Este important sa incerci sa vezi dincolo de intrebare, pentru a afla ce vrea, de fapt, angajatorul sa obtina in urma raspunsului tau. Poate fi vorba de confirmarea unei aptitudini sau testarea limitelor pe care esti dispus sau nu sa le incalci sau nu pentru a obtine postul.
Ai supravietuit bombardamentului cu intrebari si cand crezi ca ai scapat, angajatorul lanseaza artileria grea: “Ce fel de animal esti?”, “Ce ai mancat la micul dejun?”, “Cum ai scapa de pe o insula pustie avand la indemana doar o lingura de lemn?” sau “Poti sa ne dai o alta intrebuintare a patinelor cu rotile?”.
Astfel de intrebari sunt menite sa iti testeze echilibrul, sa te ia prin surprindere in ideea ca vei ceda si te vei bloca sau vei gasi o modalitate eficienta de a raspunde in favoarea ta, sustine Cary Cooper, profesor de psihologie organizationala la Lancaster University.
Angajatorii vor sa vada cum reactionezi in situatii neprevazute, fiindca probabil te-ai pregatit in prealabil pentru intrebarile standard. Vor sa iti testeze rapiditatea de reactie si capacitatea de analiza.
Nu te grabi! “Ia-ti un moment pentru a analiza unde vor sa ajunga si care dintre calitatile tale pot fi scoase in evidenta in aceasta situatie”, recomanda Danielle Restivo, reprezentant LinkedIn. “Nu e nimic in neregula cu a dori sa clarifici ceea ce ti se cere, rugand angajatorul sa iti ofere cateva clipe. Esti agitata si exista o tendinta de a raspunde rapid la intrebari. Adu-ti aminte ca unii dintre cei mai buni oratori nu se grabesc.”
Dr. Cooper sustine ca este esential sa clarifici ceea ce ti se cere. Pentru asta a luat drept exemplu intrebarea “Ce stat din S.U.A ai sterge de pe fata planetei daca ai putea?” (intrebare adresata la interviu de catre cei de la Forrester Research).
E ca si cum ai intreba “Trebuie sa reducem din cheltuieli. Cum sugerezi sa procedam?”.
Specialistul sustine ca ar trebui sa adresezi intrebari de clarificare precum: “Care este scopul?”, “Care sunt criteriile in baza carora se face alegerea?” sau “Ce alti factori trebuie luati in considerare?”. Astfel dovedesti ca ai o capacitate de analiza profunda si nu iei decizii pripite.
Cand vine vorba de intrebari incomode, cum ar fi “Care este cantecul preferat? Ne canti putin?”, angajatorul cauta flexibilitate.
Raspunsul tau ar trebui sa ia in considerare relevanta pentru postul respectiv. Arata-i angajatorului ca nu exista nicio legatura intre cererea respectiva si abilitatile relevante pentru job-ul dorit. Daca esti gata oricand sa faci ceva care nu are nicio legatura cu postul respectiv, vei lasa o impresie negativa, intrucat va parea ca vei face orice spune seful, indiferent daca este corect sau nu. Analizeaza intrebarea si daca sesizezi ca este irelevanta, arata ca poti gandi in afara tiparului, ca nu urmezi turma!
Daca te gasesti complet impotmolita si nu ai un raspuns adecvat la intrebare ciudata, incearca sa o legi de un alt aspect relevant pentru postul respectiv.
“Nu ma simt confortabil in legatura cu subiectul, insa pot sa va spun ca am lucrat la cutare si cutare proiect asemanator si am avut urmatoarele rezultate. Adu discutia pe teren sigur si subliniaza-ti abilitatile!”, sugereaza specialistul.