Operele de arta au valoare intrinseca si, implicit, nu sunt vulnerabile in fata recesiunii care a zdruncinat serios afaceri ce se bucurau de un succes urias. Cine stapaneste arta de a face bani, poate face bani din arta, pentru ca, paradoxal, criza economica se dovedeste a fi o oportunitate pentru vanzatori si cumparatori deopotriva.
Beneficiile investitiilor in arta par a fi substantiale mai ales in contextul actual, cand bursele au devenit nesigure, iar pretul imobiliarelor, din ce in ce mai greu de stabilit. Astfel, pretul lucrarilor lui Grigorescu a crescut cu 40%, Luchian, de la 5000 de euro cu cat a fost tranzactionat in 2001, la aproape 150.000 de euro in 2010, iar Petrascu, din 1996 si pana in prezent, a avut un randament de peste 40%. Cu adevarat spectaculoasa este evolutia cunoscuta de piata externa, unde pretul obiectelor de arta a crescut de anul trecut cu 40 pana la 140% fata de 2009.
Tabloul Aise, semnat de Camil Ressu(foto), s-a vandut anul trecut cu 160.000 de euro, iar tranzactia reprezinta recordul oficial detinut de Romania in acest domeniu. Expertii spun insa ca preturile vor cunoaste o crestere accelerata, mai ales datorita faptului ca tablourile marilor autori se regasesc in marile colectii ale pasionatilor si sunt foarte greu de gasit pe piata.
Despre pasiunea unor oameni de a reda frumosul, despre dorinta altora de a-l colectiona si despre arta de a face bani din arta, duminica, la Romania, te iubesc!.
foto:capital.ro