Tracey Blake are copii cu abilitati de vorbire mai avansate cu ani buni fata de cei de aceeasi varsta, intrucat a inceput sa le vorbeasca foarte devreme.
Potrivit acesteia, incepand cu varsta de patru saptamani, poti sa ii vorbesti copilului ca unui adult si in scurt timp, acesta va invata sa vorbeasca si sa iti raspunda.
Fiica lui Tracey, in varsta de trei ani si jumatate, foloseste fraze complexe inca de la varsta de 18 luni, in conditiile in care copiii ajung, de regula, sa creeze conexiuni intre cuvinte si sa vorbeasca intre doi si trei ani. In mod obisnuit, la un an si jumatate, un copil utilizeaza undeva intre 10 si 20 de cuvinte.
Fetita are, insa, un avans serios, detinand abilitatile de comunicare a unui copil de cinci ani. Astfel, reuseste sa spuna povesti, sa foloseasca notiuni abstracte si diverse timpuri verbale.
Fratele ei mai mic, Monty, care abia a implinit un an, stie deja sa spuna pisica, aplauze (acompaniat de gestul aferent), tata, mama, bunica si salut, in conditiile in care multi dintre copiii de aceeasi varsta abia daca reusesc sa isi strige parintii.
Acest lucru se intampla datorita logopedului Nicola Lathey, prietena buna cu Tracey, care a invatat-o pe mama sa comunice cu fiica ei inca de la o varsta frageda.
Cum? Mentinand contactul vizual cu cel mic, tehnica vazuta drept o forma precoce de conversatie. Nicola a inceput privind-o pe Minnie si asteptand ca aceasta sa scoata un sunet. De indata ce cea mica se oprea, Nicola ii raspundea cu un sunet similar si astepta, privind-o, sa primeasca un raspuns.
Si cu cat incepi mai devreme sa comunici cu cel mic, cu atat mai bine. Cercetatorii de la Bristol University arata ca impactul mediului in care cel mic traieste asupra abilitatilor acestuia de comunicare este unul major. Astfel, copiii care au trait in familii in care li se vorbea mult au obtinut rezultate mai bune la testele de limba si matematica in scoala.
Asadar, ofera-i copilului tau darul conversatiei inca din primele zile de viata si ii dai cel mai bun start posibil.
Citeste si:
Rasfat maxim pentru copilul tau... insa in mod disciplinat!
I-ai da copilului tau acadele din lapte matern?
Inteligenta emotionala la copil - Ghid practic pentru mame destepte!