Ce denota acest lucru? Ca suntem invatati sa ne tinem parerile, trairile si sentimentele pentru noi insine, inca de la o varsta frageda.
Diferente in functie de sex
Fetele sunt invatate in mod subtil sa isi tina gandurile pentru ele insele. In cadrul unui studiu realizat cu ceva ani in urma s-a numarat de cate ori vorbeau fetele pedepsite de catre profesori pentru ca au vorbit neintrebate, in comparatie cu baietii. Ce a demonstrat acest studiu? Ca fetele erau invitate sa-si spuna parerea mult mai rar decat baietii, dar pedepsite mai des atunci cand vorbeau fara a fi numite. Bineinteles ca si baietii sunt educati sa-si ascunda sentimentele, inca de cand incep sa invete “arta vorbitului”.
Atunci, de ce ne miram ca avem dificultati in a comunica? Si totusi, cei care reusesc pana la urma sa depaseasca aceste dificultati reusesc mult mai bine sa se exprime in cariera si sa aiba beneficii fianciare, decat o pot face in societate.
Efectele mediului asupra comunicarii
O prietena de-a mea mi-a povestit odata ca avand o familie disfunctionala, nu a reusit niciodata sa se descurce foarte bine atunci cand venea vorba despre comunicare. A invatat de mica sa fie extrem de secretoasa, sa ii tina pe ceilalti departe de sentimentele ei deoarece nu vroia sa stie cineva cat de mult sufera, pentru a nu fi mai apoi nevoita sa le explice motivul. Mereu a incercat sa ghiceasca ce vor ceilalti de la ea pentru ca, fiind inchisa intr-un glob de cristal, nimeni nu avea curajul de a o aborda.
Dupa o viata nefericita si doua casnicii esuate, la varsta de 43 de ani s-a implicat intr-o a treia. Comunicarea cu noul partener? Un nou dezastru! Si totusi, fiindca si-a dorit foarte mult, a incercat sa rezolve problemele. Pentru a ajunge sa-si rezolve problemele de comunicare, au fost nevoiti sa se confrunte mai intai cu o serie de alte dificultati.
Pentru inceput, Elena avea fobie la certuri. Ca urmare a certurilor pe care le suportase atatia ani in familie, acum le asocia cu singuratatea si suferinta. Isi ascundea adevaratele sentimente pentru ca asa fusese obisnuita de cand era copil.
Primul an al casniciei lor a fost agitat, turbulent si foarte dureros. Singurul lucru care a reusit sa-i tina impreuna a fost faptul ca erau nebuni unul dupa celalalt.
Depaseste problemele de comunicare!
Sa invinga frica de a fi auzita a fost cu adevarat greu pentru ea. Era inchistata in rolul de victima. Procesul de vindecare a fost foarte greu si a avut multe etape.
Sotul ei a iubit-o enorm si a ramas alaturi de ea pe tot parcursul procesului de vindecare, pana a dat la o parte toate mastile pana ce a ramas adevarata EA. Din cauza ranilor din copilarie, ea traia cu senzatia ca nimeni nu ar putea-o iubi pentru ceea ce este ea cu adevarat. Totusi, s-a dovedit a fi exact inversul a ceea ce gandea ea. Pe masura ce ii arata sotului ei cine este ea cu adevarat, el o iubea din ce in ce mai mult.
Dar ce inseamna a o dezvalui pe adevarata “ea”? Sa le spuna oamenilor ce crede, simte si are nevoie cu adevarat. Iar asta o facea sa se simta extrem de vulnerabila. Ce se va intampla daca nu vor fi incantati de ea? Daca nu o vor placea? Daca se vor supara pe ea? Daca o vor parasi? Daca se va intampla ceva oribil? Toate aceste intrebari ii strafulgerau mintea?
Totusi, cel mai rau lucrul care se putea intampla era sa se auto-abandoneze.
Cruntul adevar
Care este acesta? Daca spunem mereu ceea ce gandim cu adevarat, celelalte persoane ar putea totusi sa ne respinga pana la urma. Dar ce este mai rau? Sa fim respinse de altii sau sa ne respingem noi insene? Experienta mea personala arata ca daca mentii relatiile cu cei din jur printr-o minciuna, relatia este oricum condamnata.
Pe parcursul celei de-a doua casnicii a Elenei, ea nu a facut altceva decat sa mentina minciunile care credea ca fac bine relatiei cu sotul ei. Era mereu deprimata pe parcursul acelor ani.
Sa spui mereu adevarul s-ar putea sa fie greu. Dar sa nu spunem adevarul ne-ar putea condamna la relatii disfunctionale cu toti cei din jurul nostru.