Multă lume crede eronat că o căpușă sare pur și simplu pe primul corp care îi iese în cale, fie el om, câine sau orice alt animal, dar conform articolelor de specialitate, lucrurile sunt mai complicate. Deși simpla ta prezență într-un loc poate părea ca o amenințare sau ca o invitație la masă pentru căpușe, acestea nu sar la întâmplare unde nimeresc ci au mici senzori pe picioarele din față, care le ajută să detecteze anumite mirosuri și din păcate nici un fel de spray anti-insecte nu le poate ține la distanță pe toate, deoarece ele te pot detecta și în funcție de respirația ta, mai exact prin intermediu dioxidului de carbon pe care-l emani și în plus, dacă îți faci nevoile în pădure lași în urma ta o aromă irezistibilă pentru ele.
Cum scapă căpușele
Din nefericire, este destul de greu să-ți dai seama imediat dacă o căpușă a aterizat pe tine și s-a hrănit, iar conform TickEncounter Resource Center din cadrul University of Rhode Island, ciupiturile nu pot fi observate cu ușurință, deoarece căpușele secretă un antiinflamator ce le permite să se hrănească din aceeași victimă mai multe zile la rând. În plus, nu toate căpușele vor să se hrănească fix în locul unde aterizează, unora le place să exploreze până ce ajung la axilă, în spatele urechilor, în buric, în spatele genunchilor, la baza părului, între picioare sau în zona încheieturilor. Vestea bună este că unele specii de căpușe nu transmit boli oamenilor.
Cum să previi ciupiturile de căpușă
Indiferent cât de bine pregătită ai fi, căpușele găsesc o cale de a te ciupi, dar un spray special nu strică. În plus, poți purta pantaloni lungi, pe care să-i bagi în șosete și când mergi prin pădure să nu te abați de la cărare, apoi când ajungi acasă să te examinezi cu atenție. Ideal ar fi să faci rost de un insecticid anti-căpușe cu câteva zile înainte de a merge în natură și să-ți dai cu el toate hainele pe care urmează să le porți. O altă măsură pe care o poți adopta este să faci baie la cel mult două ore de când ajungi acasă, metodă demonstrată că reduce riscul contactării bolii Lyme, deoarece jeturile de apă ajută la îndepărtarea căpușelor care nu sunt încă bine înfipte în piele.
Ce să faci dacă găsești pe tine o căpușă
Nu încerca să o îndepărtezi singură. Cel mai indicat lucru este să te îndrepți către cea mai apropiată cameră de gardă, unde medicii îți pot acorda asistența de specialitate, dar până acolo spală-te cu apă caldă și săpun.
Înțelege căpușele, ca să știi cum să te ferești de ele
Ține minte să-ți verifici de fiecare dată pielea după ce ai petrecut un timp în aer liber, dacă găsești vreo căpușă du-te imediat la o cameră de gardă și nu încerca să ți-o scoți singură, pentru că dacă-i rămâne acul te poți îmbolnăvi și când ieși la iarbă verde acoperă-ți cât de mult poți pielea, dar acestea sunt doar noțiunile de bază, află în continuare mai multe despre cum acționează de fapt căpușele.