A petrecut mai multi ani in Statele Unite, unde a activat ca specialist de relatii publice in mai multe companii din domeniul privat. Tereza este absolventa a Universitatii din Maryland (SUA), unde s-a specializat in jurnalism si relatii publice. Participa in diverse actiuni de voluntariat in domenii precum educatie, arta si cauze sociale.
Cum ai ajuns in acest domeniu? Ce te-a atras?
Inca din anii de liceu, Simona Miculescu, actualul Ambasador al Romaniei la ONU, a fost cea care m-a facut sa aspir la o cariera in domeniul PR-ului. Simona constituie un model al profesionalismului in domeniul comunicarii, neincetand sa ma inspire nici in ziua de azi. Am urmat facultatea de relatii publice, am fost membru in boardul asociatiei studentesti de relatii publice din cadrul universitatii Maryland (SUA) si am avut cateva stagii de practica in cadrul unor agentii de PR si lobby in Washington DC inainte de absolvire. La fel ca mai toti tinerii care aleg acest domeniu, initial m-a atras partea mai "glamourous" a meseriei – mi se parea ceva extraordinar sa fii purtator de cuvant, sa tii discursuri publice, sa organizezi evenimente. Recunosc totusi ca pana in momentul in care nu am luat cursuri in domeniu si am urmat stagii de practica, aveam o imagine idealista in ceea ce priveste PR-ul. Acum, lucrurile stau tocmai invers. Ador la PR partile mai provocatoare ce tin de dezvoltarea strategiei, gestionarea situatiilor de criza, atingerea obiectivelor de comunicare prin campanii complexe, colaborarea cu marketingul pentru campanii integrate samd. Si imi place mai putin sa tin discursuri publice.
Ce presupune functia pe care o ai acum si ce inseamna aceasta functie pentru tine?
Job-ul de Corporate Affairs Manager este complex si presupune comunicare cu stakeholderi interni (angajati, top management, investitori, subsidiare, grup etc) si externi (presa, publicul tinta, parteneri, colaboratori, furnizori, autoritati, guvern etc). Functia pe care o detin imi aduce satisfactii prin prisma faptului ca am posibilitatea de a crea si implementa o serie de proiecte interesante si complexe, de a ma dezvolta profesional si personal si de a sustine progresul oamenilor din echipa mea.
Care sunt satisfactiile pe care ti le aduce munca ta?
Doua din cele mai interesante noi arii ale profesiei care aduc satisfactii personale si profesionale semnificative, sunt comunicarea interna cu angajatii si dezvoltarea programelor de responsabilitate sociala. Din interior, organizatia se vede intotdeauna altfel, fara "infloriturile" si fata cosmetizarile care sunt vizibile in exterior, angajatii fiind foarte exigenti in ceea ce priveste temele si modul comunicarii. Am invatat insa ca nu poti multumi pe toata lumea, dar daca ai reusit sa multumesti majoritatea, este un succes. Recent am facut o evaluare interna a comunicarii si m-a bucurat faptul ca rezultatul a fost unul extrem de pozitiv si incurajator. In ceea ce priveste programele de responsabilitate sociala, acestea reprezinta o modalitate prin care organizatia se implica in societate si investeste in diverse arii precum educatie, mediu, sanatate, persoane cu dizabilitati samd. Desi de multe ori CSR-ul se face pentru ca "da bine" la imagine, acesta rezulta in actiuni care sunt benefice in sine. Datorita domeniului in care activez, interactionez cu toate departamentele si am o vedere de ansamblu a intregii organizatii. Lucrul intr-o multinationala nu este usor, insa il recomand tuturor ca pe o adevarata experienta de viata, permitand dezvoltare atat pe plan profesional cat si personal. Multinationalele sunt ecosisteme in care poti interactiona cu toate tipurile de oameni, de manageri, in care te confrunti cu cele mai complexe situatii, unde inveti sa gestionezi dificultati si sa depasesti bariere, unde trebuie sa stii cum sa convingi, cum sa lupti si cand sa lasi de la tine.
Care este programul tau zilnic?
De peste opt ani de cand lucrez in domeniu, programul de lucru a depasit de regula 12 ore pe zi. Insa de la inceputul acestui an, ca parte din rezolutiile pentru 2008, am optat pentru un mai bun echilibru intre viata profesionala si cea personala. Lucrul acesta e posibil prin eficientizarea timpului, o mai buna prioritizare a taskurilor si o limita impusa in ceea ce priveste sfarsitul programului. Astfel, ma incadrez in 9-10 ore, si am timp pentru activitati sportive (tenis, biciclism, jogging), pentru o iesire cu prietenii sau pur si simplu o plimbare in parc.
Ce inseamna in Romania sa fii o femeie cu cariera?
O femeie de cariera inseamna o femeie "multi-tasker", care reuseste suplimentar fata de rolurile de prietena, sotie, mama, femeie, sportiva, administrator al caminului samd, sa aiba un traseu profesional ascendent. In opinia mea, este foarte greu sa joci toate aceste roluri concomitent si pe deasupra, sa o faci cu egala maiestrie. Exista insa exemple pozitive de femei de succes care au reusit sa aiba o cariera impresionanta, o viata privata si o familie. Pe aceste femei puternice le admir si le felicit. Printre ele, fac parte si Simona Miculescu, Alexandra Gatej si multe altele.