Ne temem de investitii?
"Este foarte adevarat ca de cele mai multe ori ne temem de acest domeniu. Oricat de atragatoare ar fi diversele oportunitati de investitii, nu trebuie sa uitam ca intotdeauna, in domeniul investitiilor, exista un risc implicit: pentru a realiza o investitie, trebuie in primul rand sa vii cu un aport financiar net sau in orice caz cu un colateral pe care sa il risti in acea investitie (o ipoteca sau un gaj pe un bun personal, de exemplu). Riscul apare astfel in orice investitie deoarece s-ar putea ca aceasta sa se intoarca inpoi cu profit, dar s-ar putea foarte bine sa nu se mai intoarca deloc (sau sa se intoarca doar partial, adica sa inregistrezi anumite pierderi)."
Cauze
"Pentru ca am vorbit de risc, acesta este de fapt motivul cel mai important pentru care ne temem sa facem investitii: teama de risc. Aceasta teama de risc este adanc inradacinata in natura umana, atat in zona subconstienta sau instinctuala (stramosii nostri au supravietuit si s-au dezvoltat evitand diverse riscuri) cat si in zona constienta (foarte multe aspecte ale educatiei umane, de la copil pana la adult, se leaga de evitarea riscurilor ca o forma de comportament apreciat, prin comparatie cu asumarea riscurilor, care e privita de unii educatori ca un comportament iresponsabil). Aceasta 'teama de risc' este dupa mine cauza principala, iar ea functioneaza probabil mai puternic la femei decat la barbati (atat in zona subconstienta, cat si in cea care e rezultatul educatiei). Pe langa aceasta cauza principala, mai exista si diverse cauze marginale sau conjuncturale: de exemplu investitia propusa, desi atractiva, nu produce rezultate decat dupa un interval de timp foarte lung, investitoarea are nevoie de o parte din banii investiti intr-un interval de timp mai scurt (ceea ce s-ar numi 'neconcordante cu privire la maturitatea investitiei'). Sau, ca un alt exemplu, investitoarea doreste mult sa investeasca intr-un anumit proiect, si-ar asuma riscurile implicate, insa nu stapaneste acel domeniu de investitii (e tot un fel de teama, dar e mai curand legata de 'evaluarea riscurilor' decat de 'teama de risc')."
Sfaturi concrete
"In primul rand, ar trebui sa intelegi ca o investitie reusita nu este neaparat cea care aduce cel mai mare randament, ci acea investitie la care balanta 'risc vs. randament' este cat mai echilibrata. Cu alte cuvinte, daca riscul e mare, si randamentul potential ar trebui sa fie foarte mare pentru a balansa acel risc. Daca riscul e foarte mic, atunci si randamentul poate fi mic (sa ne gandim la investitii in bonuri de trezorerie sau alte instrumente garantate de Banca Nationala). Preferabil insa ca investitia sa aiba un profil undeva la mijloc, adica un randament potential satisfacator, cu un risc mediu sau mic. Pe scurt, investitiile nu sunt neaparat legate de preluarea riscurilor (sau in orice caz, nu preluarea unor riscuri necalculate!), ci sunt legate de controlul si minimizarea acestor riscuri rezultate dintr-o investitie."
Cele mai profitabile sau mai putin profitabile piete
"Chiar in acest moment, probabil cea mai profitabila piata pe termen scurt este 'piata de bani', care are avantajul ca e si cea mai lichida. In plus este si cea mai putin riscanta, relativ vorbind. Am vazut fluctuatii foarte mari ale leului fata de principalele valute, ceea ce ar putea fi o indicatie de a investi lei in plasamente de termen scurt (inclusiv depozite bancare), deoarece castigul unei dobanzi la lei majorate recent inca o data de BNR este dublat de reluarea procesului de intarire a leului fata de euro.
O alta investitie interesanta ar putea fi pe Bursa, deoarece valorile titlurilor au continuat sa scada, asa ca ne putem astepta, in perioada urmatoare, la o reluare a cresterii valorii actiunilor de pe BVB (ce e drept, aici nu putem spune cand ar incepe aceasta crestere si daca indicele bursier ar mai putea scadea si in continuare semnificativ, asa ca riscurile implicate sunt mai mari, corelate cu faptul ca actiunile de pe Bursa si-au redus mult lichiditatea in ultimele luni, asa ca aceasta investitie nu ar putea fi rapid transformata in cash de un investitor, daca acesta ar dori asa ceva).
Cu privire la piata cea mai putin profitabila in acest moment, cred ca achizitia speculativa de terenuri situate in zone secundare (la mare distanta de oras, lipsite de viabilizare, etc.) ar putea fi o investitie proasta, sau in orice caz foarte riscanta: lipsita de lichiditate (deoarece nu poti vinde decat cand si daca incep anumite dezvoltari imobiliare in acea zona), lipsita de potential de crestere deoarece deja s-au cumparat in jurul Bucurestiului foarte multe asemenea terenuri in mod speculativ, iar acei investitori care au speculat mai demult, incearca si ei sa vanda, ceea ce face ca pe aceasta piata, oferta sa fie mult mai mare decat cererea (o situatie de nedorit, care duce la un randament foarte mic sau chiar negativ al investitiei).""Bagajul" de care trebuie sa dispui cand pornesti in afaceri
" Depinde foarte mult de tipul de investitie: pentru o investitie pe Bursa, iti trebuie niste bani pentru capitalul de start plus un broker bun. Practic nu ai nevoie de altceva (nu ai nevoie de cunostinte economice, experienta de business, etc.). La polul opus, daca vrei sa incepi o afacere pe cont propriu, ca si antreprenoare, ai nevoie mai putin de bani, dar mai mult de celelalte lucruri necesare unui antreprenor de succes (viziune, determinare, simt al afacerilor, o echipa de start potrivita si motivata, gandire pozitiva, energie, etc.). Daca aceste conditii sunt indeplinite, vei putea gasi si finantarea necesara inceperii sau dezvoltarii afacerii respective."
Pasii pe care ii parcurgi
"Din nou, depinde foarte mult de profilul de investitii ales de investitoare: daca este un portofoliu pasiv, atunci pasii sunt simpli si putini, trebuie insa o minima consultanta si sustinere profesionista (a unui specialist in investitii, a unui broker bun, a unui economist valoros, care sa poata ajuta la crearea si apoi la gestionarea acestui portofoliu pasiv de investitii). Daca este un portofoliu de investitii preponderent active (cu implicare antreprenoriala sau in strategia companiilor private in care se investesc banii), in acest caz vorbim de o structura de tip Business Angel sau Venture Capital, ceea ce solicita multa experienta in afaceri din partea investitorului sau investitoarei."
Profilul femeii de afaceri
"O femeie de afaceri este de fapt tot un 'om de afaceri', asa ca nu cred ca ar trebui sa 'arate' diferit doar din cauza diferentei de sex. Iar un om de afaceri in general poate arata in multe feluri. Totusi oamenii de afaceri de succes par sa aiba anumite lucruri in comun: viziune, hotarare, charisma, energie, gandire pozitiva, fler sau simt de business. Adica in realitate, sa intruneasca trasaturile tipice unui leader pentru ca un om de afaceri de succes este un leader pentru companiile pe care le conduce si in care investeste, uneori chiar pentru comunitatea larga in care isi desfasoara activitatea profesionala, dar si cea extra-profesionala. Ca o concluzie, asa ar trebui sa arate si o femeie de afaceri: un leader, un exemplu pentru cei din compania sau companiile sale si un exemplu de urmat pentru comunitatea din care provine sau unde traieste."
My story
"Sigur ca va pot impartasi povestea mea, dar cred ca acele inceputuri, in prima parte a anilor '90, nu mai sunt relevante pentru persoanele care ar dori sa inceapa investitii sau afaceri azi. In primul rand pentru ca eu am plecat la drum, impreuna cu alti doi fosti colegi de facultate, fara niciun fel de capital, reusind sa construim impreuna o companie care a devenit in mai putin de 5 ani de la infiintare, leader-ul national al distributiei IT din Romania. Asemenea performante nu ar mai fi posibile acum fara un capital de start.
A doua etapa importanta pentru business, in ceea ce ma priveste, a urmat prin anii 2001 – 2002, dupa ce am realizat primul exit si am inceput sa investesc intr-un portofoliu mai diversificat: Bursa, companii private, fonduri de investitii, etc. A fost o perioada foarte buna pentru toate aceste investitii, cu randamente excelente timp de 5 – 6 ani, dupa care am inceput sa vad, pe diverse investitii, cum apar si niste corectii: aceasta este natura investitiilor, merge destul de mult in cicluri care de multe ori merg in urcare si genereaza profituri, dar uneori mai si coboara, ceea ce rezulta in pierderi ale investitorilor. Sau cum spune englezul: what goes up, must come down…"
Acum poti spune ca ai cateva cunostinte de baza despre tot ceea ce inseamna domeniul de afaceri si investitii. Este intr-adevar un domeniu ofertant care trebuie sa recunosc ca pe mine ma tenteaza si spre care m-as putea indrepta intr-o buna zi. Tu ce spui… acum iti mai este teama de investitii?