La audierea din 19 octombrie, Parchetul Naţional Financiar (PNF) solicitase o pedeapsă de 18 luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de 250.000 de euro, precum şi doi ani de ineligibilitate, scrie AFP.
Ancheta a fost deschisă în 2016, după ce numele Isabellei Adjani a apărut în Panama Papers ca proprietar al unei societăţi din Insulele Virgine Britanice. Investigaţiile nu au dus la nicio urmărire penală în acest domeniu, dar au fost scoase la iveală şi alte suspiciuni.
În primul rând, două milioane de euro au fost transferate în 2013 de către Mamadou Diagna NDiaye, un influent om de afaceri, preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv din Senegal şi, de asemenea, membru al Comitetului Olimpic Internaţional.
Potrivit acuzării, aceasta a fost o "donaţie deghizată" în împrumut, care i-a permis actriţei să evite plata a 1,2 milioane de euro în taxe de transfer. Apărarea, pe de altă parte, a susţinut că suma corespundea unui "împrumut declarat" de la un "prieten", într-un "context de foarte grave dificultăţi financiare".
Isabelle Adjani a fost acuzată, de asemenea, că a avut un domiciliu fictiv în Portugalia în 2016 şi 2017, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe venit în valoare de 236.000 de euro. Locuind între cele două ţări la momentul respectiv, avocaţii ei au susţinut că a făcut o "greşeală" fiind "prost consiliată".
În cele din urmă, actriţa a fost suspectată de spălare de bani, după ce a primit 119.000 de euro de la o societate offshore într-un cont bancar american "nedeclarat", sumă care a fost apoi transferată în Portugalia. Aceşti bani au fost folosiţi "pentru a face o donaţie familiei menajerei sale, pentru ca aceasta să poată cumpăra o proprietate în Portugalia", au susţinut avocaţii ei.