Va propun o calatorie in trecut, o cautare a radacinilor pierdute ale muzicii romanesti alaturi de Formatia vocal - instrumentala de muzica veche Anton Pann.
Muzica abordata de noi, isi are originile in cultura bizantina si cea otomana; astfel incercam sa obisnuim publicul cu o traditie la care s-a renuntat din a doua jumatate a secolului al XIX - lea, in urma unei occidentalizari in masa.
Manuscrisele folosite provin din culegerile lui Anton Pann, Dimitrie Cantemir, George Ucenescu, Ioan Caianu, dar si din bibliotecile unor asezaminte si lacasuri de cult! Acestea sunt prelucrate, orchestrate de catre Constantin Raileanu, cel care este si dirijorul formatiei, astfel ca unele dintre piese sunt cantate chiar pentru prima data.
In incercarea de a ne apropia cat mai mult de etosul vremurilor respective, folosim instrumente din spatiul oriental: al-ūd, saz, ney, bendir, caval, darbuka, dar si din spatiul occidental si autohton: vioara, contrabas, fluiere, clarinet.
Astfel, daca v-am trezit macar putin interesul, va astept Joi, 31 martie, la Institutul Cultural Roman, ora 19:30, la un concert – lectie cu numele de Calator la portile Rasaritului. File de istorie sonora si care va contine explicatii si exemplificari live. Acesta va fi primul concert din cadrul proiectului Cand Bizantul eram noi – in cautarea sunetului pierdut, proiect ce se va desfasura pe parcursul intregului an si in care vor fi invitate formatii reprezentative din Grecia, Turcia si Iran!
Programul concertelor il gasiti pe site-ul :
si pe link-ul de mai jos:
http://www.icr.ro/bucuresti/evenimente/serie-de-intalniri-muzicale-cand-bizantul-eram-noi.html