1. Iertarea nu vine cu forta
Cand ai fost ranit, firesc este sa te astepti ca “agresorul” sa se simta prost, sa regrete ceea ce a facut. Asa ca te incapatanezi sa insisti atunci cand vezi ca acesta nu isi prezinta scuzele. Copilul tau trebuie sa inteleaga ca putini sunt oamenii care isi recunosc greselile si arata-i ca nu trebuie sa fie nefericit si sa zaboveasca prea mult asupra celor intamplate. Pana la urma, timpul este pretios si este pacat sa il pierzi concentrandu-te asupra unor oameni care pur si simplu nu merita. Invata-l sa fie impacat cu el insusi si cultiva-i capacitatea de a lasa trecutul in urma si de a se concentra asupra prezentului.
2. Acceptarea este cheia
Ce-i facut e bun facut. Rana deja s-a produs si nu exista actiune pe lumea aceasta care sa dea timpul inapoi. Invata-l pe cel mic ca nu are cum sa se intoarca in timp si ca nu merita sa se concentreze asupra unei situatii pe care nu o poate schimba. Asta il elibereaza si ii ofera puterea de a-si recapata increderea in el dupa o situatie neplacuta.
3. Recunostinta vindeca orice durere
Este important sa-l inveti pe copil sa vada partea buna a paharului si sa gaseasca aspectele pozitive. Nu e realist sa-i spui sa gandeasca pozitiv tot timpul, dar chiar si atunci cand lucrurile merg prost, spune-i ca exista intotdeauna binecuvantari pentru care sa fie recunoscator. Invata-l sa accepte viata cu bune si rele si sa gaseasca pozitivul in orice situatie.
4. Iertarea este un proces de durata
Atentioneaza-l pe copil ca timpul este un factor important atunci cand ai fost ranit, fiindca ranile nu se vindeca imediat. Iertarea este un proces, iar sentimentele trebuiesc analizate si intoarse pe toate partile. Asigura-l ca e bine sa treaca prin diferite stari atunci cand a fost tradat si ca e nevoie de timp pana sa isi dea seama ce trebuie facut in continuare. Incurajeaza-l sa nu se grabeasca si sa nu ia decizii din impuls.
5. Iertarea te face mai puternic
Daca reusesti sa ii demonstrezi ca lucrurile sunt adesea departe de cum ar trebui in mod normal sa fie si ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, il vei ajuta sa dezvolte o perspectiva realista si matura asupra vietii in general. Cu fiecare lovitura, copilul tau are sansa de a transforma durerea in succes. Invata-l ca e normal sa suferi si ca ajungi sa cresti tocmai fiind pe cat de uman poti. Traind si aratandu-ti emotiile te dezvolti, pe cand atunci cand le ascunzi si te comporti de parca nu iti pasa nu faci decat sa stagnezi.
Nu in ultimul rand, invata-l pe cel mic ca iertarea inseamna inainte de toate sa intelegi ca oricat ti-ai dori sa iti traiesti viata potrivit propriilor convingeri cu privire la corectitudine si dreptate, nu functioneaza intotdeauna asa.
Citeste si:
Poveste impresionanta: Relatia dintre frati merge dincolo de moarte
5 piese de mobilier perfecte pentru camera copilului
11 trucuri ingenioase pentru parinti - Cresterea copilului devine floare la ureche