Din moment ce nu te poti strecura in mintea interlocutorului in timpul interviului, pentru a afla care este scopul intrebarii pe care tocmai ti-a adresat-o, analizeaza cu atentie cele mai frecvent intalnite intrebari la interviul de angajare, pentru a dovedi ca esti candidata potrivita pentru respectivul job.
"Spune-mi cate ceva despre tine."
Indiferent de postul pentru care ai aplicat, nu vei scapa de intrebarea asta.
Nu te gandi ca vrea sa afle ce traznai ai facut in adolescenta. Poti ocoli fara griji zona detaliilor personale.
Intervievatorul vrea de fapt sa afle ce poti oferi companiei si cum poti influenta in mod pozitiv castigurile firmei. Pune accentul pe abilitati si experiente relevante, evitand sa te pui singura intr-o lumina nefavorabila.
"De ce ai renuntat la postul anterior?"
De aceasta data, intervievatorul vrea sa stie daca plecarea ta de la locul de munca anterior s-a produs in circumstante neobisnuite, daca ai creat probleme si daca aceste probleme se vor repeta in viitorul apropiat.
Fie ca ai fost data afara, fie ca ai plecat tu, este de preferat sa ai un raspuns bine pus la punct. Nu te grabi sa iti acuzi fostul angajator, deoarece o astfel de explicatie arunca o lumina negativa asupra ta.
Esential este sa fii sincera pe cat posibil, dar sa prezinti totul intr-o lumina pozitiva. Daca minti, risti ca adevarul sa iasa totusi la iveala, sfaramand orice urma de incredere pe care angajatorul ti-a acordat-o.
"Daca ai castiga la loterie, ai mai munci?"
Cu totii ne imaginam uneori cum ar fi sa avem destui bani incat sa nu mai miscam un deget, iar daca acestia ar veni din senin, fara pic de efort, ar fi perfect. Cu toate acestea, nu este cazul sa dai dovada de sinceritate.
Prin aceasta intrebare, intervievatorul vrea sa stie daca se poate baza pe tine sau daca vei da bir cu fugitii cu prima ocazie.
Recunoaste ca te-ai bucura enorm daca ai fi atat de norocoasa incat sa castigi la loterie, dar subliniaza faptul ca ai vrea in continuare sa ai o slujba, deoarece prin munca ne dovedim noua si celorlalti ca suntem utili, iar senzatia de apartenenta si de implinire profesionala contribuie la fericirea individului.
"De ce vrei sa lucrezi pentru noi?"
Pentru bani? Mai gandeste-te inainte sa aduci drept argument suprem siguranta ta materiala. Nici faptul ca s-a nimerit din intamplare sa vezi anuntul si te-ai gandit sa iti incerci norocul nu este un raspuns adecvat.
Imagineaza-ti ca partenerul te cere de sotie si tu il intrebi de ce te-a ales pe tine, iar el raspunde ceva de genul "Am vrut dintotdeauna sa ma casatoresc, iar tu esti femeie."
Poti, in schimb, sa incluzi in raspunsul tau faptul ca vrei sa afli daca esti potrivita pentru un astfel de post si daca un astfel de mediu este propice pentru dezvoltarea ta profesionala. Tine minte ca nu esti singura care trebuie sa treaca un test. La urma urmei, tu esti cea care decide daca accepta sa lucreze pentru ei.
"Care sunt slabiciunile tale?"
Este o intrebare dificila. Sa recunosti ca ai gresit cu ceva sau ca nu esti tocmai perfectiunea intruchipata contravine esentei ideii de a te "vinde" pe tine, afisand o versiune retusata si frumos ambalata a ceea ce poti sa oferi angajatorului.
Ce anume alegi sa spui despre slabiciunile tale este ceea ce il intereseaza cu adevarat.
Desi angajatorul va aprecia sinceritatea, a-ti pune tarana in cap in timpul interviului nu iti va aduce sub nicio forma o bila alba. In loc sa ii vorbesti despre ceea ce nu stii sa faci, povesteste-i despre aspectele pe care incerci sa le imbunatatesti, subliniind faptul ca te straduiesti sa umpli "golurile" si sa corectezi imperfectiunile.
"Ai intrebari sau nelamuriri?"
La o astfel de intrebare este de preferat sa raspunzi sincer.
"Nu, multumesc, ati acoperit toate aspectele care ma interesau in acest moment." Surprinzator sau nu, acesta este raspunsul pe care majoritatea candidatilor il dau.
Nu numai ca este un raspuns nepotrivit, dar spune despre tine ca esti pasiva, ca nu esti interesata de postul respectiv atat de mult pe cat ai vrea sa lasi impresia si ca iti lipseste imaginatia. Nu lasa intrebarile pentru mai tarziu, presupunand ca vei avea ocazia sa le adresezi angajatorului daca vei primi postul.
Intervievatorul vrea sa vada ca iti doresti intr-adevar sa cunosti mai bine mediul profesional in care iti vei desfasura activitatea daca treci de interviu.
Convinge-l ca esti gata si maine sa preiei atributiile, intreband care vor fi provocarile pe care le vei intampina la locul de munca in primele zile. Incearca sa afli mai multe despre colectiv, despre regulamentul intern, daca exista o tinuta obligatorie si in subordinea cui iti vei desfasura activitatea.
Nu numai ca vei lasa o impresie buna, acesta fiind de regula ultimul schimb de replici in cadrul interviului, dar vei avea ocazia sa iti faci o impresie clara asupra companiei si a postului, putand sa decizi in cunostinta de cauza daca vrei cu adevarat sa te alaturi echipei.