Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Istanbul: metropola din vecini

De în Calatorii 18 feb 2009
Anul acesta, de Sf. Valentin, mi-am luat iubitul de mana si am plecat sa ne petrecem weekend-ul indragostit la Istanbul, mai mult decat bucuroasa la gandul ca, dupa 11 ani, aveam sa revad, de aceasta data cu ochii unui adult, orasul primei mele vacante in familie petrecute in afara granitei.
Stiam ca o sa-mi placa la fel de mult ca si data trecuta, amintindu-mi ca Proust muscand dintr-a lui madlena, de piersicile pufoase care-si raspandeau parfumul dulce la fiecare colt de strada, de golul pe care il simti in stomac cand masori din priviri impunatoarele minarete, de iarba sfidator de verde din parcul Sultanahmet si din curtea palatului Topkapi...si nu m-am inselat deloc: Istanbulul ramane unul dintre cele mai fascinante coltisoare ale lumii, colorat si viu cum numai o urbe islamica poate sa fie, dar in acelasi timp demn, incredibil de curat si, paradoxal, de un farmec discret, aproape vienez. Va invit sa-l descoperiti voi inseva, "la picior", cu harta sau cu GPS-ul in mana, alocandu-i macar un weekend. Ia aminte din impresiile si sfaturile unui turist grabit!

De stiut:

Putina geografie: Intins pe cele doua maluri ale Stramtorii Bosfor, Istanbul este unicul oras din lume a carui suprafata se intinde pe doua continente, Europa si Asia.
Cu o populatie de peste 11 milioane de locuitori, este nu doar cel mai infloritor oras al Turcei, ci si al zecelea dintre cele mai aglomerate orase de pe Glob.

Putina istorie: Intemeiat in 667 i.Hr, Istanbulul de azi a fost pe rand colonie greceasca, capitala a Imperiului Roman de Apus si centru al Imperiului Otoman, Turcia castigandu-si statutul de republica in 1923, sub presedentia vizionarului Mustafa Kemal "Ataturk" ("tatal Turciei"). Ataturk este slavit si azi pentru curajul sau de a contribui la dizolvarea Imperiului Otoman, schilodit de infragerea suferita in Razboaiele Balcanice, si la alinierea Turciei la standardele de viata ale marilor puteri europene (fara sa inalature elementele religioase si traditionale) in doar 15 ani de conducere (!). Chipul sau este intiparit pe toate monedele si bancnotele turcesti.

Putina religie: Majoritatea locuitorilor sunt musulmani suniti, urmati, in procente mai mici, de catre crestini si evrei. Desi nu e nevoie sa umbli imbrobodita, tinuta decenta (nimic prea stramt, nnimic prea scurt si nimic prea decoltat) este recomandata, cu atat mai mult cu cat vei intra in incinta lacaselor de cult. Un sal este binevenit pentru a-ti acoperi capul si umerii atunci cand intri in moschee.

Alte nimicuri:

Vremea:
desi situat mult mai la sud fata de Bucuresti, Istanbulul se conformeaza climatului temperat. Cu alte cuvinte, si ei au parte de iarna, ca si noi, doar ca temperaturile sunt un pic mai crescute. Am aflat destul de tarziu ca februarie la ei este de regula o luna ploioasa. 

Curs valutar: 1 lira turceasca = ~2 lei romanesti = 2.2 euro. Comerciantii accepta atat lire, cat si euro.

Impresii de calatorie

- Este imposibil cum un oras atat de agitat, strabatut zilnic de milioane de pasi, poate sa fie atat de curat. Pana si cele mai laturalnice stradute! Daca v-as spune ca, in ciuda precipitatilor mocanesti, strazile si trotuarele nu prezentau nici cea mai mica urma de noroi, veti spune ca mint. Culorile Istanbulului, fie cer, iarba sau asfalt, sunt vii si nealterate de praf.

- Comerciantii turci sunt o specie diferita fata de cei din celelalte tari musulmane. Cu alte cuvinte, poti sa te plimbi pe langa vitrinele magazinelor, ba chiar sa te opresti si sa te uiti, fara sa fii "hartuita" de insistenta vanzatorilor. Daca vrei cumperi, daca nu nu. La fel si cu negocierea: nu trebuie sa te simti obligata sa te tocmesti daca nu vrei.

- Preturile sunt pentru toate buzunarele iar marfa, in ciuda preconceptiilor ("turcisme", "imitatii") este in general de buna calitate, fie ca e vorba despre obiecte de artizanat, haine si decoratiuni lucrate confectionate manual, pielarie, marochinarie, blanuri sau bijuterii.

- Nu te feri de mancarea preparata si servita la tonetele din strada sau in bazar. Gustoasa si accesibila, nu are timp sa se altereze sau sa se invecheasca. De la castane coapte la porumb fiert, copt sau boabe rumenite in unt cu condimente, de la vestitul (si absolut delicioasul!) ayran (iaurt de capra, indoit cu apa si imbogatit cu mirodenii) pana la legendarul donner kebab din carne de miel, gasesti de toate...chiar si hamsii tavalite in malai si prajite! In plus, magazinasele alimentare iti ofera, la preturi modice, o mare varietate de salamuri crude autentice, de tipul ghiuden, babik sau sugiuk.

- Transportul in comun este cea mai simpla, comoda si ieftina metoda de deplasare, cu atat mai mult cu cat Istanbulul dispune de mai multe linii de metrou usor (si foarte rapid), care, intre noi fie vorba, nu are nicio treaba cu al nostru tramvai 41. Interesant e ca accesul in statii se face pe baza de jetoane. LAltfel spus, cine nu plateste, nu circula. Fara exceptii! Pretul unei calatorii: 1.5 lire (3 lei).

De vazut (intr-un weekend)

- Palatul Topkapi

Construit in 1459, la initiativa Sultanului Mehmed al II-lea, platul Topkapi a fost resedinta oficiala a sultanilor timp de aproape patru sute de ani, intre 1465 si 1853. Este unul dintre cele mai impresionante si atractive obiective turistice, data fiind fascinanta colectie de bijuterii si pietre pretioase pe care o adaposteste. Ocazie cu care mi-am spus ca "giuvaer" si "giuvaericale" trebuie musai sa fie cuvinte de origine turceasca. Adevaratele comori, expuse la loc de cinste in muzeul palatului, sunt insa altele: toiagul cu care Moise a impartit in doua Marea Rosie, craniul si mana lui Ioan Botezatorul, precum barba si dintele pierdut in lupta de profetul Mahomed.

Orar: 09:00-17:00, martea inchis
Tarif: 20 de Lire (40 lei)

- Moscheea Albastra

Moscheea nationala a Turciei si fost simbol al Imperiului Otoman, construita intre 1609 si 1616 de catre sultanul Ahmed I. Cele sase minarete o fac unica in Istanbul. De-a dreptul colosala, atat din exterior cat si din interior. Culoara albastra este prezenta in mozaicuri si in vitralii.

Orar:
de la 09:00 pana la Apus
Intrarea este libera!

- Hagia Sofia

Cunoscuta initial drept Catedrala Sfanta Sofia, lacas de cult crestin construit de catre imparatul Iustinian intre anii 532 si 537, si transformata in moschee in timpul Imperiului Otoman, Hagia Sofia functioneaza azi ca muzeu. Este celebra pentru faptul ca, in interiorul ei a avut, practic, loc Marea Schisma.

Orar:
09:00-17:00, martea inchis
Tarif: 20 de Lire (40 lei)

- Basilica Cisterna (Yerebatan)

De departe cel mai impresionant obiectiv turistic al Istanbulului. Basilica Cisterna a fost construita in subteranele orasului inca din 532, de catre Imparatul Justinian, pentru a alimenta cu apa Marele palat din Constantinopol. Cei care au urmarit Stapanul Inelelor, vor constata oarecare asemanari (mai ales in ceea ce priveste atmosfera) cu lugrubele Mine din Moria, sapate de pitici. 

Orar: 09:00-17:30

Tarif: 10 Lire (20 lei)

*In galeria foto de mai sus poti vedea Capul Medusei care sprijina unul dintre coloanele Bazilicii Cisterne (1), parcul Sultanahment, din centrul istoric al orasului (2), interiorul Bazilicii Cisterne(3), exteriorul (4), curtea interioara (5) si detalii din interiorul Moscheei Albastre (6), intrarea (8) si o parte din curtea interoara a palatului Topkapi.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

mandruta (19.02.2009, 12:36)
Multumesc!!!Mi-ai amintit de Turcia, si ai expus-o exact asa cum mi-o amintesc eu;am vizitat-o anul trecut.Uimitoare tara, ffff frumoasa, multumesc ca mi-ai facut ziua mai buna:)
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Calatorii
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi