Ioana Ginghina a postat recent pe blogul personal cateva informatii despre algele marine si rolul lor benefic atat pe plan nutritional, cat si pe plan medical.
Astfel aflam ca "fructele si algele de mare contin minerale-cheie care nu au fost gasite in compozitia altor plante sau alimente."
Pentru cele care vor stramba din nas, sustinand ca nu poti sa traiesti cu "iarba", Ioana Ginghina vine cu un argument solid: "organismul absoarbe mai usor proteinele din legume decat proteinele din carne."
Prin urmare, "legumele sunt cele mai bune produse alimentare anti-imbatranire lasate de natura pe pamant."
Iata doua variante de integrare a algelor de mare in alimentatie, excelente mai ales in perioada postului, cand intampinam greutati in a gasi retete gustoase, fara carne, lapte sau oua:
1. Cu paste si legume
Ingrediente: o mana cu alge, 200 g paste, 2 morcovi, o varza de Bruxelles, o cutie cu ciuperci, ulei de masline, condimente din legume uscate,o cutie cu smantana de soia, sare si piper.
Mod de preparare: se fierb pastele, legumele curatate se pun la fiert cu putina sare, iar ciupercile se calesc in putin ulei de masline amestecat cu condimente. Algele se pun intr-un vas cu apa calduta, pe foc, si se lasa aproximativ zece minute, pana se umfla. Cand sunt gata legumele si pastele, se pun intr-un vas de Jena.
Se pun pastele si legumele fierte, taiate rondele, ciupercile si la final un strat de alge. Se condimenteaza cu sare si piper, se toarna smantana de soia si se introduce tava in cuptor timp de 20 de minute. Algele cu paste si legume se servesc calde.
2. Salata cu alge si somon afumat, pentru zilele cu dezlegare la peste
Ingrediente: 50-70 g alge marine uscate, 1 morcov mare, 150 g somon afumat, 2 lg ulei de masline, 2 lg ulei de susan (sau tot de masline), 3-4 catei de usturoi, seminte de susan, sare, piper.
Mod de preparare:
Lasam algele la inmuiat in apa calduta pt cca 30 min.
Scurgem apa si le clatim in cateva ape.
Le punem la calit intr-o tigaie antiaderenta cu 2 lg de ulei de masline si morcovul taiat fasii subtiri. Amestecam din cand in cand pt circa 5 minute.
Punem usturoiul pisat amestecat cu 2-3 lg de apa si putina sare, punem si piper, uleiul de susan si omogenizam.
Punem in bol si presaram seminte de susan deasupra.
Se poate servi cu sau fara orez .
Algele uscate se gasesc in magazinele naturiste, plafar sau in magazinele cu specific asiatic.
Calitul ingredienteler se face cu ulei dar si putina apa.
Vei incerca aceste retete? Pentru multe alte retete, consulta dosarul complet de retete pentru post oferit de Feminis