Intr-o lume in care oamenii sunt inundati de accesul la informatie, pare normal sa existe o motivatie clara sau o explicatie stiintifica pentru instinctul matern. Ei bine, nu. Instinctul de mamica nu apare doar cand o femeie ramane insarcinata sau cand naste, el poate aparea si mai devreme de asta, pur si simplu izbucneste.
Mie mi-e teama de copii de cand ma stiu. Sunt ghidusi, te surprind la tot pasul si adeseori instinctul de a face mutre alintate in fata lor ma transforma pe mine intr-un copil dominat. Copiii sunt atat de imprevizibili ca nu stii la ce sa te astepti, te domina cu dragalasenie si candoare sau cu schimbarile de stare pe care nu poti sa ti le explici, de cele mai multe ori. Dar de asemenea, multe femei reusesc sa se muleze perfect pe comportamentul lor, sa isi asculte zvacnirile de instinct matern care le fac sa para viitoare "mame bune". Dar cand apare instinctul de mama, daca acum 20 de ani, femeile nasteau la 18 ani, iar acum totul s-a decalat cu inca 10 ani?
Instinctul unei mame nu se pastreaza doar pentru anumite varste. Exista un punct in viata celor mai multe femei cand se concentreaza in mod natural asupra caldurii, dragalaseniei si puritatii micilor miracole numite "copii" ce apar in jurul lor. La fel ca atunci cand o femeie care a trait in haos in fiecare zi se trezeste la un moment dat, intr-o dimineata, si face lucrurile corect si organizat. Pur si simplu, dobandesc aceasta calitate la un moment dat, neplanificat, venit din simplul fapt ca te nasti femeie.
Instinctul nu e chiar ceva de neluat in seama. Multe femei isi fac griji in legatura cu faptul ca "nu sunt genul" si asta le va afecta cand vor decide sa fie viitoare mame. Dar nicio grija, odata ce nasti, lumea ti se schimba intru totul. Pana nu ai unul nu prea stii cum va fi, dar cu siguranta odata ce nasti, instinctul matern loveste. Cazuri izolate tot mai apar, cand starea de tristete sau nervi raman inradacinate – atunci probabil trebuie apelat la terapia specifica proaspetelor mamici.