Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii care l-au...

Citeste mai mult»
fructe

Un excursionist a supraviețuit două săptămâni în munți...

Citeste mai mult»
jessica

Jessica Alba și Cash Warren divorțează după 16 ani de...

Citeste mai mult»
incendii

Reședințe ale unor vedete de la Hollywood, distruse de...

Citeste mai mult»

Laserul CO2 – Tratamentul ce poate elimina ridurile și...

Citeste mai mult»
Zendaya şi Tom Holland

Actorii Zendaya şi Tom Holland s-au logodit

Citeste mai mult»
cancer celule canceroase

Un studiu identifică potențialul de risc pentru mii de...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea lui Liam Payne - Un al doilea bărbat suspectat că...

Citeste mai mult»
gheboasa

Trapperul Gheboasă a obţinut, în primă instanţă, anularea...

Citeste mai mult»
bici

Cum să trăiești sustenabil: 5 mici schimbări cu impact mare

Citeste mai mult»

Cântăreaţa Rihanna a dezvăluit că nu a băut alcool în 2024

Citeste mai mult»
jill

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la...

Citeste mai mult»
rosi

Rosita Missoni, apreciată creatoare de modă italiană, a...

Citeste mai mult»
bijuterii

Bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de euro...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Cinci persoane au fost inculpate în cazul morții lui Liam...

Citeste mai mult»

Cele mai romantice plaje din Algarve: locuri perfecte...

Citeste mai mult»
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vrea să vorbească limba italiană pentru a...

Citeste mai mult»
Casa din Home Alone

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Citeste mai mult»
sarcina

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este...

Citeste mai mult»
Blake Lively

Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni, partenerul ei...

Citeste mai mult»
Gina

Michael Schumacher va deveni bunic. Fiica sa Gina a...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington s-a botezat la New York şi a primit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Tratamentul pentru cancer al regelui Charles al III-lea...

Citeste mai mult»

Istanbul: metropola din vecini

De în Calatorii 18 feb 2009
Anul acesta, de Sf. Valentin, mi-am luat iubitul de mana si am plecat sa ne petrecem weekend-ul indragostit la Istanbul, mai mult decat bucuroasa la gandul ca, dupa 11 ani, aveam sa revad, de aceasta data cu ochii unui adult, orasul primei mele vacante in familie petrecute in afara granitei.
Stiam ca o sa-mi placa la fel de mult ca si data trecuta, amintindu-mi ca Proust muscand dintr-a lui madlena, de piersicile pufoase care-si raspandeau parfumul dulce la fiecare colt de strada, de golul pe care il simti in stomac cand masori din priviri impunatoarele minarete, de iarba sfidator de verde din parcul Sultanahmet si din curtea palatului Topkapi...si nu m-am inselat deloc: Istanbulul ramane unul dintre cele mai fascinante coltisoare ale lumii, colorat si viu cum numai o urbe islamica poate sa fie, dar in acelasi timp demn, incredibil de curat si, paradoxal, de un farmec discret, aproape vienez. Va invit sa-l descoperiti voi inseva, "la picior", cu harta sau cu GPS-ul in mana, alocandu-i macar un weekend. Ia aminte din impresiile si sfaturile unui turist grabit!

De stiut:

Putina geografie: Intins pe cele doua maluri ale Stramtorii Bosfor, Istanbul este unicul oras din lume a carui suprafata se intinde pe doua continente, Europa si Asia.
Cu o populatie de peste 11 milioane de locuitori, este nu doar cel mai infloritor oras al Turcei, ci si al zecelea dintre cele mai aglomerate orase de pe Glob.

Putina istorie: Intemeiat in 667 i.Hr, Istanbulul de azi a fost pe rand colonie greceasca, capitala a Imperiului Roman de Apus si centru al Imperiului Otoman, Turcia castigandu-si statutul de republica in 1923, sub presedentia vizionarului Mustafa Kemal "Ataturk" ("tatal Turciei"). Ataturk este slavit si azi pentru curajul sau de a contribui la dizolvarea Imperiului Otoman, schilodit de infragerea suferita in Razboaiele Balcanice, si la alinierea Turciei la standardele de viata ale marilor puteri europene (fara sa inalature elementele religioase si traditionale) in doar 15 ani de conducere (!). Chipul sau este intiparit pe toate monedele si bancnotele turcesti.

Putina religie: Majoritatea locuitorilor sunt musulmani suniti, urmati, in procente mai mici, de catre crestini si evrei. Desi nu e nevoie sa umbli imbrobodita, tinuta decenta (nimic prea stramt, nnimic prea scurt si nimic prea decoltat) este recomandata, cu atat mai mult cu cat vei intra in incinta lacaselor de cult. Un sal este binevenit pentru a-ti acoperi capul si umerii atunci cand intri in moschee.

Alte nimicuri:

Vremea:
desi situat mult mai la sud fata de Bucuresti, Istanbulul se conformeaza climatului temperat. Cu alte cuvinte, si ei au parte de iarna, ca si noi, doar ca temperaturile sunt un pic mai crescute. Am aflat destul de tarziu ca februarie la ei este de regula o luna ploioasa. 

Curs valutar: 1 lira turceasca = ~2 lei romanesti = 2.2 euro. Comerciantii accepta atat lire, cat si euro.

Impresii de calatorie

- Este imposibil cum un oras atat de agitat, strabatut zilnic de milioane de pasi, poate sa fie atat de curat. Pana si cele mai laturalnice stradute! Daca v-as spune ca, in ciuda precipitatilor mocanesti, strazile si trotuarele nu prezentau nici cea mai mica urma de noroi, veti spune ca mint. Culorile Istanbulului, fie cer, iarba sau asfalt, sunt vii si nealterate de praf.

- Comerciantii turci sunt o specie diferita fata de cei din celelalte tari musulmane. Cu alte cuvinte, poti sa te plimbi pe langa vitrinele magazinelor, ba chiar sa te opresti si sa te uiti, fara sa fii "hartuita" de insistenta vanzatorilor. Daca vrei cumperi, daca nu nu. La fel si cu negocierea: nu trebuie sa te simti obligata sa te tocmesti daca nu vrei.

- Preturile sunt pentru toate buzunarele iar marfa, in ciuda preconceptiilor ("turcisme", "imitatii") este in general de buna calitate, fie ca e vorba despre obiecte de artizanat, haine si decoratiuni lucrate confectionate manual, pielarie, marochinarie, blanuri sau bijuterii.

- Nu te feri de mancarea preparata si servita la tonetele din strada sau in bazar. Gustoasa si accesibila, nu are timp sa se altereze sau sa se invecheasca. De la castane coapte la porumb fiert, copt sau boabe rumenite in unt cu condimente, de la vestitul (si absolut delicioasul!) ayran (iaurt de capra, indoit cu apa si imbogatit cu mirodenii) pana la legendarul donner kebab din carne de miel, gasesti de toate...chiar si hamsii tavalite in malai si prajite! In plus, magazinasele alimentare iti ofera, la preturi modice, o mare varietate de salamuri crude autentice, de tipul ghiuden, babik sau sugiuk.

- Transportul in comun este cea mai simpla, comoda si ieftina metoda de deplasare, cu atat mai mult cu cat Istanbulul dispune de mai multe linii de metrou usor (si foarte rapid), care, intre noi fie vorba, nu are nicio treaba cu al nostru tramvai 41. Interesant e ca accesul in statii se face pe baza de jetoane. LAltfel spus, cine nu plateste, nu circula. Fara exceptii! Pretul unei calatorii: 1.5 lire (3 lei).

De vazut (intr-un weekend)

- Palatul Topkapi

Construit in 1459, la initiativa Sultanului Mehmed al II-lea, platul Topkapi a fost resedinta oficiala a sultanilor timp de aproape patru sute de ani, intre 1465 si 1853. Este unul dintre cele mai impresionante si atractive obiective turistice, data fiind fascinanta colectie de bijuterii si pietre pretioase pe care o adaposteste. Ocazie cu care mi-am spus ca "giuvaer" si "giuvaericale" trebuie musai sa fie cuvinte de origine turceasca. Adevaratele comori, expuse la loc de cinste in muzeul palatului, sunt insa altele: toiagul cu care Moise a impartit in doua Marea Rosie, craniul si mana lui Ioan Botezatorul, precum barba si dintele pierdut in lupta de profetul Mahomed.

Orar: 09:00-17:00, martea inchis
Tarif: 20 de Lire (40 lei)

- Moscheea Albastra

Moscheea nationala a Turciei si fost simbol al Imperiului Otoman, construita intre 1609 si 1616 de catre sultanul Ahmed I. Cele sase minarete o fac unica in Istanbul. De-a dreptul colosala, atat din exterior cat si din interior. Culoara albastra este prezenta in mozaicuri si in vitralii.

Orar:
de la 09:00 pana la Apus
Intrarea este libera!

- Hagia Sofia

Cunoscuta initial drept Catedrala Sfanta Sofia, lacas de cult crestin construit de catre imparatul Iustinian intre anii 532 si 537, si transformata in moschee in timpul Imperiului Otoman, Hagia Sofia functioneaza azi ca muzeu. Este celebra pentru faptul ca, in interiorul ei a avut, practic, loc Marea Schisma.

Orar:
09:00-17:00, martea inchis
Tarif: 20 de Lire (40 lei)

- Basilica Cisterna (Yerebatan)

De departe cel mai impresionant obiectiv turistic al Istanbulului. Basilica Cisterna a fost construita in subteranele orasului inca din 532, de catre Imparatul Justinian, pentru a alimenta cu apa Marele palat din Constantinopol. Cei care au urmarit Stapanul Inelelor, vor constata oarecare asemanari (mai ales in ceea ce priveste atmosfera) cu lugrubele Mine din Moria, sapate de pitici. 

Orar: 09:00-17:30

Tarif: 10 Lire (20 lei)

*In galeria foto de mai sus poti vedea Capul Medusei care sprijina unul dintre coloanele Bazilicii Cisterne (1), parcul Sultanahment, din centrul istoric al orasului (2), interiorul Bazilicii Cisterne(3), exteriorul (4), curtea interioara (5) si detalii din interiorul Moscheei Albastre (6), intrarea (8) si o parte din curtea interoara a palatului Topkapi.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

mandruta (19.02.2009, 12:36)
Multumesc!!!Mi-ai amintit de Turcia, si ai expus-o exact asa cum mi-o amintesc eu;am vizitat-o anul trecut.Uimitoare tara, ffff frumoasa, multumesc ca mi-ai facut ziua mai buna:)
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Calatorii
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian