Una dintre ele mai comune intolerante este aceea la lactoza din laptele de vaca. Ce se intampla in corpul celui mic in acest caz? Bebelusul nu produce suficienta lactaza, o enzima capabila sa asigure digerarea lactozei.
Chiar daca nu iti mai amintesti de lectiile de chimie din liceu, „oza” din lactoza ar trebui sa-ti spuna ca este vorba despre partea dulce a laptelui de vaca (cuvantul seamana cu fructoza, glucoza...). Respectivul „tip de zahar”, lactoza, va ramane deci nedigerat in intestine acumulandu-se in timp chiar si timp de mai multe zile si cauzand simptome precum diaree, crampe abdominale si balonare, dar ajungandu-se chiar si la afectarea sistemului nervos central prin migrene, anxietate, depresie, letargie sau dimpotriva agitatie, lipsa de atentie si concentrare, tulburari de somn, schimbari bruste de dispozitie.
De aceea, in principiu, nu este recomandat sa-l hranesti pe cel mic cu lapte de vaca sau derivate pana la prima lui aniversare.
Exista insa si reversul medaliei: un bebelus suferind de diaree va putea asimila o cantitate mai mica de lactoza, manifestand aparitia unei intolerante la lactoza chiar si timp de doua saptamani.
Alte alimente care pot dezvolta intoleranta sunt sucroza, fructoza, acidul citric, dar si mai multi coloranti, conservanti sau potentatori de gust, naturali au artificiali. Ramane sa-i descoperiti impreuna, la nevoie.