De ce apar depozitele de grasime?
Depozitele de grasime apar in urma consumului in exces de lipide. Prin reducerea de consumului de carne grasa, mezeluri, lactate integrale, prajeli, produse fast-food sau rontaieli (biscuiti, foietaje, chipsuri), evitati formarea depozitelor de grasime.
Este important de stiut ca glucidele, daca nu se consuma, in principal de catre creier (zilnic aproximativ 200g) sau muschi (in cursul activitatilor fizice), se depun sub forma de grasime de rezerva! Dupa consumul unei mese bogate in glucide, insulina, secretata in cantitate mare de catre pancreas, ajuta preluarea glucozei de catre muschi si tesutul adipos, cu transformarea acesteia in glicogen si grasimi, pentru a normaliza nivelul glicemiei.
Uneori, datorita insulinei secretata in cantitate prea mare, poate aparea chiar o hipoglicemie, cu o senzatie de "foame", urmata de un nou exces glucidic.
De obicei mancam mult mai multe alimente dulci decat energia consumata. De aceea trebuie sa fim atenti la painea alba, cartofi, paste, fainoase rafinate, la dulciuri si sucuri, inclusiv sucurile de fructe! Cartofii, pastele fainoase, orezul ar trebui consumate ca masa completa, cu verdeata sau legume. Ele nu trebuie asociate cu painea.
Cum putem ajuta organismul pentru o digestie corespunzatoare?
Diferitele categorii de nutrienti au timpi diferiti de digestie, datorita enzimelor specifice implicate in transformarea lor: amilaze, proteaze, lipaze. Unele enzime iubesc mediul acid, pe cand altele prefera mediul alcalin. Cum putem ajuta organismul pentru o digestie corespunzatoare?
- se consuma cantitati de alimente corespunzatoare nevoilor
- nu se combina proteine ( ce necesita mediu acid) cu carbohidrati (zaharul inhiba secretia de acid gastric si intarzie digestia)
- nu se combina diferite tipuri de proteine: de exemplu, carne cu lapte la aceeasi masa (carnea va ramane nedigerata in reteaua produsa prin coagularea laptelui)
- fructele se consuma intre mese, ca gustari de sine statatoare - cu timp scurt de digestie; adaugate la sfarsitul mesei, digestia lor va fi mult intarziata, determinand fermentarea lor si a celorlalte alimente.
- alimentele si bauturile se recomanda a fi la temperatura camerei (cele reci ingreuneaza digestia, ele trebuind intai a fi incalzite in stomac)
- alimentele dulci scad aciditatea gastrica si astfel ingreuneaza digestia altor alimente
- nu se bea apa in timpul mesei
Alimente care va ajuta sa slabiti:
1. Inlocuiti sucurile cu apa plata, aportul caloric va scadea considerabil
2. Alegeti la gustare un fruct sau un pumn de nuci sau alune
3. Folositi condimente iuti care accelereaza metabolismul
4. Alegeti ca sursa de grasimi uleiurile presate la rece, pestele gras, fructele oleaginoase
5. Asigurati un aport corespunzaror de fibre si fitonutrienti din cereale integrale, legume si fructe. Pe langa rolul lor esential in buna functionare a colonului, fibrele sunt implicate in umplerea stomacului si senzatia de satietate, precum si in scaderea absorbtiei grasimilor si a glucidelor din alimente.