Nu trebuie sa fii o fire extraordinar de sociabila din nastere, sa ai o frumusete ravasitoare sau sa iti modifici personalitatea pentru a capata acel "je ne sais quoi".
1. Pieptul inainte!
Nu te indemnam sa iti evidentiezi bustul, insa postura iti influenteaza gandurile si emotiile. Cand stai cu umerii adusi in fata si capul plecat este imposibil sa transmiti entuziasm sau energie.
Adopta un limbaj al trupului pozitiv. Zambeste, sari in sus de entuziasm atunci cand e cazul, gesticuleaza si vei vedea ca atitudinea celor din jur se schimba. Un limbaj al trupului ce denota incredere in sine iti influenteaza psihicul, avand drept consecinta o atitudine pozitiva constanta.
Studiile arata ca persoanele care adopta o postura impozanta inregistreaza o scadere a hormonilor responsabili cu anxietatea, beneficiind in schimb de efectul celor care iti dau energie si incredere in fortele proprii.
Asadar, inainte de intalnirea cu seful, cu profesoara copiilor tai sau cu managerul magazinului de unde ai cumparat o pereche defecta de pantofi, urmeaza urmatorii pasi:
- Aranjeaza-ti hainele, eventual deschide nasturele de sus de la camasa daca ai senzatia ca te strange, da jos jacheta daca simti ca te trec caldurile de emotie si ai grija sa te simti cat mai confortabil in pielea ta.
- Departeaza-ti putin picioarele, indreapta genunchii si concentreaza-te asupra lor, ca si cum te-ai pregati sa ramai neclintita in fata unui inamic care vrea sa te dea la o parte.
- Intinde mainile spre tavan, apoi in laterala si adu-le pe ambele la spate.
- Inspira, ca si cum ai vrea "sa te umfli in pene" la propriu. Apoi expira si privindu-te in oglinda, deseneaza-ti pe chip cel mai larg zambet de care esti in stare.
- Roteste-ti umerii inainte si inapoi, ca si cum ti-ai face incalzirea pentru un meci. Muschii iti vor fi relaxati si vei fi mult mai destinsa.
2. Asculta!
Asii conversatiei sunt persoane carora nu le lipseste carisma. Secretul lor consta in a-l face pe interlocutor sa se simta bine, sa se simta confortabil discutand cu tine.
Cand intalnesti pe cineva nou, incepe cu un compliment la adresa vestimentatiei si arata-te interesata de povestea acelei piese vestimentare care ti-a atras atentia. Cuvantul "poveste" are un impact emotional puternic asupra majoritatii oamenilor. "Povestile" sunt cele care ii leaga pe oameni.
Foloseste intrebari deschise, precum "Ce te aduce pe aici?" sau "Cum ai aflat despre cutare sau cutare lucru?", asigurandu-te ca te concentrezi asupra interlocutorului si nu asupra ta. A fi un bun ascultator te recomanda ca fiind o persoana agreabila.
3. Carisma la telefon
Nu raspunde pe un ton cald si prietenos, ci energic si pe un ton putin mai rece. Abia dupa ce afli cine te suna lasa entuziasmul sa se arate, pentru a-l face pe cel care te contacteaza sa se simta special.
Daca tu esti cea care suna, incepe intotdeauna prin a te asigura ca este un moment oportun. Daca momentul nu este tocmai unul potrivit, rezultatele conversatiei vor lasa de dorit.
Fii atenta. Orice raspuns monosilabic sau intarziat din partea ta ii da celuilalt senzatia ca nu ii acorzi atentie. Incearca sa iti inchizi ochii si sa lasi deoparte totul, concentrandu-te pe ceea ce ti se spune.
Pentru rezultate optime, plimba-te prin camera, intrucat iti face vocea sa para mai energica. Foloseste acelasi limbaj al trupului pe care l-ai folosi intr-o discutie face to face. Nu uita sa zambesti, intrucat studiile arata ca ascultatorul poate sesiza un zambet din tonul vocii tale.
4. O strangere de mana convingatoare
O strangere de mana potrivita te ajuta mai mult decat o tinuta perfecta, iar daca nu o faci corespunzator, vei lasa o slaba prima impresie.
Femeile cad adesea in capcana unei strangeri de mana firave, fara vlaga. Nu spunem sa strivesti degetele omului, insa e musai sa te ridici si sa intinzi mana privindu-l pe celalalt in ochi, dupa care sa ii strangi mana ferm si entuziast, cu un zambet vag, pentru a nu parea exagerat de incantata. Mana ta trebuie sa fie cat mai deschisa, cu degetul mare cat mai departat de aratator, palma trebuie sa fie dreapta, iar degetele tale trebuie sa imbratiseze mana celuilalt, aplicand o presiune similara celei primite.
5. Acomodeaza-te cu disconfortul
Abilitatea de a te acomoda cu situatii care te scot din zona de confort este esentiala si te fereste de momente in care carisma ti-ar putea fi stirbita de evenimente neprevazute.
Practica urmatoarele exercitii pentru a-ti intari flexibilitatea si pentru a-ti extinde ceea ce numim zona de confort. Mentine contactul vizual mai mult decat simti ca poti si experimenteaza in ceea ce priveste spatiul personal. Apropie-te mai mult de oameni si impotriveste-te tentatiei de a face un pas inapoi.
6. Elementele cheie
Pentru a-ti spori carisma, incearca sa scazi intensitatea vocii la sfarsitul propozitiilor, evita sa dai din cap in timp ce explici ceva sau asculti ceea ce ti se spune si fa o pauza de doua secunde de fiecare data inainte de a incepe sa vorbesti.