Cum functioneaza?
Sursa inteligentei emotionale este reprezentata de catre inteligenta inimii. Trebuie numai sa o ascultam si sa o urmam pentru ca emotiile noastre sa fie mature, echilibrate, educate. Stii expresia aceea "follow your heart" (urmeaza-ti inima)? Este una dintre expresiile care pur si simplu sunt adevarate si nu mai au nevoie de nici o confirmare. Asa este si cazul inteligentei inimii.
Inteligenta inimii se invata. "Ceea ce trebuie sa obtinem este un echilibru, sau chiar o dominare a parasimpaticului (ramura a SNV – sistemul nervos autonom - care determina relaxarea, starea de bine si care predomina in mod spontan si natural in timpul somnului) fata de simpatic, care functioneaza ca o acceleratie si care duce la descararea de hormoni si substante biochimice care scad performanta, imunitatea, starea de bine. Dupa 3-4 luni de antrenament si aplicarea de tehnici specifice se vad rezultatele; se reduce oboseala fizica si psihica, se reduc starile de tensiune, tulburarile de somn, devenim performanti", spune Bogdanka Militescu.
Relatia dintre inima si emotii
La acest capitol s-au facut numeroase studii. Institutul HeartMath, al carui nume spune tot, a identificat relatia dintre inima si emotie. "Inima se afla intr-o dubla comunicare cu creierul, emotiile schimba semnalele pe care creierul le trimite catre inima si inima raspunde intr-un mod complex. Se stie acum ca inima transmite mai multe semnale catre creier decat creierul catre inima. Creierul raspunde si el intr-un mod complex", completeaza Bogdanka Militescu.
Aceleasi studii dezvaluie de ce emotiile negative streseaza organismul si modul in care inima raspunde reactiilor emotionale si mentale. "Emotiile negative de frica, frustrare, anxietate, nesiguranta, genereaza un ritm al inimii neregulat, haotic. Acest ritm eratic este transmis centrului emotional al creierului, amigdala, care reprezinta o baza de date si care recunoaste emotiile si genereaza atitudini si comportamente in consecinta. Ritmul neregulat blocheaza abilitatea de gandi, de a lua decizii corecte, scade creativitatea si inventivitatea. In plan fizic apare riscul de a dezvolta boli de inima, risc care este semnificativ mai mare la persoanele care traiesc des emotii stresante negative: furie, suparare, frustrari.
Aceste emotii genereaza reactii in lant ale organismului - cresc hormonii de stres, vase de sange se contracta, scade capacitatea sistemul imun. Daca aceste experiente devin frecvente, constante, sunt afectate si alte organe si pot duce la aparitia de probleme serioase", spune Bogdanka Militescu.
Un ritm cardiac armonios
Un ritm cardiac armonios inseamna un "echilibru al sistemului nervos vegetativ". Pentru a putea trece de la starea de stres la emotii pozitive exista tehnici ce se invata si au efecte pozitive asupra intregului organism. Daca iti monitorizezi ritmul inimii poti vedea cum aceasta se asociaza cu emotiile, iar in timp antrenamentul "acceseaza inteligenta inimii care devine prezenta si stabile". Discuta cu prietenele tale de pe forum acest subiect.