Copiii devin oglinda parintilor
Copilul poate avea probleme de integrare, la scoala, poate avea un comportament violent fata de colegii sai, sau poate sa distruga bunuri, din dorinta de a testa reactiile celor din jur si de a atrage atentia parintilor. Daca sunt batuti acasa, atunci cand gresesc, ajung sa se bata si la scoala, tocmai pentru ca asa au fost invatati ca se rezolva lucrurile. Limbajul violent, pedepsele fizice sau tipetele sunt un abuz emotional, ce le afecteaza sanatatea mintala sau dezvoltarea pe diferite paliere (emotionala, psihologica, sociala). Conteaza enom fiecare cuvant pe care il adresezi copilului, pentru ca el va functiona pe acest sistem intreaga viata si va urma “exemplul” ce i s-a dat. Copiii invata ce traiesc.
Este mai eficient sa vezi ce se intampla in spatele comportamentului si sa reusesti sa-i intelegi emotiile si trairile. Mai sunt si parinti care nu accepta ca e posibil sa greseasca si nici nu iau in considere posibile sfaturi. Motiv pentru care, multe lucruri au repercursiuni mai tarziu, la maturitate, in viata de adult. Pot ajunge niste adulti cu multe frustrari, agresivi, neadaptati, sau fara lipsa de empatie.
Cat de importanta este inteligenta emotionala?
Inteligenta emotionala a copiilor trebuie dezvoltata inca din copilarie. Creierul uman se dezvolta in proportie de 80%, pana la varsta de 9 ani. In aceasta perioada, activitatea cerebrala este de 3 ori mai intensa decat in adolescenta.
Inteligenta emotionala este capacitatea nostra de a intelege propriile emotii dar si ale celor din jur. Evolutia copiilor este influentata de modul in care sunt invatati de mici sa actioneze, sa inteleaga, sa simta, sa exprime, sa identifice, sa invete, sa explice si sa-si controleze emotiile.
Copii au nevoie de timp de calitate, chiar daca se rezuma doar la o ora. Cand parintii nu au timp sa le raspunda la intrebari, au tendinta de a trage propriile concluzii, care ar putea fi incorecte si chiar infricosatoare. Sunt din ce in ce mai multi copii care sufera de tulburari anxioase, de depresie, de conduita agresiva. Dincolo de relatia pe care fiecare parinte o are cu copilul, este foarte importanta relatia dintre cei doi adulti, pentru ca ea se reflecta intotdeauna in comportamentul minorului. Se spune ca un copil este simptomul familiei, in momentul in care exista anumite conflicte intre parinti, copilul simte si intr-un fel sau altul, va manifesta acest lucru in comportamentul sau, afectandu-i astfel dezvoltarea psihologica.
10 sfaturi pentru o buna dezvoltare psihica a copilului:
1. Petreceti cat mai mult timp cu el si oferiti-i afectiunea de care are nevoie.
2. Incurajati-l cand face lucruri bune.
3. Ajutati-l sa invete din greseli.
4. Nu-l comparati cu alti copii, reprosandu-i ca nu este la fel de bun, cuminte, sau inteligent.
5. Ajutati-va copilul pentru a gasi o activitate care sa-i placa si care sa o practice frecvent.
6. Ajutati-va copilul sa construiasca relatii puternice si sanatoase cu cei apropiati.
7.Aratati-i copilului cum sa rezolve problemele care apar.
8. Ajutati-va copilul sa-si dezvolte increderea in sine.
9. Ajutati-l sa stabileasca obiecte realiste.
10. Incurajati-l sa vorbeasca despre sentimentele lui fara sa il criticati sau judecati.