Cu ce ne ajuta suplimentele in dezideratul nostru de a arata bine, de a fi sanatosi, de a radia de frumusete prin toti porii si a plezni vizibil de sanatate? Ma gandesc ca acest obiectiv il avem toti, nu? Nu ne limitam doar la a da jos niste kilograme, intentionam sa ne transformam cu totul in exemplare de colectie ale speciei umane si in acest sens specialistii ne asigura ca suplimentele bine alese sunt ajutori de nadejde.
Intalnirile cu fostii colegi de liceu sau de facultate reprezinta un exemplu foarte bun pentru ceea ce voi trata in acest capitol. Ati observat ca peste unii timpul a trecut fara sa lase urme vizibile, in timp ce altii sunt parca mai batrani cu un deceniu fata de restul colegilor? Si toti au aceeasi varsta. Evident, noi aratam intotdeauna cel mai bine, dar trecand peste aceasta evidenta, ati observat cat de diferit imbatranesc oamenii? Viteza procesului de imbatranire difera de la un individ la altul, dar care sa fie motivul acestei diferente?
Raspunsul e simplu: diferenta consta in cat de bine este pastrat echilibrul intre niste agresori periculosi ai organismului intitulati radicali liberi si sistemele corpului de a anihila acesti „banditi” = sisteme antioxidanti (anti radicali liberi). S-a constatat, de exemplu, ca persoane supuse unor factori agresori externi comuni si identici ca intensitate(poluare atmosferica, radiatii solare) reactionau diferit: unii pareau mai putin vulnerabili, in timp ce altii contactau diferite boli degenerative.
O sa raspundeti si aveti dreptate – „pai genele isi spun cuvantul, unii se nasc cu un bagaj genetic mai bun”. Corect.Unii au gene mai bune si nu putem influenta prea mult acest aspect. Bagaj genetic mai bun se va traduce printr-o echipa de lupta mai eficienta impotriva „baietilor rai” (radicalii liberi).
Vestea buna este ca sistemele proprii de aparare ale organsimului impotriva radicalilor liberi, sistemele antioxidante proprii pe care le vom asocia in minte cu „garda de corp” a organismului, pot fi sustinute si imbunatatite prin obiceiuri sanatoase. Iar in ceea ce priveste obiceiurile sanatoase, aici chiar putem actiona si putem corecta mai mult decat eficient dezechilibrele care pot aduce imbatranirea prematura si boala.
Sa intelegem mai intai cum e cu acesti radicali liberi, auzim despre ei in diverse reclame la alimente sau creme pentru fata, citim in diverse articole din presa etc. Insa de multe ori toate informatiile se refera doar la faptul ca ne ajuta sa nu imbatranim. Ei si, poate noi suntem din aceia cu gene beton si chiar ne tinem inca bine pentru varsta noastra. In realitate efectele lor sunt mult mai complexe, mai „otravitoare” pentru organism.
Lista afectiunilor in care radicalii liberi intervin ca factori declansatori si agravanti e mare si se pare ca se mareste continuu pe masura ce oamenii stintifici aprofundeaza mai bine problema. Printre afectiunile cauzate se numara: cancer, ateroscleroza, boala Parkinson, boli cardiovasculare, cataracta, boala Alzheimer, hipertensiune arteriala, degenerescenta maculara, astm, diabet zaharat, sterilitate, poliartrita reumatoida, infectii pulmonare, boli mintale.
Numitorul comun al procesului de imbatranire si al bolilor degenerative de mai sus este pana la urma, simplu spus, distrugerea organismului prin oxidare.
Este acelasi mecanism care permite marului sa se innegreasca daca il lasam taiat in doua pe masa la aer, fierului se rugineasca – „organismul rugineste pe dinauntru”.
Este adevarat, oxigenul inseamna viata, fara oxigen nu putem trai. Oxigenul este folosit de fiecare celula a corpului nostru in procesele prin care aceasta isi asigura energia de care are nevoie. E ca atunci cand aprindem un foc ca sa ne incalzim. Insa, asa cum focul scoate fum si polueaza, tot asa si oxigenul va lasa in celula proprii sai produsi poluanti reziduali – radicalii liberi.
Organismul are mecanisme proprii de a anihila acesti produsi poluanti - radicalii liberi, are in dotare asa numitele sisteme antioxidante.
In conditii de sanatate optima si tineri fiind, exista un echilibru perfect intre producerea de radicali liberi (proces care se desfasoara in fiecare secunda a vietii noastre) si anihilarea lor de catre sistemele antioxidante.
Organismul face fata cand balanta „producere radicali liberi – sisteme antioxidante” e in echilibru.
Doar cand producerea de radicali liberi depaseste capacitatea sistemelor antioxidante de a-i anihilia apare boala si imbatranirea tesuturilor. In aceasta situatie radicalii liberi ne pot otravi la propriu existenta. Cu alte cuvinte, „garda de corp” a organismului a fost depasita numeric de sleahta de banditi si cetatea se naruie.
Sanatatea si frumusetea noastra depinde de mentinerea echilibrului perfect intre producerea de radicali liberi si actiunea sistemelor antioxidante care au rolul de a-i anihila.
Echilibrul se strica si balanta se dezechilibreaza fie cand productia de radicali liberi e prea mare, fie cand sistemele antioxidante isi scad activitatea (cum se intampla fiziologic in procesul de imbatranire). Viata moderna actuala contribuie din plin la producerea de radicali liberi in exces, inclina balanta in favoarea acestora pe diverse cai: poluare atmosferica, fum de tigara, consum de alcool, obisnuinte alimentare proaste( exces de alimente prajite, exces de grasimi saturate, zaharuri rafinate etc), calitate nutritionala slaba a diverselor alimente datorita practicarii agriculturii si zootehniei intensive, aport alimentar de diversi aditivi alimentari nocivi etc.
Poluarea atmosferica o corectam mai greu, insa corectia obiceiurilor rele se afla la dispozitia noastra si verificand lista de mai sus stim ce avem de facut in acest sens.
Fortificarea sistemelor antioxidante, intarirea „garzii de corp” se realizeaza atat printr-o alimentatie sanatoasa care sa ne asigure necesarul optim de nutrienti cat si prin „complementarea” alimentatiei cu vitamine si minerale cu rol antioxidant. Sistemele proprii antioxidante (interne) sunt reprezentate de: glutation peroxidaza, gutation transferaza, glutation reducatza, superoxid dismutaza si catalaza. Dintre acestea cel mai important, liderul, este glutationul. Au fost identificate peste 200 de boli in care glutationul este scazut. Productia lui este stimulata de consumul de broccoli, carne rosie si albus de ou.
Important in administrarea suplimentelor alimentare este nu numai administrarea de minerale si vitamine cu rol antioxidant, dar si administrarea lor sinergica. Intre activitatea diferitelor vitamine si minerale exista corelatii stranse, unele nu pot actiona fara altele.
Schema completa de suplimentare cu antioxidanti trebuie sa cuprinda:
Vitamina A
Vitamina C (minim 500 mg/zi, pana la 1000 – chiar 2000 mg zilnic conform lui Linus Pauling)
Vitamina E
Un complex de vitamine B (care sa ne asigure vitaminele B3, B5 si B9)
Vitamina Q10
Un complex de multiminerale care sa contina: seleniu, zinc, magneziu
Puteti sa luati vitamina C separat (doza fiind mai mare decat apare in preparatele cu multivitamine si minerale) si in rest sa folositi un complex de multivitamine si minerale.
Evident ca vom consuma cat mai mult din alimentele cu continut mare in antioxidanti, lista celor mai importante in ordine descrescatoare a puterii antioxidante fiind:
Prune uscate
Afine
Mure
Varza
Capsune
Spanac crud
Zmeura
Brassica oleracea (soi de broccoli)
Prune
Broccoli
Sfecla
Avocado
In concluzie, obiceiurile sanatoase care vor contribui la frumusetea si sanatatea noastra constau intr-o serie de masuri extrem de simple:
- asigurarea unei alimentatii corecte (pana acum numai de aceasta am tot povestit, stim cum se face)
- evitarea sedentarismului
- controlul stresului
- evitarea consumului de droguri si stimulente(cofeina, tutun, alcool)
- si nu in ultimul rand, utilizarea suplimentelor alimentare