Prima vinovata: frustrarea
Oricati pantofi am avea, cand apare o noua moda, se schimba un sezon, simtim sa ne schimbam si noi, sa evoluam astfel, printr-o schimbare de "decor". Iar daca posibilitatile ne sunt limitate, atunci intervine frustrarea si, mai rau, daca persoanele cele mai apropiate isi pot permite ce noi nu putem, intervine invidia.
De ce este rau sa invidiezi pe cineva? Religia sustine ca este un pacat, bioenergeticienii spun ca e un furt de energie. Ce se intampla de fapt cand tanjim peste masura la ceva ce nu putem avea, nu ne putem oferi si incepem sa ii privim urat pe cei care pot?
In unele cazuri, acest lucru poate fi motivant, poate stimula pe cineva sa munceasca mai mult, sa se lupte pentru a obtine ce au altii si ar vrea si ea. Iar atunci, persoana respectiva scoate la iveala tot ce e mai bun in ea, toata stiinta acumulata, capacitatea de a rezolva o problema, de a gasi solutii, de a se sacrifica daca este nevoie, in favoarea... ei.
Alteori, acest lucru nu este posibil si persoana incepe sa acumuleze frustrari, se deprima, chiar ajunge sa dispere si sa se comporte irational. Neputinta ei o conduce la comportamente reprobatorii, ajunge sa critice si sa denigreze chiar lucrul dorit sau persoana care il detine. "Vulpea care nu ajunge la struguri spune ca sunt acri."
Colega de serviciu iar si-a luat o poseta noua. Si se vede ca nu e ieftina. De unde o tot avea bani sa se innoiasca mereu? Te uiti la poseta ta care acum pare mai ponosita ca oricand, purtata, decolorata si fara valoare. Cand ti-ai cumparat-o ai fost tare fericita. Iti aduci aminte ca ai observat-o intr-o vitrina, in drum spre casa. Atunci te-ai gandit ca e cam scumpa dar, pentru ca avea o culoare care merge mai la orice, ai facut efortul de a o avea. Insa a trecut ceva timp de atunci. Ai cateva posete pe care le schimbi in functie de tinuta si ocazie, dar...Totul incepe in copilarie...
Nu cumva situatia asta iti aduce aminte de copilarie, atunci cand ai fi vrut sa ai aceeasi papusa dar cu rochite de toate culorile? Cand, in drum spre casa, treceai pe langa o vitrina plina cu jucarii si mereu voiai ceva nou? Ce anume determina nevoia aceasta de permanenta innoire? E clar ca nu poti avea mereu ce vezi la altii. Nici nu ai avea unde sa pui toate lucrurile la care tanjesti! De fapt ce anume te nemultumeste? Faptul ca celelalte au si tu nu?
Diferenta dintre nevoie si dorinta consta in faptul ca nevoia tine de bazal, de ceva ce trebuie satisfacut. Iti este sete, foame, somn, nu poti rezista foarte mult timp fara a satisface aceste nevoi. Insa a dori o bautura anume, o mancare deosebita, deja intra pe un alt teritoriu. Este posibil ca uneori, in acest caz, nevoia sa fie oarecum inrudita cu dorinta, sa iti doresti anume alimente sau bauturi datorita unor lipsuri sau dezechilibre la nivel organic, chimic, iar organismul tau sa iti ceara, indirect, ce anume are nevoie.
Dar cand cele trei posete pe care le ai nu ti se mai par suficiente, nu te mai satisfac, atunci intervine nevoia de schimbare. Si poti sa te intrebi de fapt, ce anume simti ca vrei sa schimbi la tine, in viata ta? Este vorba cu adevarat de o schimbare de suprafata, de imagine, sau este vorba de ceva interior si ar fi mai bine sa te concentrezi pe propria persoana si sa descoperi ce ii lipseste cu adevarat.
In cazul in care schimbarile pe care vrei sa le aduci se refera la tinuta exterioara, inseamna ori ca nu mai esti multumita de propria persoana, ori ca ai hotarat cumva ca e momentul sa faci o noua cucerire. Nu iti ramane decat sa treci la... treaba. Nu e asa greu sa afli ce anume simti sa schimbi la tine: coafura, garderoba, simti ca vrei mai mult, sa evoluezi intelectual – cine te opreste sa studiezi ceva ce te atrage? Pentru cealalta varianta e mult mai simplu: probabil ca nu este pentru prima oara si, se pare ca ai si pus ochii pe cineva.