Aceasta teorie incurajeaza credinta ca putem invata sa ne folosim creierul astfel incat sa invingem durerea. Articolul stiintific a fost publicat de cercetatorii de la University of Luxembourg in jurnalul online PLOS One.
Descopera aici cateva trucuri ciudate care alunga durerea
Cercetatorii au stiut mult timp ca o durere intr-o parte a corpului este redusa atunci cand apare o noua durere in corp. Aceasta blocare a durerii este o reactie fiziologica a sistemului nervor menita sa ajute corpul sa se ocupe de o noua amenintare, posibil mai grava decat cea initiala.
Pentru a explora acest fenomen al durerii care inhiba durerea, s-au administrat socuri electrice dureroase unui subiect in zona piciorului si a fost inregistrata intensitatea durerii resimtite. Apoi subiectul a fost rugat sa bage mana intr-o galeata cu apa cu gheata (un nou stimul care sa cauzeze reducerea durerii), iar in timp ce facea asta, in casti se auzea soneria unui telefon. Dupa ce procedura a fost repetata de mai multe ori, s-a ajuns la concluzia ca durerea cauzata de stimularea electrica era redusa de simpla sonerie a telefonului.
Creierul a fost conditionat astfel incat soneria sa declanseze mecanismul de blocare a durerii fizice. Oamenii testati nu numai ca au simtit mai putina durere, dar au avut si mai putine semne obiective ale durerii, cum ar fi activitate in zona expresiei faciale a durerii (incruntare). In total, au fost testati 32 de oameni.
“Am aratat ca asa cum reactia fiziologica a secretiei de saliva a fost provocata in cazul cainilor lui Pavlov prin sunetul clopotelului, un efect analog apare in ceea ce priveste abilitatea de a masca durerea la oameni”, spune Fernand Anton, profesor de psihologie biologica de la University of Luxembourg.
“In schimb, efectele de invatare similare pot fi implicate in sporirea si persistenta durerii”, a adaugat Raymonde Scheuren, liderul echipei de cercetare.
Citeste si: