cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»
Camilla

Regina Camilla îşi anulează angajamentele oficiale din...

Citeste mai mult»
Margot Robbie

Margot Robbie, mamă pentru prima dată. Vedeta din...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise ar fi în discuţii cu Paramount pentru...

Citeste mai mult»

Invata sa-ti invingi temerile!

De în Cariera 8 mai 2008
Siguranta este in mare parte o superstitie. Ea nu exista in natura, iar noi ca oameni nu o traim cu adevarat. A evita pericolul nu e mai sigur pe termen lung decat expunerea la el. Viata este fie o aventura, fie nimic.
In viata ta de zi cu zi, virtutea curajului nu primeste foarte multa atentie. Curajul este o calitate exclusiv pentru soldati, razboinici, luptatori. Siguranta este cea care conteaza mai mult in zilele noastre. Poate ca am fost invatati sa evitam sa fim prea curajoase sau prea indraznete. Este prea periculos! Nu ne asumam riscuri care nu sunt necesare! Nu incercam sa atragem atentia in public! Urmam traditiile familiei! Nu vorbim cu straini! Suntem atente la oamenii ce par a fi suspecti! Stam in siguranta!

Un efect secundar al punerii accentului in exces pe importanta sigurantei personale in viata ta este ca te poate determina sa traiesti reactiv. In loc sa iti stabilesti obiectivele, sa-ti faci planuri de viitor si sa faci totul pentru a le indeplini, tu incerci sa ramai in siguranta. Ramai sa lucrezi pentru un job stabil, desi nu te simti implinita. Ramai intr-o relatie care nu te mai satisface desi simti ca nu se compara cu pasiunea si sentimentele pe care le-ai putea trai. Cine esti tu sa crezi ca poti invinge sistemul? Accepta-ti destinul si fa-ti viata cat mai frumoasa cu putinta. Lasa-te dusa de val! Singura ta speranta este ca valurile vietii te vor conduce intr-o directie favorabila.

Ce reprezinta in realitate curajul?

Cu siguranta exista in viata ta reale pericole pe care trebuie sa le eviti. Dar exista o diferenta mare intre nepasare si curaj. Nu ma refer aici la un curaj eroic de care ai avea nevoie pentru a-ti risca viata sa salvezi pe cineva dintr-o cladire in flacari. Prin curaj ma refer la abilitatea de a tine cu adevarat piept unor temeri. Cum ar fi… teama de a nu esua. Teama de refuz. Teama de de a nu da faliment. Teama de a fi singura. Teama de umilinta. Teama de discursuri publice. Teama de a fi inlaturata de familie. Teama de disconfort fizic. Teama de regret. Teama de succes.

Cate din aceste temeri te trag in spate? Cum ar fi viata ta daca nu ti-ar fi deloc teama? Inca ai avea inteligenta si judecata de a naviga printre eventuale pericole, dar fara a avea sentimentul de frica. Ai fi mai dispusa atunci sa-ti asumi riscuri? Ai spune ceea ce gandesti mai des? Te-ai aventura sa dai start acelor proiecte ambitioase la care visezi demult? Cum ar fi daca ai invata chiar sa faci cu placere acele lucruri de care acum iti este teama? In ce fel crezi ca s-ar schimba atunci viata ta?

Autosugestia

Ai incercat vreodata sa te autosugestionezi spunandu-ti ca nu ti-e teama de nimic… ca exista intotdeauna motive logice pentru care faci anumite lucruri? Ar fi nepoliticos sa mergi pur si simplu sa te prezinti unui strain. Nu ar trebui sa vorbesti in public pentru ca nu ai nimic de spus. A cere o marire de salariu ar fi nepotrivit. Gandeste-te cum s-ar schimba viata ta daca ai putea face aceste lucruri fara sa iti fie teama de ceva.Actioneaza contrar fricii!

Imi plac definitiile pentru curaj care spun despre "el" ca este abilitatea ta de a actiona in ciuda fricii. Adevaratul curaj este mai mult legat de intelect decat de simtaminte. Cu cat inveti sa actionezi in ciuda fricii, cu atat devii mai umana. Cu cat iti urmezi teama mai mult, cu atat incepi sa traiesti asemeni unui mamifer.

Si oamenii curajosi se tem, dar nu lasa frica sa ii paralizeze. Daca atunci cand eviti sa iti infrangi teama si te simti usurata atunci cand reusesti sa o eviti, nu faci altceva de cat sa iti amplifici frica si pe viitor. Asa ca… pe masura ce eviti sa inviti pe cineva la o intalnire, cu atat mai mult iti va fi teama sa faci astfel de lucruri in viitor. Practic te conditionezi sa devii si mai timida.

Plafonare pe termen lung


Astfel de comportament evitant cauzeaza plafonarea pe termen lung. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat iti consolidezi reactiile manate de frica pana in punctul in care iti este greu chiar si sa iti imaginezi cum ar fi sa iti infrangi temerile. Frica incepe sa devina o parte din tine. Devii captiva intr-o viata izolata: o casnicie stabila dar nefericita, un job care nu necesita riscuri, un venit lunar confortabil. In consecinta, rationamentul tau va fi urmatorul: am o familie de intretinut si nu imi permit sa-mi asum riscuri, sunt prea inaintata in varsta ca sa-mi schimb job-ul, nu pot slabi pentru ca asta e constructia mea. 5 ani… 10 ani… 20 de ani si ajungi sa realizezi ca te-ai plafonat. Tot ce ti-a ramas acum este sa traiesti din amintiri.

Vocea launtrica

Exista o voce firava inauntrul tau care iti spune ca asta nu este genul de viata pe care ti-ai dorit sa o traiesti. Vrei mult mai mult de atat. Vrei sa devii mai instarita, sa ai o relatie remarcabila, sa arati mai bine de atat, sa inveti noi lucruri, sa ai mai multi prieteni extraordinari, sa calatoresti, sa ajuti oamenii la ananghie, sa faci tu diferenta. Acea voce iti spune ca a te multumi cu un job care iti cere sa vinzi fleacuri pentru tot restul vietii nu este ceea ce iti doresti. Nu iti place cand te uiti in oglinda si vezi surplusul de burtica pe care nu ai vointa si curajul necesare pentr a-l da jos. Acea voce launtrica iti spune ca motivul pentru care ai probleme in a te automotiva este acela ca de fapt nu faci cu viata ta ceea ce in mod normal ar trebui sa faci… pentru ca ti-e teama. Si daca refuzi sa o asculti, vocea va ramane mereu acolo, cicalindu-te referitor la rezultatele tale mediocre toata viata si vei trai cu regretul a ceea ce ai fi putut face.

Curajul se dezvolta in timp

Acum ca ai aflat cate ceva despre teama… cum te simti? Probabil simti ca inca nu poti actiona. Ok. Poate ca pentru a actiona este nevoie de mai mult curaj decat simti tu ca poti avea in acest moment.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il inveti din acest articol este ca adevaratul curaj este o iscusinta mentala, nu una emotionala. Acum ca ai inteles logica, ramane doar faptul ca este mult mai usor sa spui ceva decat chiar sa faci acest lucru. Poate ca logic stii ca nu te afli intr-un real pericol daca te urci pe o scena si vorbesti in fata a 1000 de oameni, dar frica apare involuntar.

Curajul nu necesita sa iei masuri drastice in astfel de situatii. Curajul este ceva ce inveti si antrenezi in timp. Niciodata nu vei merge pentru prima oara intr-o sala de fitness sa ridici o greutate de 100 kg, asa ca sa nu crezi ca a fi curajoasa este ceva ce vei reusi peste noapte.Metode pentru a-ti antrena curajul

Exista doua metode pe care ti le voi sugera pentru a-ti antrena curajul. Incepe mai intai cu greutati pe care le poti ridica, dar care te provoaca, iar apoi, progresiv, ridica greutati din ce in ce mai grele. Infrange-ti deci mai intai temerile mai mici, iar apoi, progresiv, "abordeaza" temeri din ce in ce mai mari. A te antrena sa ridici 100 de kg nu este atat de greu daca deja ai ridicat 99. Similar, a vorbi in fata a 1000 de oameni nu e atat de greu atata vreme cat ai vorbit deja pentru 900.

Ia o foaie de hartie si scrie una dintre temerile pe care ti-ar placea sa le invingi. Numeroteaza apoi de la 1 la 10 si scrie 10 variatiuni ale acestei temeri, astfel incat numarul 1 sa fie cea mai "usoara". Aceasta este ierarhia fricii tale. Spre exemplu, daca iti e teama sa inviti pe cineva in oras, atunci numarul 1 pe lista ta ar trebui sa fie "mergi intr-un loc public si zambeste unui barbat care ti se pare atractiv!". Numarul doi ar fi sa le zambesti mai multor barbati atractivi intr-o singura zi. Numarul 10 ar fi sa il inviti in oras pe cel care iti place atat de mult… chiar in fata prietenilor vostri, atata timp cat esti deja sigura ca vei fi refuzata. Acum incepi prin a face tot posibilul pentru a indeplini scopul numarul 1 de pe lista. Dupa ce l-ai indeplinit cu succes, treci la numarul 2. Si tot asa, pana esti gata sa infrunti teama numarul 10. Daca ti se pare ca vreunul din teluri e prea greu de atins, nu renunta la el. Imparte-l in mai multe etape. Daca poti ridica 90 de kg, dar nu 100… atunci incearca sa ridici mai intai 95 sau macar 91. Urmand acest proces, vei realiza doua lucruri. Vei scapa incetul cu incetul de temeri si te vei conditiona sa actionezi cu mai mult curaj in situatii viitoare.

A doua metoda este de a dobandi cunostinte despre fricile tale. Confruntarea directa a temerilor poate fi utila, dar daca teama ta se bazeaza in mare masura pe ignoranta si lipsa priceperii, de obicei poti reduce sau elimina teama prin dobandirea de informatii si prin educare. De exemplu, daca iti e teama sa demisionezi si sa incepi propria ta afacere, poti sa incepi sa citesti carti sau sa mergi la cursuri despre cum sa-ti incepi propria afacere. Petrece o dupa-amiaza la biblioteca citind despre asta. Mergi la conferinte. Fa-ti cunostinte. Cere ajutorul unui mentor. Aceasta metoda are efect in special in cazurile in care mare parte din frica ta se datoreaza necunoscutului.

Frica nu este dusmanul tau. Ea iti arata care sunt domeniile in care trebuie sa te mai dezvolti. Asa ca atunci cand desoperi o noua temere, gandeste-te la ea ca la o oportunitate de a te dezvolta.
Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi