Studiind comportamentul maimutelor s-a observat ca atunci cand animalul da raspunsul corect la testul caruia este supus, in creierul sau ajunge mesajul "ai facut ceea ce trebuia".
Dupa un raspuns pozitiv neuronii memoreaza informatia in maniera mai eficace si persistenta, iar maimuta tinde ca la un nou test sa raspunda din nou corect, declara Earl Miller, profesor la Massachusetts Institute of Technology. Specialistul spune insa ca nu acelasi lucru se intampla si dupa o eroare, cand nu se produce nicio imbunatatire a comportamentului. Desi i se transmite mesajul ca a gresit, informatiile nu sunt memorate astfel incat la repetarea experimentului aceasta sa aiba un raspuns pozitiv.
Testul pentru maimute a constat intr-un joc video. Pe ecranul unui computer se deschidea o imagine cu figura unui barbat cu o pipa- in acest moment animalele trebuiau sa se intoarca catre stanga. In momentul in care se deschidea imaginea cu un semafor, maimultele trebuia sa se intoraca in partea dreapta. Unicul mod pentru a invata asocierea corecta era sa incerci si sa reincerci trecand astfel printr-o serie de erori si raspunsuri corecte. Intre timp, Miller si colaboratorii sai au masurat activitatea neuronala in cutia prefrontala, care armonizeaza gandurile cu actiunile si aria ganglionilor bazali care controleaza miscarile.
Cand se intorceau in directia gresita, maimutele nu primeau niciun premiu. Activitatea neuronilor dura aproximativ un minut si nu se vedea nicio imbunatatire in repetarile succesive ale experimentului. In cazul in care acestea dadeau un raspuns corect si erau premiate, activitatea neuronala dura aproximativ cinci secunde, iar raspunsul la repetarile succesive erau tot corecte.
"Acest lucru demonstreaza, ca cel putin la nivel neuronal invatam mai mult din succese decat din erori", afirma Miller.
Un studiu nu foarte diferit, realizat pe oamenii la sfarsitul anului trecut si dat publicitatii recent, arata ca pentru copiii cu varste intre 8 si 9 ani functioneaza mecanismul prin care acestia invata mai mult din succese, la 12 ani si erorile incep sa lasa urme asupra memoriei creierului, in timp ce adultii reusesc sa invete si din greseli si din erori.