sau alt fragment trait care ii starneste amintiri placute si il ajuta sa se destinda.
Incheiati ziua cu un ceai de valeriana, rozmarin sau de sunatoare.
Cel mai indicat este ca parintii sa ii creeze copilului o rutina de somn chiar de la nastere, pentru ca o data stabilit un orar punctual, este putin probabil ca cel mic sa aiba nopti albe, cu exceptia cazului in care se imbolnaveste.
Daca insomnia este severa si nu dispare nici dupa luarea acestor masuri, consultati medicul de specialitate, pentru investigatii suplimentare deoarece problema poate fi mai complicata!
Pana sa ajungeti la doctor, nu administrati copilului somnifere pentru ca singurul avizat sa faca acest lucru este psihiatrul pediatric.