» Puteţi să ne spuneți câteva trucuri de care să ţină cont cititorii noştri atunci când doresc să schimbe designul de interior al casei?
Mihai Teodor: Cred că lucrul cel mai ușor pe care cineva îl poate ignora, dar foarte important, în momentul în care amenajează un spațiu este iluminarea. Mă refer mai puţin la lustre sau alte obiecte de iluminat, ci mai degrabă la poziţionarea şi intensitatea sau culoarea luminii care ar urma să fie folosită. Lumina este la fel de importantă ca obiectele iluminate.
Culoarea reprezintă 70% din percepție, deci este importantă. Nu sunt de părere că trebuie să ai 2-3 culori într-o amenajare, deși este o metodă prudentă de a amenaja dar, precum un tablou al lui Van Gogh, multitudinea de culori poate oferi nuanţe deosebite unui interior fără să deranjeze. În astfel de cazuri cel ce amenajează ar trebui să aibă în vedere intensitatea culorilor pentru a obține atmosfera dorită şi mai puțin numărul acestora.
» Ce recomandări aveţi în materie de decorațiuni și mobilier pentru anul 2015?
Mihai Teodor: În 2015 încă se mai poartă motivele neobaroc, însă după opulenta anilor precedenți şi dorinţa ca fiecăre piesă de mobilier să iasă în evidenţă prin materiale lucioase, lăcuite, lumina vibrantă, etc., în momentul de faţă simplitatea redevine o virtute.
Astfel, materialele devin mate, iar lumina devine curată prin culoare. Vintage-ul este în continuare o tendință şi, de asemenea, handmade-ul reprezintă ceva inedit, ce poate da o notă personală între multitudinea pieselor de mobilă produse la nivel industrial.
» Să spunem că doresc să îmi reamenajez apartamentul de 57 mp pe care îl dețin într-un cartier din București. Vârsta mea nu depășește 30 de ani și sunt necăsătorită. Care sunt elementele pe care trebuie să le am în vedere înainte de a mă apuca de schimbări?
Mihai Teodor: Ar fi lucruri pe care vi le-aş putea recomanda conform datelor pe care mi le-aţi dat, dar aş risca să vă vând generalități pentru ceva atât de personal precum o locuință. Un medic de 30 de ani necăsătorit își va amenaja apartamentul de 57 mp diferit de un inginer.
Sigur, ar fi diferențe chiar şi de la medic la medic. Ca în orice amenajare, totul pornește de la funcții, mai precis ar trebui să vă puteți face o listă de lucruri pe care vi le doriți de la acel apartament şi ar trebui să gândiți atât pe termen scurt cât şi mediu şi lung.
De asemenea, ar trebui să puteţi face o ierarhizare a acestora în funcție de cât de mult vă este necesară respectiva funcție. Apoi, trebui să alegeți o paletă de culori în aceeași gamă, dacă doriți să obțineți o armonie la care puteți adăuga o culoare vie, dacă doriți să rupeți, să contrastaţi. Ca în cazul funcțiilor, paleta de culori ar trebui, de asemenea, ierarhizată în funcție de cât de mult vă doriți respectivele culori.
După ce aţi făcut cele de mai sus, puteți să mergeți la cumpărături. Listele de mai sus trebuie să le folosiți precum o hartă în multitudinea de piese de mobilier şi alte obiecte care pot fi găsite pe piață. De asemena, trebuie ținut cont de temă, stil şi trendurile momentului, iar un ochi de designer nu ar strica.
La biroul meu de design toate etapele de mai sus sunt parcurse împreuna cu diferiții clienți şi încerc să înțeleg particularitățile fiecăruia.
» Care sunt factorii care v-au determinat să alegeți să întreprindeți această activitate?
Mihai Teodor: Nu prea am putut face altceva în afară de design, a fost ceva ce am simțit dintotdeauna că ar trebui să fac. Mi-a plăcut foarte mult să desenez, desenez şi acum de mână, deși se lucrează foarte mult pe calculator. Legat de propria firmă, a fost o opțiune pe care mi-am asumat-o pentru că orice firmă are tendința de a te plafona. Sunt rare firmele în care ca designer crești profesional, de obicei ești ținut într-o rutina otrăvitoare pentru un creativ.
Nu știu toate firmele din Romania, dar nu am cunoscut până acum vreo firma la care să îmi doresc să lucrez ca angajat, şi în străinătate sunt rare firmele care pun accent pe creativitate, pentru a ajuta un designer să crească profesional. La cum lucrez acum, am colaborări cu firme din străinătate, din SUA, din Barcelona.
Proiectele tot timpul îmi cer ceva nou şi de la fiecare învăț câte ceva. Este o adevărata plăcere să vezi cum la terminarea unui proiect rămâi uluit de câte lucruri noi ai putut să înveți, lucruri pe care aveai impresia că le ştii, când de fapt încă mai aveai de învățat.
» Care sunt previziunile pe care le faceţi pentru următorii 5 ani cu privire la tendințele în design interior în România?
Mihai Teordor: În următorii 5 ani cred că va continua impunerea simplității în detrimentul opulenţei. După criză, puţini mai sunt cei care vor să iasă în evidenţă prin design opulent. Cred că nota personală va continua să fie o cerință din ce în ce mai importantă în proiectele de design interior şi astfel, interioarele se vor diversifica şi mai mult prin fel de fel de experimente. În urma crizei, producătorii au fost obligați să scadă din preturi, iar producătorii ieftini de pe piață, care acum cel mai probabil merg pe pierdere, vor dispărea.
Pe de-o parte, ceea ce acum sau acum câțiva ani se vindea ca produs de top ar putea deveni accesibil clientului mediu. Produsul mediu ar putea deveni ieftin şi astfel, ar trebui să apară un nou produs high-end. În ceea ce privește designul, designul de calitate va trebui să acopere o gama şi mai largă de piață, iar asta se vede şi în activitatea mea.
Întâlnesc din ce în ce mai rar clienți care vor veritabile porcării așa cum întâlneam în urmă cu 5-6 ani, clienți cărora trebuia să le fiu pedagog înainte de a le fi designer. Polarizarea pieței între cei cu venituri foarte mari şi cei cu venituri mici ar urma să continue şi astfel vom avea din ce în ce mai mult un design pentru mase şi un design pentru vârful piramidei.
Unul din proiectele la care designerul Mihai Teodor a lucrat este Casa din Qatar, pe care o poţi vedea în galeria de mai jos, iar pe site-ul personal găseşti şi alte proiecte inedite la care acesta a contribuit.