Tectonica sentimentelor
Un spectacol despre dragostea care produce maree, eroziuni, seisme!
La Sala Atelier, Teatrul National Bucuresti aduce in fata publicului, in premiera pe tara, piesa Tectonica sentimentelor de Eric-Emmanuel Schmitt, intr-o montare moderna si sensibila, semnata de Nicolae Scarlat. O poveste despre dragostea care produce maree, eroziuni, seisme.
Tectonica sentimentelor ne dezvaluie un joc al orgoliilor, unde un barbat devine miza pentru patru femei: speranta, dragostea pura, sansa pe care niciodata nu au avut-o, dovada ca isi pot depasi conditia.
Povestea patrunde in viata intima a Parisului zilelor noastre, cel sofisticat, al bauturilor fine si al hainelor scumpe, dar si cel al strazii, al luptei dure pentru supravietuire. Celebrul dramaturg si scriitor francez imagineaza doua personaje provenind chiar din Romania, tara atator prejudecati, tara pentru care promisiunea e intotdeauna in alta parte.
Intr-un decor redus la esential, Tectonica sentimentelor ne arata ca intre alb si negru e loc si pentru rosu si ca a iubi nu este deloc usor.
Distributia surprinde exact lumea creata de Eric-Emmanuel Schmitt pe hartie. Ilinca Goia si Liviu Lucaci formeaza un cuplu pentru care pana si dragostea reprezinta o competitie in care nu poate avea decat un singur castigator. Alaturi de ei intra in scena Tamara Cretulescu, Carmen Ionescu si Valentina Zaharia, o foarte tanara si talentata actrita, care debuteaza acum in teatrul profesionist.
Eric Emmanuel Schmitt a finalizat Tectonica sentimentelor in urma cu un an, in 2008, cand a hotarat ca o va si monta, el insusi, la Théatre Marigny din Paris. Piesa trateaza teme care l-au preocupat constant pe autor precum intalnirea dintre umilinta si orgoliu in dragoste sau confruntarea dintre adevar si minciuna. „Trebuie sa acceptam sa traim in complexitate.
Niciodata sa nu simplificam! Niciodata sa nu amputam! Cei care pretind ca pot suprima dificultatile sau contradictiile existentei, aceia sunt impostori!” declara dramaturgul intr-un interviu. Eric-Emmanuel Schmitt, romancier si dramaturg francez, stabilit la Bruxelles, este unul dintre cei mai cititi scriitori de limba franceza din lume, fiind tradus si jucat in peste 50 de tari si detinand numeroase premii internationale.
Nicolae Scarlat a studiat actoria si, apoi, regia la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, absolvind in anul 1972, la clasa profesorului Radu Penciulescu.
Ca regizor a montat zeci de spectacole la Teatrul National din Targu-Mures, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, Teatrul National din Iasi. Cea mai importanta dintre distinctiile primite a fost Marele Premiu al Colocviului de regie de la Barlad, in 1984, pentru spectacolul Vanatoarea de rate de A. Vampilov, montat la Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi. Intre 1972 si 1975 a condus, cu rezultate memorabile, o trupa de teatru studentesc la Targu-Mures.
Va asteptam la cel mai nou spectacol al Nationalului, premiera pe tara, Tectonica sentimentelor!
Castigatoarele sunt:
Loredana
Cecilia Molnar