Chiar si asa, ascunse si nevazute, simpla amintire a unora dintre evenimentele care au dus la ranirea noastra ne aduce inapoi in timp si ne face sa simtim -din ce in ce mai atenuat, pe masura ce trece timpul- acea rana.
Intepatura in inima - tradarile celor dragi
Nu doare nimic mai tare ca tradarea unui prieten se spune si cred ca nimeni nu scapa fara a simti aceasta intepatura macar o data in timpul acestei vieti. Trist este ca si noi, probabil, am facut partea noastra de victime.
Si totusi, cum treci peste aceste rani? Cum te poti vindeca?
Lovitura la ficat - durerile provocate de sefi!
Aproape fiecare dintre noi a avut parte daca nu de un sef care sa ne "raneasca" (tot la figurat vorbind), macar de un sefulet care sa ne amarasca zilele si sa ne faca sa avem indoieli in legatura cu propria noastra capacitate si cu limitele personale.
Eu nu ma pot stapani sa nu am o mica strangere de inima de fiecare data cand o fosta sefa -nu o sa pot uita prea curand o aniversare cand m-a facut sa plang, acuzandu-ma de o scapare care nu existase, chiar daca prietenii m-au dus si asa, plansa si cu ochii rosii la petrecerea de aniversare care s-a dovesit a fi una dintre cele mai frumoase, poate chiar datorita felului urat in care imi incepusem ziua- imi apare printre sugestiile de prieteni de pe Facebook. E adevarat ca a trecut vremea si ca imi vine uneori sa zambesc la gandul ca m-a facut sa plang si imi dau seama acum si de partile pozitive ale personajului, dar nu o sa consider vreodata ca as vrea sa se numere printre prietenii mei, chiar si virtuali.
De aceea recunosc ca mi-am admirat una dintre prietene care, la un loc anterior de munca, a avut de suferit din pricina unui sef care nu o placea -uman, nu va ganditi la prostii- care a retrogradat-o si a facut-o sa se indoiasca de sine, pentru ca acum, cand ambii lucreaza in alte locuri de munca si ea si-a recapatat atat increderea in sine cat si statutul, sa devina -la initiativa lui- "prieteni" pe Facebook.
- fa o mica lista cu lucrurile care te-au ranit cel mai tare. Include acolo tradarile prietenilor, ale colegilor, ale sefilor, ale iubitului....incearca sa iti amintesti care sunt ranile care inca te mai dor.
- poveste-le unor prieteni (e mai ieftin si mai la indemana decat psihoterapia) ce te-a ranit, de ce ai suferit si cum ai incercat sa treci peste acel moment.
- actul iertarii este pentru tine si nu neaparat pentru cei care te-au ranit! Scopul este ca tu sa treci de tot peste momentul critic si sa iti cicatrizezi pana la disparitie acele rani. Nu inseamna neaparat ca vei astepta scuze sau ca vei incerca sa gasesti o justificare pentru persoana care te-a ranit.
- scopul final este sa te impaci cu propria-ti persoana, sa iei experienta mai putin personal si sa iti schimbi felul in care vezi episodul.
- cea mai buna razbunare, daca te gandesti cumva la asta, este ca tu sa fii implinita si sa iti conduci viata asa cum iti doresti, nelasand ca purtarea unei persoane sau resentimentele sa te domine.
- transfera-ti toata energia asupra unei viziuni optimiste asupra a ceea ce s-a intamplat!
Ne-am propus ca inceputul primaverii sa ne invete sa iertam si sa ne vindecam. Tu cum reusesti?